eArşiv@Adu

Gastronomi turizminde alternatif bir ürün: Barbaros Köyü "Çat kapı evleri" uygulaması örneği

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Aslan, Zeynep
dc.contributor.author Şahin, Erhan
dc.date.accessioned 2020-03-18T10:47:45Z
dc.date.available 2020-03-18T10:47:45Z
dc.date.issued 2019
dc.date.submitted 2019
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/3714
dc.description.abstract Gastronomi; insanlar için giderek daha fazla ilgi alanı haline gelmektedir. Sayıları sürekli artan gastronomi okulları, aşçılık kursları, yemek programları, tadım atölyeleri ve yemek bloggerlerı hiç şüphesiz gastronominin öneminin her geçen gün arttığını göstermektedir. Bu ilgi alanının insanda oluşturduğu dürtüler sonucu yapılan seyahatler ise gastronomi turizmi olarak adlandırılmaktadır. Gastronomi turizmine artan talep, bir başka destinasyona benzememek için destinasyonlarda ürün çeşitlendirme gerekliliğini de ortaya çıkarmaktadır. Bu gereklilik ise “alternatif ürün” kavramının önemini ortaya koymaktadır. Bu kapsamda “Çat Kapı Evleri” de bir alternatif ürün olarak değerlendirilmektedir. İnsan ihtiyaçlarına çözüm arama yolunda günden güne örnekleri çoğalan paylaşım ekonomisi uygulamalarının bir türevi olarak ele alınabilecek “Çat Kapı Evleri” Türkiye’de yalnızca Barbaros Köyü’nde rastlanması ve literatürde yer almaması çalışmanın önemini ortaya koymaktadır. Çalışmanın amacı İzmir ili Urla ilçesi Barbaros Köyü’nde uygulanan “Çat Kapı Evleri” uygulamasının kapsamı açıklanarak, kavramın literatüre kazandırılması ve alternatif ürün olarak gastronomi turizmine sunulmasıdır. “Çat Kapı Evleri” uygulamasının 2016 yılında başlayan “Barbaros Oyuk Festivali” hazırlıkları sırasında ortaya çıktığı görülmektedir. Yöresel yemeklerin tanıtımında da etkin rol oynayan “Çat Kapı Evleri” uygulaması çalışma kapsamında alternatif turistik ürün olarak değerlendirilmiş ve sunulmuştur. Araştırmada; “Çat Kapı Evleri” uygulaması kapsamında hizmet vermiş ve vermekte olan 8 kişi ve uygulamanın fikir mimarı 1 kişi olmak üzere 9 katılımcı ile yarı-yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. 12 Ağustos 2018 ve 7-9 Eylül 2018 tarihlerinde yapılan bu görüşmelerden elde v edilen veriler, betimsel analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Katılımcılara önceden uzman akademisyenlerin görüş ve önerileri doğrultusunda hazırlanan görüşme formu çerçevesinde 29 soru yöneltilmiş ve son olarak çalışmaya eklemek istedikleri sorulmuştur. Araştırma sonucunda “Çat Kapı Evleri” uygulamasından gastronomi turizminde alternatif turistik ürün olarak yararlanılabileceği bulgusuna ulaşılmıştır. Ortaya çıkan veriler ışığında sektöre, kamuya ve akademiye çeşitli önerilerde bulunulmuştur. Çalışma; Barbaros Oyuk Festivali ve Barbaros Köyü mutfağı hakkında kapsamlı bilgiler içerdiği için ayrıca önem teşkil etmektedir. tr_TR
dc.description.tableofcontents İÇİNDEKİLER KABUL VE ONAY SAYFASI……………………………………….……..……………………..ii BİLİMSEL ETİK BİLDİRİM SAYFASI…………………………………………………...……..iii ÖZET………………………………………………………………………………………………iv ABSTRACT………………………………………………………….……………………..……..vi ÖNSÖZ…………………………………………………………………..………………………viii ŞEKİLLER DİZİNİ ……………………………………..………………………………………..xii GÖRSELLER DİZİNİ……………………………………………………………………………xiv EKLER DİZİNİ…………………………………………………………………………………..xvi KISALTMALAR DİZİNİ………………………………………………..…….………………..xvii GİRİŞ………………………………………………………………………………….……………1 1. BÖLÜM……………………………………………………………………….……….……….4 1. GASTRONOMİ TURİZMİ KAVRAMI VE KAPSAMI ……………….….…………….4 1.1. Gastronomi Kavramının Tanımı…………………………………………………….4 1.2. Gastronominin Tarihsel Gelişimi……………………………………………………8 1.3. Gastronomi ile İlgili Kavramlar…………………………………………...………..13 1.4. Gastronomi Turizminin Tanımı………………………………….…………………18 1.5. Gastronomi Turizminin Tarihsel Gelişimi………………………………………….20 1.6. Türkiye’de Gastronomi Turizmi……………………………..…..…………………21 1.7. Turistik Ürün Kavramı………………………….......……………………………..23 1.8. Gastronomi Turizminde Alternatif Ürün……………..……………………………26 2. BÖLÜM……………………………………………………………………………………….29 2. BARBAROS KÖYÜ VE “ÇAT KAPI EVLERİ” UYGULAMASI………….………………..29 2.1. Barbaros Köyü………………………………………………………………….…..29 2.2. Barbaros Köyü’nde Turizm………………………………………………..……….31 2.3. Barbaros Oyuk Festivali……………………………………………...…………….35 2.4. Batı Urla Köyleri Çevre Koruma, Güzelleştirme, Kalkındırma Derneği (BUKÖYDER)………………………… …………………………………..………….40 2.5. Barbaros Köyü Gastronomik Değerleri…………………..…………………...……40 2.5.1. Barbaros Köyü Mutfak Kültürü…………………………..………..…………..41 2.5.2. Barbaros Köyü Yemekleri ve İçerikleri…………………………..……………41 2.5.2.1. Çalkama………………………………………………….………….42 x 2.5.2.2. Patlıcan Balığı…………………………………………...…………..43 2.5.2.3. Ispanak Balığı ……..…………………………………….…………..43 2.5.2.4. Kulika………………………………………………………………..44 2.5.2.5. Ekmek Böreği (Pidepide) ……………………………….…………..44 2.5.2.6. Lokum (Ayak Lokumu) ……………………………………………..45 2.5.2.7. Katmer…………………………………………..…………………..46 2.5.2.8. Keşkek…………………………………………..…………………..47 2.5.2.9. Oğlak Dolması……………………………………………..………..48 2.5.2.10. Kalbura Basma…………………………………..…………………..49 2.5.2.11. Körmen Köftesi …..………………………………..………………..49 2.5.2.12. Bohça………………………………………………………………..49 2.5.2.13. Kaşkaval……………………………………………………………..50 2.5.2.14. Tortu………………………………………………..………………..50 2.5.2.15. Sütlü Bulgur Çorbası………………………….……………………..50 2.5.2.16. Kopanisti………………………………………...…………………..50 2.5.2.17. Karabaş Otu (Karan) Çiçeği Reçeli…………………...……………..51 2.6. “Çat Kapı Evleri” Uygulaması -Umduğunu Değil Bulduğunu Ye, İç, Öde! ……...52 3. BÖLÜM………………………………………………...……………………………………..59 3. BARBAROS KÖYÜ “ÇAT KAPI EVLERİ” UYGULAMASINA YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA………………………………………………………………………...………..59 3.1. Araştırmanın Amacı………………………………………………………………..59 3.2. Araştırmanın Önemi………………………………………………………………..59 3.3. Anakütle ve Örneklem……………………………………….……………………..59 3.4. Araştırmanın Varsayım ve Sınırlılıkları…………………….….…………………..60 3.5. Araştırmanın Yöntemi………………………………………….…………………..60 3.6. Veri Toplama Yöntemi……………………………………………………………..61 3.6.1. Yarı Yapılandırılmış Görüşme Tekniği………………………………………..62 3.6.2. Görüşmede Kullanılan Soru Formlarının Oluşturulması….…………...………62 3.7. Veri Analiz Yöntemi…………………………………………………...…………..62 3.8. Güvenilirlik………………………………………………………………….……..63 3.9. Bulgular……………………………………………………………………...……..63 3.9.1. Soru 1 Betimsel Analizi………………………………………………………..65 3.9.2. Soru 2 Betimsel Analizi………………………………………………………..66 3.9.3. Soru 3 Betimsel Analizi………………………………………..………………66 xi 3.9.4. Soru 4 Betimsel Analizi……………………………………………..…………67 3.9.5. Soru 5 Betimsel Analizi……………………………………………….………67 3.9.6. Soru 6 Betimsel Analizi……………………………………………..…………67 3.9.7. Soru 7 Betimsel Analizi………………………………………………..………68 3.9.8. Soru 8 Betimsel Analizi………………………………………………..………69 3.9.9. Soru 9 Betimsel Analizi………………………………………………..………69 3.9.10. Soru 10 Betimsel Analizi…………………………..……………………..…70 3.9.11. Soru 11 Betimsel Analizi……………………………………………………71 3.9.12. Soru 12 Betimsel Analizi……………………………………………………71 3.9.13. Soru 13 Betimsel Analizi……………………………………………………72 3.9.14. Soru 14 Betimsel Analizi……………………………………………………72 3.9.15. Soru 15 Betimsel Analizi……………………………………………………73 3.9.16. Soru 16 Betimsel Analizi……………………………………………………73 3.9.17. Soru 17 Betimsel Analizi……………………………………………………73 3.9.18. Soru 18 Betimsel Analizi……………………………………………………74 3.9.19. Soru 19 Betimsel Analizi……………………………………………………74 3.9.20. Soru 20 Betimsel Analizi……………………………………………………75 3.9.21. Soru 21 Betimsel Analizi……………………………………………………75 3.9.22. Soru 22 Betimsel Analizi……………………………………………………75 3.9.23. Soru 23 Betimsel Analizi……………………………………………………75 3.9.24. Soru 24 Betimsel Analizi……………………………………………………76 3.9.25. Soru 25 Betimsel Analizi……………………………………………………76 3.9.26. Soru 26 Betimsel Analizi……………………………………………………76 3.9.27. Soru 27 Betimsel Analizi……………………………………………………77 3.9.28. Soru 28 Betimsel Analizi……………………………………………………78 3.9.29. Soru 29 Betimsel Analizi……………………………………………………78 4. TARTIŞMA VE SONUÇ…………………………….……………………………….………79 5. KAYNAKLAR……………………………………………...………...………………………88 6. EKLER…………………………………………………………………...……………………99 ÖZGEÇMİŞ…………………………………………………………………….………………102 tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/embargoedAccess tr_TR
dc.subject Barbaros Köyü, Çat Kapı Evleri, Barbaros Oyuk Festivali, Alternatif Ürün, Turistik Ürün. tr_TR
dc.title Gastronomi turizminde alternatif bir ürün: Barbaros Köyü "Çat kapı evleri" uygulaması örneği tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği Anabilim Dalı tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster