eArşiv@Adu

Duyuların lezzet algısı ve satın alma niyetine etkisi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Güzel, Berrin
dc.contributor.author Dorukan, Boyacı
dc.date.accessioned 2020-03-18T08:50:01Z
dc.date.available 2020-03-18T08:50:01Z
dc.date.issued 2019
dc.date.submitted 2019
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/3712
dc.description.abstract Gastronomi çalışma alanlarından biri olan lezzet algısı, çoklu duyusal bir yaklaşımla olumlu veya olumsuz etkilenebilmektedir. Beş duyu (Görme, koklama, işitme, dokunma, tatma) az veya çok bir şekilde kişinin lezzet algısının oluşturduğu gözlemlenebilmektedir. Aynı şekilde tüketicilerde duyuların pozitif veya negatif durumlarında dolayı satın alma niyeti oluşabilmektedir. Dolayısıyla, tez çalışmasının amacı duyuların lezzet algısını ölçmektir. Ayrıca, tüketicilerde duyuların oluşturduğu olumlu veya olumsuz yöndeki ifadeleri temel alınarak lezzet algısında satın alma niyetinin ölçülmesini sağlanmasıdır. Araştırma duyuların lezzet algısını hangi ölçüde etkileyebileceği üzerine gidilmiş, nitel araştırma yöntemi kullanılarak görüşme tekniği uygulanmıştır. 33 kişiyle, balık yemeği üzerine duyular ve satın alma niyeti etrafında yarı-yapılandırılmış görüşme yapılarak uygun veriler elde edilmiştir. Araştırmaya göre, hangi duyunun kişilerin lezzet algısını en fazla etkilediği ve satın alma kararını oluşturmasıyla ilgili olması açısından önem teşkil etmektedir. tr_TR
dc.description.tableofcontents ĠÇĠNDEKĠLER KABUL VE ONAY SAYFASI ............................................................................................ iii BİLİMSEL ETİK BİLDİRİM SAYFASI ............................................................................. iv ÖZET ..................................................................................................................................... v ABSTRACT ......................................................................................................................... vi ÖNSÖZ ................................................................................................................................ vii ŞEKİLLER DİZİNİ ............................................................................................................... x TABLOLAR DİZİNİ ............................................................................................................ xi RESİMLER DİZİNİ ............................................................................................................ xii GİRİŞ ..................................................................................................................................... 1 1. BÖLÜM ............................................................................................................................. 4 1. GASTRONOMİ VE LEZZET ALGISI İLİŞKİSİ ............................................................ 4 1.1. Duyular ve Yemek İlişkisi .................................................................................. 12 1.1.1. Görme Duyusu ............................................................................................ 12 1.1.1.1. Renk ve Yemeğin Rengi ................................................................. 12 1.1.1.2. Yemeğin Biçimi .............................................................................. 19 1.1.1.3. Yemeğin Miktarı ............................................................................. 22 1.1.2. Koku Duyusu ............................................................................................... 24 1.1.3. Dokunma Duyusu ........................................................................................ 29 1.1.3.1. Elle Dokunma ................................................................................. 29 1.1.3.2. Ağızda Dokunma ............................................................................ 30 1.1.4. İşitme Duyusu .............................................................................................. 32 1.1.5. Tat Alma Duyusu ........................................................................................ 33 1.1.5.1. Tatlı Tat ........................................................................................... 36 1.1.5.2 Acı ve Acımtırak (bitter) Tat ........................................................... 37 ix 1.1.5.3. Ekşi Tat ........................................................................................... 37 1.1.5.4. Tuzlu Tat ......................................................................................... 38 1.1.5.5. Umami Tat ...................................................................................... 38 1.2. Satın Alma Niyeti ................................................................................................ 43 2. BÖLÜM ........................................................................................................................... 46 2. YÖNTEM ........................................................................................................................ 46 2.1. Araştırma Yöntemi .................................................................................................. 46 2.2. Evren ve Örneklem .................................................................................................. 47 2.3. Veri Toplama Tekniği .............................................................................................. 48 2.4. Veri Analizi .............................................................................................................. 51 2.5. Geçerlilik ve Güvenilirlik ........................................................................................ 52 2.6. Demografik Özellikler ............................................................................................. 53 3. BÖLÜM ........................................................................................................................... 54 3. ARAŞTIRMA BULGULARI ......................................................................................... 54 4. TARTIŞMA VE SONUÇ ................................................................................................ 65 4.1. Gelecek Çalışmalara Öneriler .................................................................................. 71 5. KAYNAKLAR ................................................................................................................ 72 ÖZGEÇMİŞ ......................................................................................................................... 85 tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Lezzet Algısı, Çoklu Duyusal Algı, Görme, Duyma, İşitme, Dokunma, Tat Alma, Satın Alma Niyeti tr_TR
dc.title Duyuların lezzet algısı ve satın alma niyetine etkisi tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği Anabilim Dalı tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster