eArşiv@Adu

AYDIN BÖLGESİNDE SATIŞA SUNULAN ET VE ET ÜRÜNLERİNDE CAMPYLOBACTER JEJUNİ VE LİSTERİA MONOCYTOGENES VARLIĞININ ARAŞTIRILMASI

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Kök, Filiz
dc.contributor.author Erdoğan, Süleyman
dc.date.accessioned 2020-03-13T06:52:20Z
dc.date.available 2020-03-13T06:52:20Z
dc.date.issued 2020
dc.date.submitted 2019-11-29
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/3701
dc.description.abstract ÖZET AYDIN BÖLGESİNDE SATIŞA SUNULAN ET VE ET ÜRÜNLERİNDE CAMPYLOBACTER JEJUNİ VE LİSTERİA MONOCYTOGENES VARLIĞININ ARAŞTIRILMASI Erdoğan S. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Programı Yüksek Lisans Tezi, Aydın, 2019. Et, genellikle sığır, koyun, kuzu ve kümes hayvanları gibi çeşitli evcil hayvanlardan ve balıktan elde edilen değerli bir besindir. Beslenmede büyük önem taşıyan et, sağlıklı yetiştirilmiş hayvanlardan elde edilmez, asgari teknik ve hijyenik şartlara sahip mezbahalarda kesilmez ve uygun muhafaza koşulları sağlanmaz ise insanlarda pek çok hayvansal kaynaklı mikrobiyel gıda enfeksiyonlarına yol açabilmektedir. Bu çalışmada; Aydın bölgesinde satışa sunulan et ve et ürünlerinde (kıyma, köfte, bütün piliç, piliç baget, piliç but, piliç taşlık, piliç köfte, tavuk döner, piliç salam, piliç jambon, hindi göğüs, hindi boyun, hindi füme, hindi sosis, hindi salam) Campylobacter jejuni (C. jejuni) ve Listeria monocytogenes (L. monosytogenes)’in varlığı araştırılmıştır. İncelenen 120 adet örneğin 62’sinde (%51,6) Campylobacter spp. izole edilmiştir. İzole edilen Campylobacter spp. içerisinde 51 adetin (%42,5) C. jejuni olduğu PCR metoduyla doğrulanmıştır. İncelenen 120 adet örneğin 19 adetinde (%15,8) Listeria spp. izole edilmiş ve izole edilen Listeria spp. içerisinde 14 adetin (%11,6) L. monocytogenes olduğu doğrulanmıştır. Sonuç olarak; insanlarda sporadik veya salgınlar şeklinde gıda enfeksiyonlarına sebep olan C. jejuni ve L. monocytogenes’in Aydın bölgesinde satışa sunulan et ve et ürünlerinde mevcut olduğu görülmüştür. Et ve et ürünlerinin patojen mikroorganizmalarla kontaminasyonunun engellenmesi öncellikle ham maddenin sağlıklı hayvanlardan elde edilmiş olması, işletmelerde iyi üretim ve iyi hijyen uygulamaları ve HACCP sistemlerinin kurulması ile etkin temizlik ve dezenfeksiyonun sağlanması ve personel hijyenine önem verilmesi ile mümkündür. tr_TR
dc.description.tableofcontents İÇİNDEKİLER KABUL VE ONAY SAYFASI i TEŞEKKÜR ii İÇİNDEKİLER iii SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ v ŞEKİLLER DİZİNİ vi RESİMLER DİZİNİ vii TABLOLAR DİZİNİ viii ÖZET x ABSTRACT xi 1. GİRİŞ 1 2. GENEL BİLGİLER 4 2.1. Campylobacter jejuni (C. jejuni) 4 2.1.1. C. jejuni’nin Taksonomisi 4 2.1.2. C. jejuni’nin Morfolojisi, Biyokimyasal ve Fizyolojik Özellikleri 5 2.1.3. Termofilik Campylobacter’lerin Gelişimini ve Çoğalmasını Etkileyen Faktörler 9 2.1.4. C. jejuni’nin Epidemiyolojisi 12 2.1.5. C. jejuni’nin Patojenitesi ve Meydana Getirdiği Enfeksiyonlar 18 2.1.6. C. jejuni’nin Et ve Et Ürünlerindeki Varlığı 20 2.2. Listeria monocytogenes (L. monocytogenes) 23 2.2.1. Listeria Türlerinin Taksonomisi 24 2.2.2. L. monocytogenes’in Morfolojisi, Biyokimyasal ve Gelişme Özellikleri 24 2.2.3. L. monocytogenes Üzerine Etkili Bazı Faktörler 26 2.2.4. L. monocytogenes’in Epidemiyolojisi 28 2.2.5. L. monocytogenes’in Patojenitesi ve Meydana Getirdiği Enfeksiyonlar 31 2.2.6. L. monocytogenes’in Et ve Et Ürünlerindeki Varlığı 36 3. GEREÇ VE YÖNTEM 40 3.1. Gereç 40 3.2. Yöntem 46 4. BULGULAR 54 4.1. Campylobacter spp. 54 4.1.1. C. jejuni 54 4.2. Listeria spp. 56 4.2.1. L. monocytogenes 57 5. TARTIŞMA 59 6. SONUÇ VE ÖNERİLER 65 KAYNAKLAR 68 ÖZGEÇMİŞ 87 tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject C. jejuni, gıda kökenli, kanatlı eti, L. monocytogenes, zoonoz. tr_TR
dc.title AYDIN BÖLGESİNDE SATIŞA SUNULAN ET VE ET ÜRÜNLERİNDE CAMPYLOBACTER JEJUNİ VE LİSTERİA MONOCYTOGENES VARLIĞININ ARAŞTIRILMASI tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi ABD tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster