eArşiv@Adu

SERİSİNİN FARKLI DERECELERDE SAKLANILAN TAVŞAN SPERMATOZOONLARI ÜZERİNE KORUYUCU ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Ceylan, Ahmet
dc.contributor.author Özcan, Tanay
dc.date.accessioned 2019-10-03T06:01:05Z
dc.date.available 2019-10-03T06:01:05Z
dc.date.issued 2019
dc.date.submitted 2019-09-09
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/3642
dc.description.abstract ÖZET SERİSİNİN FARKLI DERECELERDE SAKLANILAN TAVŞAN SPERMATOZOONLARI ÜZERİNE KORUYUCU ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI Özcan T. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Reprodüksiyon ve Suni Tohumlama (Veteriner) Programi, Yüksek Lisans Tezi, Aydın, 2019. İpek serisini, ipek böceği türü olan bombyx mori’den elde edilen doğal bir makro moleküler proteindir. Serisin ham ipek üretimi aşamasında, farklı amaçlarda kullanmak amacıyla elde edilebilir. Oksidasyona karşı dirençli, antibakteriyel, UV dirençli ve nemi kolayca absorbe edici gibi özelliklere sahip olan serisin, bu özellikleri gereği farklı alanlarda kullanılabilir bir proteindir. Serisin ve serisin kompozitleri, biyomateryal ve biyomedikal materyal olarak kullanılabilir. Tavşan spermasının uygun şartlarda saklanılmasına yönelik yeni yöntemlerinin geliştirilmesi için birçok çalışma yapılmaktadır. Bu araştırma, tavşan spermalarının kısa süreli saklanmasında sperma sulandırıcılarına serisin ilavesinin spermatolojik parametreler üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla toplanan sperma 1:4 oranında TCG ile sulandırıldı. Sulandırılan sperma, 1,5 ml hacminde 2 ayrı Eppendorf tüpüne kontrol ve deney grubu olmak üzere ikiye ayrıldı. Deney grubuna, sulandırılmış spermaya ilave olarak 170µL serisin ilave edilerek %0.5 oranı sağlandı. Her iki 1,5 ml hacmindeki tüp 2 ayrı 0.5 ml’lik Eppendorf tüplerine dağıtılarak 24. 48. saatlerde değerlendirmek üzere inkubasyona bırakıldı. Aynı işlem her iki sıcaklık (5 °C ve 15 °C) için uygulandı. Sıcaklıklar ayrı ayrı değerlendirildiğinde 24. ve 48. saatlerdeki spermatolojik değerlendirmelerde gruplar arası istatistiksel olarak anlamlı fark açığa çıkmadığı gözlendi (P>0.05). Derece faktörü eşdeğişken olarak alındığında grup faktör düzeyleri olan kontrol ve deney gruplarının 48.saatteki akrozom reaksiyonu ortalamaları açısından iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu gözlendi (P< 0.05). tr_TR
dc.description.tableofcontents İÇİNDEKİLER KABUL VE ONAY SAYFASI i TEŞEKKÜR ii İÇİNDEKİLER iii SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ v ŞEKİLLER DİZİNİ vi TABLOLAR DİZİNİ vii ÖZET viii ABSTRACT ix 1. GİRİŞ 1 2. GENEL BİLGİLER 5 2.1. Spermanın Saklanması 5 2.1.1. Spermanın Kısa Süreli Saklanması 5 2.1.2 Spermanın Dondurularak Saklanması 7 2.2. Tavşanlarda Üreme 9 2.2.1. Tavşanlarda Pubertas 9 2.2.2. Erkek Tavşan Reprodüktif Organ Özellikleri 9 2.2.3.Tavşan Spermasının Karakteristik Özellikleri 10 2.3. Serisin Hakkında Genel Bilgiler 12 2.3.1. Serisin’in Moleküler Yapısı 12 2.3.2. Serisin Çalışmaları 13 2.3.3. Serisin Elde Edilme Yöntemleri 14 3. GEREÇ VE YÖNTEM 15 3.1. Gereç 15 3.1.1 Deney Kurgusu 15 3.2. Yöntem 17 3.2.1. Serisin Solüsyonun Hazırlanışı 17 3.2.2 Spermatolojik Değerlendirmeler 17 3.2.3. Progresif Motilite 17 3.2.4. Canlı Spermatozoon Oranı 17 3.2.5. Akrozom Reaksiyonu 17 3.2.6. Spermatozoon Membran Bütünlüğünün Belirlenmesi 18 3.2.7 Analiz Yöntemleri 18 4. BULGULAR 19 4.1. Progresif Motilite Değerlendirmesi 19 4.2. Canlı Spermatozoon Değerlendirmesi 20 4.3. Akrozom Reaksiyonu Değerlendirmesi 22 4.4. Membranı Sağlam Spermatozoon Oranı 24 5. TARTIŞMA 26 6. SONUÇ VE ÖNERİLER 29 KAYNAKLAR 30 ÖZGEÇMİŞ 35 tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject serisin tr_TR
dc.subject spermatozoon tr_TR
dc.subject sulandırıcı tr_TR
dc.subject tavşan tr_TR
dc.title SERİSİNİN FARKLI DERECELERDE SAKLANILAN TAVŞAN SPERMATOZOONLARI ÜZERİNE KORUYUCU ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster