eArşiv@Adu

İNCİR (Ficus carica) ÇEKİRDEĞİ YAĞININ DENEYSEL MEZENTERİK ARTER OKLÜZYONUNA BAĞLI İNCE BARSAK İSKEMİ REPERFÜZYON HASARI ÜZERİNE OLASI ETKİLERİ

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Ek, Rauf Onur
dc.contributor.author Orak, Cenk
dc.date.accessioned 2020-02-10T08:00:14Z
dc.date.available 2020-02-10T08:00:14Z
dc.date.issued 2020-02-10
dc.date.submitted 2020-01-15
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/3685
dc.description.abstract Akut mezenterik iskemi neticesinde gelişen iskemi reperfüzyon hasarındaki histopatolojik bozulmanın temel sorumlusu serbest oksijen radikalleri ve proinflamatuar sitokinlerin artışıdır. Ficus carica ve çeşitli kısımlarının antioksidan ve antiinflamatuar özellikler gösterdiği geçmiş çalışmalarda bildirilmiştir. Bu çalışmada da Ficus carica çekirdek yağının, sıçanlarda intestinal iskemi reperfüzyon hasarı üzerine etkilerini incelemek amaçlandı. Çalışmamızda 50 adet Wistar albino sıçan 5 eşit gruba bölündü: Negatif control (NC), sham operasyon (Sham), iskemi ve reperfüzyon (IR), 3ml/kg/gün Ficus carica çekirdek yağı (FC3), 6ml/ kg/gün Ficus carica çekirdek yağı (FC6). IR, FC3 ve FC6 gruplarına iskemi ve reperfüzyon prosedürü 45 + 120 dakika boyunca uygulandı. Sham grubu sıçanlara 10 gün boyunca 6ml/kg serum fizyolojik verilip, yalnızca abdominal orta hat laparotominin ardından 165 dakika boyunca anestezi altında bekletildi. IR grubuna kıyasla, doku IL-1β düzeyi FC3 ve FC6 gruplarının her ikisinde de düşük bulundu (p≤0,001). TNFα seviyesi FC6 grubunda IR grubuna gore anlamlı derecede düşük saptandı (p≤0,01). FC3 grubunun doku MPO ve MDA düzeyi IR grubuna kıyasla düşük bulundu (sırasıyla; p≤0,01, p≤0,05). Benzer şekilde FC6 grubunun doku MPO ve MDA düzeyinin de IR grubuna kıyasla düşük olduğu gösterildi (p≤0,001). Hem MPO hem MDA için FC6 grubundaki düşüş FC3 grubundaki düşüşten fazlaydı (p≤0,05). FC6 ve FC3 gruplarının her ikisinde de SOD ve GSH seviyeleri IR grubuna kıyasla düşük olup (p≤0,001), FC3 ve FC6 grupları arasında anlamlı fark gösterilemedi. Doku CAT düzeyi FC6 ve FC3 gruplarının her ikisinde de IR grubundan yüksek saptandı (p≤0,05). CAT düzeyi açısından FC3 ve FC6 grupları arasında anlamlı bir fark gösterilemedi. Histopatolojik olarak FC3 ve FC6 gruplarının her ikisi de IR grubundan düşük (p≤0,001), FC6 grubu ise FC3 grubundan daha düşük bir skorla evrelendi (p≤0,05). Sonuç olarak, incir çekirdeği yağının oral kullanımının, olasılıkla antioksidan ve antiinflamatuar özellikleri sebebiyle, sıçanlarda akut mezenterik iskemi modeline bağlı gelişen iskemi reperfüzyon hasarındaki biyokimyasal ve histopatolojik bulguları tersine çevirdiğini söyleyebiliriz. Çalışmamız bulguları ışığında; insanlarda da incir çekirdeği yağının oral kullanımının iskemi reperfüzyon hasarındaki biyokimyasal ve histopatolojik sonuçları olumlu yönde değiştirebileceğini düşünmekteyiz. tr_TR
dc.description.tableofcontents İÇİNDEKİLER KABUL VE ONAY SAYFASI ................................................................................................... i TEŞEKKÜR ............................................................................................................................... ii İÇİNDEKİLER .......................................................................................................................... iii SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ .............................................................................. vi ŞEKİLLER DİZİNİ ................................................................................................................. viii RESİMLER DİZİNİ ................................................................................................................... x TABLOLAR DİZİNİ ................................................................................................................. xi ÖZET ........................................................................................................................................ xii ABSTRACT ............................................................................................................................ xiv 1. GİRİŞ ...................................................................................................................................... 1 2. GENEL BİLGİLER ................................................................................................................ 4 2.1. İnce Bağırsakların Anatomisi .............................................................................................. 4 2.1.2. Duodenum ........................................................................................................................ 4 2.1.3. Jejunum ve İleum ............................................................................................................. 4 2.1.4. İnce Bağırsakların Arteryal Dolaşımı ............................................................................... 5 2.2.2. İnce Bağırsaklarda Mikrosirkülasyon ............................................................................... 9 2.3. İnce Bağırsak Dolaşımının Fizyopatolojisi ......................................................................... 9 2.4. İskemik Hasar .................................................................................................................... 13 2.5. Reperfüzyon Hasarı ........................................................................................................... 15 2.5.1. No-Reflow Fenomeni ..................................................................................................... 18 2.6. İntestinal İskemi ve Reperfüzyon Hasarı .......................................................................... 19 2.6.1. Akut Mezenterik İskemi ................................................................................................. 19 2.6.1.1. Arteryal embolik form ................................................................................................. 20 2.6.1.2. Arteryal trombotik form .............................................................................................. 20 2.6.1.3. Nonokluziv form ......................................................................................................... 22 2.6.1.4. Venöz trombotik form ................................................................................................. 22 2.6.2. Kronik Mezenterik İskemi .............................................................................................. 22 2.6.3. İskemik Kolit .................................................................................................................. 23 2.7. İntestinal İskemik Sendromların Tarihçesi ........................................................................ 23 2.8. İntestinal İskemik Sendromların Epidemiyolojisi ............................................................. 24 2.9. İntestinal İskemik Sendromların Tanısı ve Tedavisi ......................................................... 24 iv 2.10. Serbest Radikaller ve Antioksidan Savunma Sistemleri ................................................. 26 2.10.1. Serbest Radikaller ......................................................................................................... 26 2.10.1.1. Süperoksit radikali ..................................................................................................... 28 2.10.1.2. Hidroksil radikali ....................................................................................................... 30 2.10.1.3. Singlet oksijen ........................................................................................................... 30 2.10.1.4. Nitrik oksit ................................................................................................................. 31 2.10.2. Serbest Radikallerin Kaynakları ................................................................................... 31 2.10.2.1. Endojen kökenli kaynaklar ........................................................................................ 31 2.10.2.2. Ekzojen kökenli kaynaklar ........................................................................................ 32 2.10.3. Antioksidan Savunma Sistemi ...................................................................................... 33 2.10.3.1. Antioksidan enzimler ................................................................................................. 33 2.10.3.1.1. Süperoksit dismutaz ................................................................................................ 33 2.10.3.1.2. Katalaz .................................................................................................................... 34 2.10.3.1.3. Glutatyon peroksidaz, redüktaz ve -S transferaz .................................................... 34 2.11. Akut İnflamasyonun Fizyopatolojisi ............................................................................... 35 2.11.1. Akut İnflamasyona Vasküler Yanıtlar .......................................................................... 35 2.11.2. Akut İnflamasyona Hücresel Yanıtlar .......................................................................... 36 2.12. Ficus carica ve Çekirdek Yağı ........................................................................................ 37 3. GEREÇ VE YÖNTEM ......................................................................................................... 44 3.1. Etik Kurul Kararı ............................................................................................................... 44 3.2. Deney Hayvanları .............................................................................................................. 44 3.3. Deney Tasarımı.................................................................................................................. 44 3.3.1. İskemi ve Reperfüzyon Prosedürü .................................................................................. 44 3.3.2. Ficus Carica Çekirdek Yağı ............................................................................................ 45 3.3.3. Deney Grupları ............................................................................................................... 45 3.3.3.1. NC grubu ..................................................................................................................... 46 3.3.3.2. Sham grubu .................................................................................................................. 46 3.3.3.3. IR grubu ....................................................................................................................... 47 3.3.3.4. FC3 ve FC6 grupları .................................................................................................... 49 3.4. Biyokimyasal Analiz ......................................................................................................... 51 3.4.1. Doku Malondialdehit Düzeyi Ölçümü ........................................................................... 51 3.4.2. Doku Miyeloperoksidaz Düzeyi Ölçümü ....................................................................... 52 3.4.3. Doku Katalaz Enzim Aktivitesi Ölçümü ........................................................................ 52 3.4.4. Doku Glutatyon Düzeyi Ölçümü .................................................................................... 53 v 3.4.5. Doku Süperoksit Dismutaz Aktivitesi Ölçümü .............................................................. 54 3.4.6. Doku Tümör Nekroz Faktör Alfa Düzeyinin Ölçümü.................................................... 55 3.4.7. Doku İnterlökin 1-β Düzeyinin Ölçümü ......................................................................... 55 3.5. Histopatolojik Analiz ......................................................................................................... 56 3.5.1. Hematoksilen&Eozin Boyama ....................................................................................... 57 3.5.2. Masson Trichrome Boyama............................................................................................ 58 3.5.3. Periodic Acid Shiff Boyama ........................................................................................... 59 3.6. Histopatolojik Evreleme .................................................................................................... 61 3.7. İstatistiksel Analiz ............................................................................................................. 61 3.8. Kullanılan Cihazlar ........................................................................................................... 62 3.9. Kullanılan Sarf Malzemeler.............................................................................................. 62 4. BULGULAR ........................................................................................................................ 64 4.1. Biyokimyasal Bulgular ...................................................................................................... 64 4.1.1. Doku Malondialdehit Düzeyi ......................................................................................... 64 4.1.2. Doku Miyeloperoksidaz Enzim Düzeyi ......................................................................... 64 4.1.3. Doku Katalaz Enzim Düzeyi .......................................................................................... 66 4.1.4. Doku Glutatyon Düzeyi .................................................................................................. 66 4.1.5. Doku Süperoksit Dismutaz Enzim Düzeyi ..................................................................... 68 4.1.6. Doku Tümör Nekroz Faktör Alfa Düzeyi....................................................................... 69 4.1.7. Doku İnterlökin 1 Beta Düzeyi ....................................................................................... 70 4.2. Morfolojik Bulgular ........................................................................................................... 72 4.3. Histopatolojik Bulgular ..................................................................................................... 72 5. TARTIŞMA .......................................................................................................................... 84 6. SONUÇ VE ÖNERİLER ...................................................................................................... 94 KAYNAKLAR ......................................................................................................................... 95 EKLER ................................................................................................................................... 110 Ek 1. Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu Onayı ................................................................. 110 ÖZGEÇMİŞ ............................................................................................................................ tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Akut Mezenterik İskemi, Antioksidan, Ficus carica, İskemi Reperfüzyon Hasarı tr_TR
dc.title İNCİR (Ficus carica) ÇEKİRDEĞİ YAĞININ DENEYSEL MEZENTERİK ARTER OKLÜZYONUNA BAĞLI İNCE BARSAK İSKEMİ REPERFÜZYON HASARI ÜZERİNE OLASI ETKİLERİ tr_TR
dc.title.alternative POSSIBLE EFFECTS OF FIG (Ficus carica) SEED OIL ON ISCHEMIA-REPERFUSION DAMAGE, RESULTING FROM EXPERIMENTAL MESENTERIC ARTERIAL ISCHEMIA IN SMALL INTESTINE tr_TR
dc.type doctoralThesis tr_TR
dc.contributor.department Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Fizyoloji (Tıp) Anabilim Dalı tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster