eArşiv@Adu

AYDIN İLİ SÖKE İLÇESİNDE SİYAH-ALACA SÜTÇÜ İNEKLERDE SUBKLİNİK MASTİTİS PREVALANSININ BELİRLENMESİ

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Çetin, Hayrettin
dc.contributor.author Çelik, Özkan
dc.date.accessioned 2020-06-02T07:17:48Z
dc.date.available 2020-06-02T07:17:48Z
dc.date.issued 2020-06-02
dc.date.submitted 2020-01-16
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/3725
dc.description.abstract ÖZET AYDIN İLİ SÖKE İLÇESİNDE SİYAH-ALACA SÜTÇÜ İNEKLERDE SUBKLİNİK MASTİTİS PREVALANSININ BELİRLENMESİ Çelik Ö. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Doğum ve Jinekoloji (Veteriner) Programı, Yüksek Lisans Tezi, Aydın, 2020. Bu çalışmada, Aydın ili Söke ilçesinin farklı mahallelerinde bulunan Siyah-Alaca ineklerde subklinik masititis oranının belirlenmesi ve subklinik mastitise neden olan bakterilerin moleküler (sekans analizi) identifikasyonun yapılması amaçlandı. Materyal olarak 312 baş Siyah-Alaca ineğin 1231 meme lobu kullanıldı. California Mastitis Test (CMT) sonucunda, ineklerin %72.44'ünün ve meme loblarının %46.63'ünün subklinik mastitisli olduğu belirlendi.Subklinik mastitisli inekler, yaş, laktasyon ayı, altlık yapısı, sağım sistemi ve bulundukları mahallelere göre değerlendirildi. Yaş ve laktasyon ayının artışı subklinik mastitis için riskli olduğu düşünüldü. Sağım sisteminin subklinik mastitise etkisi yüzdesel olarak farklı bulunsa da istatistiksel olarak önemli olmadığı (P>0.05) gözlenirken; kauçuk altlığın kullanıldığı işletmelerde subklinik mastitisin önemli derecede azaldığı kaydedildi (P<0.001).CMT pozitif 226 inekten aseptik şartlarda alınan süt numunelerinin 128'inde (%56.64) patojen mikroorganizmalar tespit edilirken 98'inde (%43.36) üreme görülmedi (P<0.05).Yüzyirmisekiz numuneden, 178’inde mikroorganizma ürediği, bunlardan 77'sinin (%43.75) bulaşıcı, 99'unun (%56.25)çevresel mastitis etkeni bakteri, 2'sinin ise maya olduğu tespit edildi.Streptecoccus spp., Stapylococcus spp., Corynebacterium spp., Bacillus spp.ve koliform grubu bakterilerin en çok identifiye edilen türler olduğu görüldü.Altlık materyali olarak gübrenin kullanıldığı işletmelerde, çevresel mastitis etkenlerinin subklinik mastitisde başlıca risk faktörü olduğu tespit edildi. Farklı bölgelerde yapılan çalışmalarda olduğu gibi Aydın ili Söke ilçesinde de subklinik mastitisin önemli bir sorun olduğu, ayrıca yetiştiricilerin hastalığın tanı, tedavi ve daha önemlisi koruma-kontrol yolları hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıkları belirlendi. Belirli aralıklarla subklinik mastitis taraması yapılması, etken izolasyonu ve identifikasyonu ile mastitise karşı alınacak tedbirlerin işletmelerin karlılığı ve sürdürebilirliği için önemli olduğu sonucuna varıldı. Anahtar kelimeler:California Mastitis Test, Moleküler identifikasyon,Subklinik mastitis tr_TR
dc.description.tableofcontents İÇİNDEKİLER KABUL VE ONAY SAYFASI........................................................................................ i TEŞEKKÜR..................................................................................................................... ii İÇİNDEKİLER................................................................................................................. iii SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ..................................................................... vi RESİMLER DİZİNİ......................................................................................................... vii TABLOLAR DİZİNİ....................................................................................................... viii ÖZET................................................................................................................................ ix ABSTRACT..................................................................................................................... x 1. GİRİŞ............................................................................................................................ 1 2. GENEL BİLGİLER...................................................................................................... 4 2.1. Mastitis...................................................................................................................... 4 2.1.1. Mastitislerin Yangısal Reaksiyona Göre Sınıflandırılması.................................... 4 2.1.1.1. Klinik mastitisler................................................................................................. 4 2.1.1.1.1. Perakut mastitis................................................................................................ 4 2.1.1.1.2. Akut mastitis.................................................................................................... 5 2.1.1.1.3. Subakut mastitis............................................................................................... 5 2.1.1.1.4. Kronik mastitis................................................................................................. 5 2.1.1.2. Subklinik mastitis................................................................................................ 5 2.1.1.2.1. Subklinik mastitislerde tanı............................................................................ 6 2.1.1.2.1.1. Somatik hücre sayısının belirlenmesi.......................................................... 6 2.1.1.2.1.1.1. California mastitis test.............................................................................. 8 2.1.1.2.1.1.2. Otomatik somatik hücre sayımı............................................................... 10 2.1.1.2.1.1.3. Mikroskopik sayım yöntemi..................................................................... 