Abstract:
ÖZET
AYDIN BÖLGESİNDE SATIŞA SUNULAN ET VE ET ÜRÜNLERİNDE CAMPYLOBACTER JEJUNİ VE LİSTERİA MONOCYTOGENES VARLIĞININ ARAŞTIRILMASI
Erdoğan S. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Programı Yüksek Lisans Tezi, Aydın, 2019.
Et, genellikle sığır, koyun, kuzu ve kümes hayvanları gibi çeşitli evcil hayvanlardan ve balıktan elde edilen değerli bir besindir. Beslenmede büyük önem taşıyan et, sağlıklı yetiştirilmiş hayvanlardan elde edilmez, asgari teknik ve hijyenik şartlara sahip mezbahalarda kesilmez ve uygun muhafaza koşulları sağlanmaz ise insanlarda pek çok hayvansal kaynaklı mikrobiyel gıda enfeksiyonlarına yol açabilmektedir.
Bu çalışmada; Aydın bölgesinde satışa sunulan et ve et ürünlerinde (kıyma, köfte, bütün piliç, piliç baget, piliç but, piliç taşlık, piliç köfte, tavuk döner, piliç salam, piliç jambon, hindi göğüs, hindi boyun, hindi füme, hindi sosis, hindi salam) Campylobacter jejuni (C. jejuni) ve Listeria monocytogenes (L. monosytogenes)’in varlığı araştırılmıştır. İncelenen 120 adet örneğin 62’sinde (%51,6) Campylobacter spp. izole edilmiştir. İzole edilen Campylobacter spp. içerisinde 51 adetin (%42,5) C. jejuni olduğu PCR metoduyla doğrulanmıştır. İncelenen 120 adet örneğin 19 adetinde (%15,8) Listeria spp. izole edilmiş ve izole edilen Listeria spp. içerisinde 14 adetin (%11,6) L. monocytogenes olduğu doğrulanmıştır. Sonuç olarak; insanlarda sporadik veya salgınlar şeklinde gıda enfeksiyonlarına sebep olan C. jejuni ve L. monocytogenes’in Aydın bölgesinde satışa sunulan et ve et ürünlerinde mevcut olduğu görülmüştür. Et ve et ürünlerinin patojen mikroorganizmalarla kontaminasyonunun engellenmesi öncellikle ham maddenin sağlıklı hayvanlardan elde edilmiş olması, işletmelerde iyi üretim ve iyi hijyen uygulamaları ve HACCP sistemlerinin kurulması ile etkin temizlik ve dezenfeksiyonun sağlanması ve personel hijyenine önem verilmesi ile mümkündür.