eArsiv@Adu

BROYLERLERDE ARTRİTİSE NEDEN OLAN AEROBİK BAKTERİLERİN ANTİBİYOTİK DİRENÇLİLİK DURUMLARININ ARAŞTIRILMASI

Show simple item record

dc.contributor.advisor Türkyılmaz, Süheyla
dc.contributor.author Sayın, Nurullah
dc.date.accessioned 2019-08-16T07:03:14Z
dc.date.available 2019-08-16T07:03:14Z
dc.date.issued 2019
dc.date.submitted 2019-06-28
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/3578
dc.description.abstract ÖZET BROYLERLERDE ARTRİTİSE NEDEN OLAN AEROBİK BAKTERİLERİN ANTİBİYOTİK DIRENÇLİLİK DURUMLARININ ARAŞTIRILMASI Sayın, N. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Mikrobiyoloji Programı, Yüksek Lisans Tezi, Aydın, 2019. Kümes hayvanı endüstrisinde önemli kayıplara neden olan bakteriyel artritsin septisemi veya eklemlere lokalize enfeksiyondan sonra sıklıkla meydana geldiği ve birçok bakteriyel etken ile ilişkili olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada ticari broylerlerde artritise neden olan aerobik bakterilerin identifikasyonlarının yapılması ve izolatların antibiyotik dirençlilik durumlarının araştırılması amaçlandı. Çalışmada 152 artritisli broylerin eklem sıvılarından kültür için alınan sıvaplar materyal olarak kullanıldı. Bakterilerin tanımlanmasında ve antibiyotik dirençliliklerinin tespitinde VITEK II otomatize sistemi (bioMérieux, Fransa) kullanıldı. Yüz elli iki broyler eklem sıvısı örneğinin incelenmesi sonucunda 53 (%34.9) broylere ait eklem sıvısından herhangi bir üreme olmazken; 99 (%65.1) broyler eklem sıvısından 52 Gram negatif ve 60 Gram pozitif olmak üzere toplamda 112 aerobik bakteri izole edildi. Seksen altı örnekten saf etken izole edilirken; 13 örnekten iki mikroorganizma birlikte üredi. İzole edilen 112 bakterinin 56 (%50.0)’sı Staphylococcus spp., 44 (%39.3)’ü Escherichia spp., 7 (%6.2)’si Salmonella spp., 4 (%3.6)’ü Enterococcus spp., 1 (%0.9)’i Enterobacter spp. olarak identifiye edildi. İncelenen 52 Gram negatif bakteri izolatının %90.0’ı sefaleksine, %78.8’i sefalotine, %71.2’si doksisikline, %69.2’si tetrasiklin ve kloramfenikole; 60 Gram pozitif bakteri izolatının %78.3’ü marbofloksasine, %75’i amosasilin klavulanik aside, %68.3’ü benzilpenisiline, %66.6’sı klindamisine, tetrasikline ve doksisikline, %63.3’ü ve kloramfenikole dirençli oldukları saptandı. On iki koagulaz negatif stafilokok izolatının sefoksitin dirençli olması; 8 E. coli izolatının geniş spektrumlu beta laktamaz aktivitesine sahip olması bu izolatların halk sağlığı açısından sorun olabileceğini gösterdi. tr_TR
dc.description.tableofcontents İÇİNDEKİLER KABUL VE ONAY SAYFASI…………………………………………………………….. i TEŞEKKÜR………………………………………………………………………………... ii İÇİNDEKİLER…………………………………………………………………………….. iii SİMGELER ve KISALTMALAR…………………………………………………………. vi ŞEKİLLER DİZİNİ………………………………………………………………………. viii RESİMLER DİZİNİ………………………………………………………………………. ix TABLOLAR DİZİNİ……………………………………………………………………..... x ÖZET……………………………………………………………………………………….. xi ABSTRACT………………………………………………………………………………... xii 1. GİRİŞ……………………………………………………………………………………. 1 2. GENEL BİLGİLER……………………………………………………………………… 2 2.1. Broylerlerde Başlıca Bacak Problemleri ve Artritis …………………………………... 2 2.2. Broylerlerde Artritise Neden Olan Bakteriler…………………………………………. 3 2.2.1. Staphylococcus spp.…………………………………………………………………. 4 2.2.2. Streptococcus spp.…………………………………………………………………... 5 2.2.3. Enterococcus spp.…………………………………………………………………… 6 2.2.4. Listeria spp…………………………………………………………………………... 8 2.2.5. E. rhusiopathiae …………………………………………………………………….. 8 2.2.6. Mycoplasma spp ……………………………………………………………………. 9 2.2.7. E. coli ………………………………………………………………………………. 10 2.2.8. Salmonella spp……………………………………………………………………… 12 2.2.9. P. multocida ………………………………………………………………………… 13 2.2.10. P. aeruginosa ……………………………………………………………………… 14 2.2.11. O. rhinotracheale …………………………………………………………………. 14 2.3. VITEK II İdentifikasyon Sistemi……………………………………………………… 16 3. GEREÇ VE YÖNTEM………………………………………………………………….. 18 3. 1. Gereç………………………………………………………………………………….. 18 3. 1. 1. İzolasyon Örnekleri………………………………………………………………… 18 3. 1. 2. Standart Suşlar ………………….…………………………………………………. 18 3. 1. 3. Besiyerleri………………………………………………………………………….. 18 3. 1. 3. 1. Stuart sıvı transport besiyeri ……………………………………………………. 19 3. 1. 3. 2. Mueller hinton broth (%6.5 Tuzlu)……………………………………………. 3. 1. 3. 3. Mannitollü tuzlu agar ….………………………………………………………... 19 19 3. 1. 3. 4. Chromocult® enterococci broth ………………………………………………… 20 3. 1. 3. 5. Enterococcosel agar ……………………………………………………………. 20 3. 1. 3. 6.. Eosine methylene blue agar …………………………………………………….. 20 3. 1. 3. 7. Tamponlanmış peptonlu su …………………………………………………….. 21 3. 1. 3. 8. Muller-kauffmann tetrathionate/novabiocin broth ……………………………... 21 3. 1. 3. 9. Rappaport vassiliadis soya pepton broth ……………………………………..... 21 3. 1. 3. 10. Ksiloz lizin deoksikolat agar ……….…………….…………………………… 21 3. 1. 3. 11. Brillant green phenol-red agar..…………………………………………........... 21 3. 1. 3. 12. Kanlı agar …………………………………..………………………………….. 22 3. 1. 3. 13. Nutrient agar……………………………………………………………………. 3. 1. 3. 14. Brain hearth infusion broth ………………... ………………………………….. 22 22 3. 1. 4. Gram Boyama Seti …………………………………….…………………………... 22 3. 1. 5. %3 KOH Deneyi …………………………………………….……………………. 23 3. 1. 6. Antiserumlar……………………………………………………………………….. 3. 1. 7. VITEK II Compact Cihazı ile Bakteriyel İdentifikasyon ……..…………………… 23 23 3. 1. 8. VITEK II Compact Cihazı ile Antibiyotik Duyarlılık Testi ……………………….. 23 3. 2. Yöntem……………………………….……………………………….………………. 24 3. 2. 1. Örneklerin Alınması……………………………….……………………………….. 24 3. 2. 2. Örneklerin Besiyerlerine Ekilmesi ……………….………………………………... 24 3. 2. 3. Ekim Sonuçlarının Değerlendirilmesi ……………….……………………………. 25 3. 2. 3. 1. Gram boyama………………………….………………………………………… 25 3. 2. 3. 2. %3’lük KOH testi ……………………………….…………………….………… 25 3. 2. 3. 3. Katalaz testi…………………………………….………………….…………….. 27 3. 2. 3. 4. Oksidaz testi..……………………………….…………………….……………... 27 3. 2. 4. VITEK II Compact Cihazı ile Bakteriyel İdentifikasyon …………..……………… 27 3. 2. 5. VITEK II Compact Cihazı ile Antibiyogram ………... ………………….……….. 31 4. BULGULAR……………………..……………………..……………………………….. 33 4.1. Klinik……………………..……………………..……………………..……………… 33 4. 2. Makroskobik………………………..……………………..………………………….. 33 4. 3. İzolasyon….……………………..……………………..……………………………... 33 4. 4. İdentifikasyon…………………..……………………..………………………………. 34 4. 5. Antibiyotik Dirençlilik……………………………………………………………....... 36 5. TARTIŞMA……………………..……………………..……………………..………….. 39 6. SONUÇ VE ÖNERİLER……………………..……………………..…………………... 45 KAYNAKLAR……………………..……………………..……………………..………… 47 ÖZGEÇMİŞ……………………..……………………..……………………..…………….. 56 tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Aerobik bakteri, antibiyogram, artritis, broyler, izolasyon tr_TR
dc.title BROYLERLERDE ARTRİTİSE NEDEN OLAN AEROBİK BAKTERİLERİN ANTİBİYOTİK DİRENÇLİLİK DURUMLARININ ARAŞTIRILMASI tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MİKROBİYOLOJİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI tr_TR


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account