11 2.1.1.2.1.2. Diğer yöntemler ile subklinik mastitisin teşhisi........................................ 11 2.1.1.2.1.2.1. Biyokimyasal yöntemler........................................................................... 11 2.1.1.2.1.2.2. Sütün pH'sını ölçerek subklinik mastitisin teşhisi.................................. 12 2.1.1.2.1.2.3. Sütün elektriksel iletkenliğinin ölçülmesi................................................ 12 2.1.2. Mastitislere Neden Olan Mikroorganizmalar......................................................... 13 2.1.2.1. Bulaşıcı mikroorganizmalar................................................................................ 13 2.1.2.2. Çevresel mikroorganizmalar............................................................................... 14 iv 2.2. Moleküler İdentifikasyon.......................................................................................... 14 3. GEREÇ VE YÖNTEM................................................................................................ 16 3.1. Gereç......................................................................................................................... 16 3.1.1. Besiyerleri.............................................................................................................. 16 3.1.1.1. Kanlı agar (Oxoid, CM0271)............................................................................. 16 3.1.2. Solüsyonlar............................................................................................................ 17 3.1.2.1. EDTA (0,5 M)..................................................................................................... 17 3.1.2.2. TBE buffer (pH: 8.0).......................................................................................... 17 3.1.3. Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PZR)...................................................................... 17 3.1.3.1. Kullanılan cihazlar............................................................................................. 17 3.1.3.2. Primerler............................................................................................................. 18 3.1.3.3. MgCl2, Taq DNA Polymerase, 10X TaqBuffer, dNTP Set................................ 18 3.1.3.4. Marker................................................................................................................. 18 3.1.2.5. Agarose jel hazırlanışı (%1 ve 2'lik)………....................................................... 18 3.2. Yöntem...................................................................................................................... 19 3.2.1. Süt Örneklerinin Alınması..................................................................................... 19 3.2.2. Bakteriyel İzolasyon.............................................................................................. 19 3.2.3. DNA Ekstraksiyonu, Saflık ve Miktar Tayinleri................................................... 19 3.2.4. Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PZR)……………….............................................. 20 3.2.5. Örneklerin Yüklenmesi.......................................................................................... 20 3.2.6. Yürütme ve Görüntüleme...................................................................................... 20 3.2.7. Moleküler İdentifikasyon...................................................................................... 21 3.3. İstatistiki Test……………………………………………………………………… 22 4. BULGULAR................................................................................................................ 23 4.1. California Mastitis Test (CMT) Bulguları................................................................. 23 4.1.1. Yaşa Göre CMT Sonuçlarının Değerlendirmesi.................................................... 23 4.1.2. Laktasyon Ayına Göre CMT Sonuçlarının Değerlendirmesi................................ 24 4.1.3. İşletmelerin Bulunduğu Mahallelere Göre CMT Sonuçlarının Değerlendirmesi.. 25 4.1.4. İşletmelerin Altlık Yapısına Göre CMT Sonuçlarının Değerlendirilmesi............. 26 4.1.5. İşletmelerin Sağım Sistemine Göre CMT Sonuçlarının Değerlendirmesi............. 27 4.2. Mikrobiyolojik Bulgular........................................................................................... 29 4.2.1. Moleküler İdentifikasyon....................................................................................... 29 4.2.2. İzolasyon Bulguları................................................................................................ 29 v 5. TARTIŞMA.................................................................................................................. 33 6. SONUÇ VE ÖNERİLER............................................................................................. 40 KAYNAKLAR………………………………………………………………………… 41 Ek 1 (ADÜ HADYEK kararı)......................................................................................... 49 ÖZGEÇMİŞ...................................................................................................................... 50 tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject California Mastitis Test, Moleküler identifikasyon,Subklinik mastitis tr_TR
dc.title AYDIN İLİ SÖKE İLÇESİNDE SİYAH-ALACA SÜTÇÜ İNEKLERDE SUBKLİNİK MASTİTİS PREVALANSININ BELİRLENMESİ tr_TR
dc.type workingPaper tr_TR
dc.contributor.department Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Doğum ve Jinekoloji Anabilim Dalı tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster