dc.contributor.advisor |
EK, Rauf Onur |
|
dc.contributor.author |
ŞİRİNYILDIZ, Ferhat |
|
dc.date.accessioned |
2020-06-15T10:26:51Z |
|
dc.date.available |
2020-06-15T10:26:51Z |
|
dc.date.issued |
2020-06-15 |
|
dc.date.submitted |
2020-01-15 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/11607/3736 |
|
dc.description.abstract |
Zengin biyoaktif içeriği ile Ficus carica meyvesi geleneksel olarak uzun süredir tıbbi ve
beslenme yararlarına sahip olduğu için kullanılmaktadır ve incir çekirdek yağı yüksek
antioksidan ve tokoferol kaynağıdır. Çalışmanın amacı, kuru incir çekirdeklerinden soğuk
presleme ile elde edilen incir çekirdeği yağının, TNBS ile indüklenen deneysel kolit modeli
üzerine olası koruyucu ve terapötik etkilerini araştırmaktır. Bu amaçla altmış Wistar Albino
sıçan altı gruba ayrılmıştır (n = 10) (Sham, TNBS, LFC3, LFC6, SFC3, SFC6). Kolit, % 37
etanol ile çözülen TNBS kullanılarak oluşturulmuştur. İncir çekirdeği yağı tedavisi, uzun süre
için toplam 15 gün, kısa süreli tedavi grupları için ise 3 gün uygulandı. İncir (Ficus carica)
çekirdeği yağı, yüksek doz için 6 ml/kg ve düşük doz tedavi grupları için 3 ml/kg olarak oral
gavaj yoluyla intragastrik olarak uygulandı. Mikroskobik hasar skorlarına göre, tedavi
uygulanmamış kolitli sıçanlar ve incir çekirdeği yağı ile tedavi edilen gruplar arasında önemli
farklar saptanmıştır. Tedavi gruplarının TNBS grubuna göre anlamlı derecede iyileştiği
gösterildi. Uzun dönem tedavi gruplarının histopatolojik skorları kısa dönem gruplara göre
istatistiksel olarak anlamlı şekilde iyileşme gösterdi. Biyokimyasal sonuçlar açısından
(Myeloperoksidaz, Malondialdehit, İnterlökin 1, Tümör Nekroz Faktörü alfa, Süperoksit
Dismutaz, Katalaz ve Glutatyon Peroksidaz), tedavi grubundaki sıçanlarda TNBS grubu
sıçanlara göre istatistiksel olarak anlamlı iyileşmeler gözlendi. Biyokimyasal sonuçlarımız
histolojik bulgularla uyum göstermektedir. Sonuç olarak; İncir çekirdeği yağı, inflamatuvar
bağırsak hastalığı tedavi süreci üzerinde olumlu etkilere sahip olması nedeni ile kolitte ek bir
tedavi yöntemi olarak kullanılabileceğini ve incir çekirdeği yağının bu etkilerinin de
antiinflamatuvar ve antioksidan mekanizmalar sonucunda oluştuğunu söyleyebiliriz. |
tr_TR |
dc.description.tableofcontents |
KABUL VE ONAY SAYFASI...................................................................................................i
TEŞEKKÜR ...............................................................................................................................ii
İÇİNDEKİLER..........................................................................................................................iii
SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ..............................................................................vi
ŞEKİLLER DİZİNİ.................................................................................................................viii
RESİMLER DİZİNİ..................................................................................................................ix
TABLOLAR DİZİNİ.................................................................................................................xi
ÖZET........................................................................................................................................xii
SUMMARY ............................................................................................................................xiii
1. GİRİŞ......................................................................................................................................1
2. GENEL BİLGİLER................................................................................................................3
2.1. Kolon Anatomisi .................................................................................................................3
2.1.1. Çekum...............................................................................................................................3
2.1.2. Çıkan Kolon......................................................................................................................3
2.1.3. Transvers Kolon ...............................................................................................................4
2.1.4. İnen Kolon ........................................................................................................................4
2.1.5. Sigmoid Kolon..................................................................................................................4
2.2. Kolon Histolojisi .................................................................................................................4
2.2.1. Tunika Mukoza.................................................................................................................5
2.2.1.1. Epitel..............................................................................................................................5
2.2.1.2. Lamina propriya ............................................................................................................5
2.2.1.3. Muskularis mukoza .......................................................................................................5
2.2.2. Tunika Submukoza...........................................................................................................6
2.2.3. Tunika Muskularis............................................................................................................6
2.2.4. Tunika Seroza...................................................................................................................6
2.3. Kolon Embriyolojisi ............................................................................................................6
2.4. Kolon Fizyolojisi.................................................................................................................7
2.5. İnflamatuvar Bağırsak Hastalığı........................................................................................10
2.5.1. Ülseratif Kolit.................................................................................................................11
2.5.3. İnflamatuvar Bağırsak Hastalığında Epidemiyoloji .......................................................14
2.5.4. İnflamatuvar Bağırsak Hastalığının Etiyolojisi ..............................................................15
iv
2.5.4. İnflamatuvar Bağırsak Hastalığının Patogenezi .............................................................16
2.5.5. İnflamatuvar Bağırsak Hastalığında Klinik....................................................................18
2.5.6. İnflamatuvar Bağırsak Hastalığı Deneysel Hayvan Modelleri.......................................18
2.5.6.1. İBH genetik modifikasyonlu deneysel hayvan modelleri............................................20
2.5.6.2. İBH kimyasal ile indüklenmiş deneysel hayvan modelleri .........................................20
2.5.6.2.1. Oksazolon modeli.....................................................................................................20
2.5.6.2.2. Karajenan modeli......................................................................................................21
2.5.6.2.3. Nonsteroid antiinflamatuvar ilaç modeli ..................................................................21
2.5.6.2.4. Peptidoglikan polisakkarit modeli............................................................................21
2.5.6.2.5. Dekstran sodyum sülfat modeli ................................................................................22
