eArşiv@Adu

Ege Bölgesi'ndeki kanatlı işletmelerinde avian hepatitis E virus enfeksiyonunun serolojik olarak araştırılması

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Erol, Nural
dc.contributor.author Aydın, Umay Başak
dc.date.accessioned 2019-10-01T11:50:53Z
dc.date.available 2019-10-01T11:50:53Z
dc.date.issued 2019-10-01
dc.date.submitted 2019-07-22
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/3640
dc.description.abstract Avian Hepatitis E virusu (aHEV) tavuklarda büyük karaciğer ve dalak hastalığına (Hepatit-splenomegali sendromu) neden olmaktadır. Bu enfeksiyon, kanatlı endüstrisinde yumurta üretimindeki şiddetli bir düşüş ve tavuklardaki yüksek ölüm oranları nedeniyle ciddi bir ekonomik etkiye sahiptir. Enfeksiyon 2000'li yılların başından itibaren dünyada tanınmaya ve araştırılmaya başlandığı için, hakkındaki bilgiler sınırlı kalmaktadır. Türkiye’deki kanatlı işletmelerinde de zaman zaman aHEV enfeksiyonunun benzer bulgularına rastlanmasına rağmen enfeksiyonunun varlığına veya epizootiyolojik durumuna yönelik bir rapor henüz bulunmamaktadır. Bu çalışma, bilindiği kadarıyla, Türkiye’de kanatlı işletmelerinde aHEV enfeksiyonun varlığının ve yaygınlığının araştırılması amacıyla hazırlanan ilk bilimsel rapordur. Bu çalışmada, Aydın, Manisa, Muğla, İzmir, Uşak ve Denizli illerindeki tavukçuluk işeltmelerinden alınan 948 broiler damızlık, 490 broiler, 20 yumurtacı damızlık ve 363 yumurtacı olmak üzere toplam 1821 adet kanatlıdan alınan serum örneği ticari BLS Enzyme Linked Immunosorbent Assay (ELISA) (The Big Liver and Spleen Disease Antibody test Kit®, BioChek, Berkshire, UK) kullanılarak anti aHEV antikorlarının varlığı yönünden test edildi. Çalışma sonucunda tüm tavukların %7,80’inde (142/1821) seropozitiflik saptanmıştır. Seropozitiflik oranları broiler tavuklarda %5,31 (26/490), broiler damızlık tavuklarda %5,38 (51/948), yumurtacı tavuklarda %17,91 (65/363), yumurtacı damızlık tavuklarda ise %0,00 (0/20) olarak tespit edilmiştir. Kanatlı HEV enfeksiyonu her ne kadar literatürlerde broiler damızlık ve yumurtacı tavukların hastalığı olarak geçse de; bu çalışma ile Ege Bölgesi’ndeki broilerlerde de yüksek seropozitiflik saptanmıştır. Yaş artışı ile birlikte seropozitiflik oranlarının da arttığı görülmüştür. tr_TR
dc.description.tableofcontents KABUL VE ONAY……………….……………………………………………………….. i TEŞEKKÜR………………………………………………………………………………... ii İÇİNDEKİLER……………………………………………………………………………... iii SİMGELER ve KISALTMALAR…………………………………………………………. v ŞEKİLLER DİZİNİ………………………………………………………………………… vi RESİMLER DİZİNİ…………………………………………………………………...…… vii TABLOLAR DİZİNİ…………………………………………………………….………… viii ÖZET…………………………………………………………………………..…………… ix ABSTRACT………………………………………………………………………….…….. x 1. GİRİŞ………………………………………………………………………….…………. 1 2. GENEL BİLGİLER……………………………………………………………...………. 4 2.1. Hepatitis E Virus Enfeksiyonlarının Tarihçesi ve Önemi...………………...…………. 4 2.2. Etiyoloji………………………………………………………………...……………… 6 2.2.1. Sınıflandırma………………………………………………………………………… 6 2.2.2. Morfoloji ve Genom Yapısı……………………………………….………………… 9 2.2.3. Dayanıklılık………………………………………………………………..………… 11 2.2.4. Virus Replikasyonu………………………………………………………..………… 12 2.3. Epidemiyoloji …………………………………………………………….…………… 14 2.4. Patogenez ……………………………………………………………..…………..…… 16 2.5. Klinik ve Patolojik Bulgular…………………………………………..…………..…… 16 2.6. Immunite……………………………………………………………………….……… 19 2.7. Tanı……………………………………………………………………………..……… 20 2.8. Koruma – Kontrol………………………………………………………….…….……. 22 3. GEREÇ ve YÖNTEM…………………………………………………………………… 23 3.1. Gereç…………………………………………………………………………………... 23 3.1.1. Kan Serumu Örnekleri………………..……………………………………………… 23 3.2. Yöntem………………………………………………………………………………… 25 3.2.1. Enzyme Linked Immunosorbent Assay (ELISA)…………………………………… 25 3.2.1.1. Kit İçeriği ve Kullanılan Malzemeler……………………………..………………. 25 3.2.1.2. Testin Uygulanışı…………………………………………………..……………… 26 3.2.1.3.Sonuçların Değerlendirilmesi……..………………………………...……………… 27 3.2.2. İstatistiksel Değerlendirme………………………………………...………………… 28 4. BULGULAR…………………………………………………………………………….. 29 4.1. Yetiştirme Türlerine Göre Seropozitiflik Dağılımları…………………………………. 29 4.2. İllere Göre Seropozitiflik Dağılımları………….……………………………………… 30 4.3. Yaşa Göre Broiler, Broiler Damızlık ve Yumurtacılarda Seropozitiflik Dağılımları 31 5. TARTIŞMA……………………………………………………………………………… 35 6. SONUÇLAR VE ÖNERİLER……………………………………………...…………… 41 KAYNAKLAR……………………………………………………………………………... 43 EKLER…………………………………………………………..……………….………… 56 ÖZGEÇMİŞ………………………………………………………………………………… 61 tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject antikor, avian hepatitis E virusu, ELISA, seropozitiflik, tavuk tr_TR
dc.title Ege Bölgesi'ndeki kanatlı işletmelerinde avian hepatitis E virus enfeksiyonunun serolojik olarak araştırılması tr_TR
dc.title.alternative Serological investigation of avian hepatitis e virus infection in poultry enterprises in Aegean Region tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster