dc.contributor.advisor |
PARIN, UGUR |
|
dc.contributor.author |
ULUGANLIGİL, RAMAZAN |
|
dc.date.accessioned |
2019-09-09T13:30:58Z |
|
dc.date.available |
2019-09-09T13:30:58Z |
|
dc.date.issued |
2019-08-09 |
|
dc.date.submitted |
2019-08-09 |
|
dc.identifier.citation |
MASTİTİSLİ KEÇİLERDE MYCOPLASMA AGALACTIAE’NIN BAKTERİYOLOJİK VE MOLEKÜLER YÖNTEMLERLE ARAŞTIRILMASI. Uluganlıgil R. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Mikrobiyoloji Programı Yüksek Lisans Tezi, Aydın, 2019. |
tr_TR |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/11607/3617 |
|
dc.description.abstract |
Araştırmamızda bulaşıcı agalaksi etkeninin, yetiştiriciliği yapılan keçi populasyonlarında bakteriyolojik ve molkeüler yöntemlerle belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma materyalini oluşturan hayvanlar keçi yetiştiriciliği yapılan çiftliklerden ve işletmelerden temin edilmiştir. Toplam 118 adet mastitis şikâyeti olan kıl keçisinden 10 ml süt numunesi alınmıştır. Alınan sütler, soğuk zincirde Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalına ulaştırıldıktan sonra Mycoplasma selektif besiyerlerine ekimler yapılmış, izole edilen kolonilerin makroskopik, mikroskobik, bakteriyolojik ve biyokimyasal testler ile değerlendirilmesi sonucunda 10 (%8) adet izolatın Mycoplasma sp. olarak identifikasyonu yapılmıştır. Bakteriyolojik ve biyokimyasal yöntemlerle Mycoplasma sp. olarak identifiye edilen 10 adet izolat, moleküler yöntemlerle doğrulanması amacıyla öncelikle Mycoplasma sp. 16S rRNA PCR işlemine tabi tutulmuş ve tüm izolatların (%100) Mycoplasma sp. olduğu tespit edilmiştir. Mycoplasma sp. olarak cins bazında identifiye edilen 10 adet izolatın 7 (%70) adedi ise, M. agalactiae 16S rRNA spesifik PCR işlemi sonucunda M. agalactiae olarak tür bazında identifiye edilmiştir. Sonuç olarak 118 adet süt numunesinden 7 (%6) adet M. agalactiae tespit edilmiştir. |
tr_TR |
dc.description.tableofcontents |
KABUL ve ONAY SAYFASI …..…………………………………………………… i
TEŞEKKÜR…………………………………………………….…………................. ii
İÇİNDEKİLER…..………………………………………………….………………... iii
SİMGELER ve KISALTMALAR DİZİNİ…………………………............................ vi
RESİMLER DİZİNİ…………………………………………………….……………. viii
TABLOLAR DİZİNİ ………………………………………………............................ ix
ÖZET............................................................................................................................. x
ABSTRACT.................................................................................................................. xi
1. GİRİŞ………………………………………………………………………………. 1
2. GENEL BİLGİLER………………………………………………………………... 3
2.1. Keçilerde Mikoplazma İnfeksiyonları…..…………………………….…………. 8
2.1.1. Salgın Keçi Ciğer Ağrısı (CCPP)...……………………………………………. 8
2.1.1.1. Epidemiyoloji………………………………………………………...…….... 8
2.1.1.2. Klinik belirtiler ……………………………………………………………… 8
2.1.1.3. Teşhis …………..……………………………………………….…………… 9
2.1.1.4. Sağaltım ………………………………………………………….………….. 9
2.1.1.5. Koruma …………………………………………………………..…………... 9
2.1.2. Bulaşıcı Agalaksi ………………………………………………….…………... 10
2.1.2.1. Etiyoloji ………………………………………………………….…………... 10
2.1.2.2. Epidemiyoloji ...………………………………………………….………….. 11
2.1.2.3. Patogenez ……..……………………………………………………….…….. 13
2.1.2.4. Klinik belirtiler …...…………………………………………………..……... 13
2.1.2.5. Teşhis ……….……………………………………………………………….. 15
2.1.2.6. Sağaltım ………………………...…………………………………………… 17
2.1.2.7. Koruma …..…………………………………………………………….……. 18
3. GEREÇ ve YÖNTEM ……..……………………………………………….……... 20
3.1. Gereç ………………………………………………………….…………………. 20
3.1.1. Besiyeri, Supplement ve Solusyonlar………………………………….………. 21
3.1.1.1. Besiyeri ………………..……………………………………………..…….... 21
3.1.1.1.1. Mycoplasma agar base (Oxoid CM0401)………………………...………. 21
3.1.1.1.1. Mycoplasma broth base (Oxoid CM0403)………………………………... 21
3.1.1.1.2. Mueller-Hinton agar (Oxoid® CM 129)………………………………..... 21
3.1.1.1.3. Brain Heart Infusion broth (%20 Gliserinli) (Oxoid® CM 0225)……..…. 22
3.1.1.1.4. Trypton soya broth (Oxoid® CM 129)………………………………...… 22
3.1.1.2. Supplement …………………………………………………………….……. 22
3.1.1.2.1. Mycoplasma supplement-G (Oxoid® SR0059)…………………………... 22
3.1.1.3. Solusyonlar ………………..…………………………………………….…… 22
3.1.1.3.1. Glukoz solusyonu ……………….………………………………………… 22
3.1.1.3.2. Fenol red solusyonu………………………………………………….…… 23
3.1.1.3.3. Arjinin solusyonu ……………………………………………………….… 23
3.1.1.3.4. Sodyum fenolftalein difosfat solusyonu …………………………………. 23
3.1.1.3.5. Tetrazolyum solusyonu……………………………………………………. 23
3.1.1.3.6. Digitonin solusyonu ………………………………………………..……... 23
3.1.1.3.7. Nisin solusyonu ……………………………………………………...……. 23
3.1.1.3.8. Üre solusyonu ……………………..………………………………….…… 23
3.1.1.3.9. TBE (Tris, Borik Asit, EDTA, pH: 8.0) Buffer………………………..…... 24
3.1.1.3.10. Jel loading buffer (6X) …………………………………………...…….. 24
3.1.1.3.11. Tris (1M) ………………………………………………………...……….. 24
3.1.1.3.12. TE Buffer (10 mM tris, 1mM EDTA) …………………………..……….. 24
3.1.1.3.13. ExPrime taq premix (2X) (GeNet Bio®) ……………………………….. 25
3.1.4. DNA Ekstraksiyon Kiti ……………………………………………………….. 25
3.1.4.1. Thermo Scientific™ genomic DNA purification kit prosedürü ……….….. 25
3.1.5. Primerler …..…………………………………………………………………… 25
3.1.6. Agaroz Jel ……………………………………………………………………… 26
3.1.7. Marker ……………………………………………………………………….… 26
3.1.8. Ethidium Bromid ………………………………………...…………………….. 26
3.1.9. Standart Suşlar …………………………………………...……………………. 26
3.2. Yöntem …………………………........................................................................... 27
3.2.1. Örneklerin Toplanması ………………………………………………………... 27
3.2.2. Bakteriyel İzolasyon …………………………………………………………… 27
3.2.3. Bakteriyel İdentifikasyon ……………………………………………………… 27
3.2.3.1. Digitonin sensitivitesi …………………………………………………......... 27
3.2.3.2. Nisin sensitivitesi ……………………………………………………………. 28
3.2.3.3. Glikoz fermentasyonu……………………………………………………….. 28
3.2.3.4. Arjinin hidrolizi …………………………………………………………….. 28
3.2.3.5. Fosfataz aktivitesi …………………………………………………………… 28
3.2.3.6. Tetrazolyum redüksiyonu …………………………………………………... 28
3.2.3.7. Film ve spot oluşumu ………………………….………………………........ 29
3.2.3.8. Üre hidrolizi …………………........................................................................ 29
3.2.4. Genotipik İdentifikasyon ………………………………………………………. 29
3.2.4.1. Mycoplasma sp. 16S rRNA PCR aşaması…..………………………………... 29
3.2.4.1. Mycoplasma agalactiae 16S rRNA PCR aşaması….………………................ 30
4. BULGULAR ………………………………………….……………………............ 32
4.1. Fenotipik Bulgular ……………………………….……………………………… 32
4.1.1. Digitonin Sensitivitesi ……………………………………….………………... 32
4.1.2. Nisin Sensitivitesi ……………………………….……………………………. 33
4.1.3. Glikoz Fermentasyonu ……………………………………………………....... 33
4.1.4. Arjinin Hidrolizi ………………………………………………………………. 33
4.1.5. Fosfataz Aktivitesi …………………………………………………………….. 33
4.1.6. Tetrazolyum Redüksiyonu……………………………………………………... 34
4.1.7. Film ve Spot Oluşumu………………………………………………………….. 34
4.1.8. Üre Hidrolizi…………………………………………………………………… 34
4.2. PCR Bulguları……………………………………………………………………. 34
5. TARTIŞMA………………………………………………………………………... 37
6. SONUÇ ve ÖNERİLER……………………………………………………………. 41
KAYNAKLAR……………………………………………………………………….. 43
ÖZGEÇMİŞ…………………………………………………………………………... 50 |
tr_TR |
dc.language.iso |
tur |
tr_TR |
dc.publisher |
AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ |
tr_TR |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
tr_TR |
dc.subject |
MASTİTİSLİ KEÇİLERDE MYCOPLASMA AGALACTIAE’NIN BAKTERİYOLOJİK VE MOLEKÜLER YÖNTEMLERLE ARAŞTIRILMASI Uluganlıgil R. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Mikrobiyoloji Programı Yüksek Lisans Tezi, Aydın, 2019. |
tr_TR |
dc.title |
MASTİTİSLİ KEÇİLERDE MYCOPLASMA AGALACTIAE’NIN BAKTERİYOLOJİK VE MOLEKÜLER YÖNTEMLERLE ARAŞTIRILMASI |
tr_TR |
dc.type |
masterThesis |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
10291949 |
tr_TR |
dc.contributor.department |
SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ |
tr_TR |