2.5.6.2.6. Asetik asit modeli.....................................................................................................22
2.5.6.2.7. TNBS modeli............................................................................................................23
2.6. İncir (Ficus carica)............................................................................................................25
2.7. Serbest Radikaller, Oksidatif Stres ve Antioksidan Sistem...............................................33
3. GEREÇ VE YÖNTEM.........................................................................................................36
3.1. Gereç..................................................................................................................................36
3.1.1. Cihazlar...........................................................................................................................36
3.1.2. Kullanılan Kimyasal Maddeler.......................................................................................37
3.1.3. Hayvan Materyali ...........................................................................................................38
3.2. Yöntem ..............................................................................................................................39
3.2.1. Deneysel Çalışma Süresi ................................................................................................39
3.2.2. Deneysel Uygulama........................................................................................................40
3.2.3. Deneysel Kolit Modelinin Oluşturulması.......................................................................40
3.2.4. Deney Grupları ...............................................................................................................42
3.2.4.1. Sham grubu..................................................................................................................43
3.2.4.2. TNBS grubu.................................................................................................................45
3.2.4.3. LFC6 grubu .................................................................................................................46
3.2.4.4. LFC3 grubu .................................................................................................................48
3.2.4.5. SFC6 grubu..................................................................................................................49
3.2.4.6. SFC3 grubu..................................................................................................................50
3.2.5. Analiz Yöntemleri ..........................................................................................................51
3.2.5.1. Ağırlık ölçüm yöntemi ................................................................................................51
3.2.5.2. Makroskobik görünüm inceleme .................................................................................51
3.2.5.3. Biyokimyasal analiz yöntemleri ..................................................................................51
v
3.2.5.3.1. Kolonda katalaz aktivitesinin ölçüm yöntemi ..........................................................53
3.2.5.3.2. Kolonda süperoksit dismutaz aktivitesinin ölçüm yöntemi......................................53
3.2.5.3.3. Kolonda glutatyon peroksidaz aktivitesinin ölçüm yöntemi ....................................54
3.2.5.3.4. Kolonda myeloperoksidaz aktivitesinin ölçüm yöntemi ..........................................55
3.2.5.3.5. Kolonda lipid peroksidasyon düzeyinin ölçüm yöntemi ..........................................55
3.2.5.3.6. TNF alfa düzeyinin ölçüm yöntemi..........................................................................55
3.2.5.3.7. İnterlökin 1 beta düzeyinin ölçüm yöntemi..............................................................56
3.2.5.3. Histolojik analiz yöntemleri ........................................................................................57
3.2.5.3.1. Hematoksilen eozin boyama yöntemi.......................................................................57
3.2.5.3.2. Masson trichrome boyama yöntemi .........................................................................57
3.2.5.3.2. Periodic acid schiff boyama yöntemi .......................................................................58
3.2.5.3. İstatistiksel analiz yöntemleri ......................................................................................59
4. BULGULAR ........................................................................................................................60
4.1. Ağırlık Ölçümleri ..............................................................................................................60
4.1. Makroskobik Görünüm .....................................................................................................62
4.2. Biyokimya Bulguları .........................................................................................................69
4.3.1. Lipid Peroksidasyon Bulguları .......................................................................................70
4.3.2. Myeloperoksidaz Aktivitesi Bulguları............................................................................71
4.3.3. Glutatyon Peroksidaz Aktivitesi Bulguları.....................................................................72
4.3.4. Süperoksit Dismutaz Aktivitesi Bulguları......................................................................73
4.3.5. Katalaz Aktivitesi Bulguları ...........................................................................................74
4.3.6. TNF alfa Düzeyi Bulguları.............................................................................................75
4.3.7. IL 1 Düzeyi Bulguları.....................................................................................................76
4.3. Histoloji Bulguları .............................................................................................................77
5. TARTIŞMA........................................................................................................................101
6. SONUÇ VE ÖNERİLER ...................................................................................................107
KAYNAKLAR.......................................................................................................................109
EKLER ...................................................................................................................................121
Ek 1. HADYEK Onay Belgesi ...............................................................................................121
Ek 2. Akademik Özgeçmiş.....................................................................................................122 |
tr_TR |
dc.language.iso |
tur |
tr_TR |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
tr_TR |
dc.subject |
Antioksidan aktivite, Ficus carica çekirdeği yağı, Sıçanlar, TNBS, Ülseratif kolit |
tr_TR |
dc.title |
Deneysel Hayvan Modelinde İncir (Ficus carica) Çekirdeği Yağının TNBS İle İndüklenen Kolit Üzerine Olası Etkilerinin Araştırılması |
tr_TR |
dc.title.alternative |
THE INVESTIGATION OF POSSIBLE EFFECTS OF FIG (Ficus carica) SEED OIL ON EXPERIMENTAL ANIMAL MODEL COLITIS THAT INDUCEB BY TNBS |
tr_TR |
dc.type |
doctoralThesis |
tr_TR |
dc.contributor.department |
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Fizyoloji (Tıp) Anabilim Dalı |
tr_TR |