eArşiv@Adu

RATLARDA İNDOMETAZİN İLE OLUŞTURULAN GASTRİK ÜLSERDE HYPERICUM PERFORATUM EKSTRAKTININ GASTROPROTEKTİF ETKİSİ

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Akar, Ferda
dc.contributor.author Avcıoğlu, Merve
dc.date.accessioned 2019-07-18T11:16:40Z
dc.date.available 2019-07-18T11:16:40Z
dc.date.issued 2019
dc.date.submitted 2019-06-24
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/3561
dc.description.abstract ÖZET RATLARDA İNDOMETAZİN İLE OLUŞTURULAN GASTRİK ÜLSERDE HYPERICUM PERFORATUM EKSTRAKTININ GASTROPROTEKTİF ETKİSİ Avcıoğlu M. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Farmakoloji ve Toksikoloji (Veteriner) Programı Yüksek Lisans Tezi, Aydın, 2019. Sarı kantaron olarak bilinen Hypericum perforatum L., halk arasında birçok hastalığın tedavisinde kullanılan geleneksel bir bitkidir. Hypericum perforatum ekstraktının antimikrobiyal, antioksidan, antiinflamatuvar, antidepresan, yara iyileştirici ve antiülseratif etkileri bulunmaktadır. İndometazin, nonsteroidal antiinflamatuvar bir ilaç olup mide dokusunda oksidatif hasara yol açabilir. Bu amaçla indometazin ile indüklenmiş mide ülseri modelinde Hypericum perforatum ekstraktının koruyucu etkinliği araştırıldı. Çalışma kapsamında 60 adet Wistar albino erkek sıçan kullanıldı ve sıçanlar kontrol, indometazin, Hypericum perforatum, indometazin + Hypericum perforatum 10, 25 ve 50 mg/kg olacak şekilde 6 gruba ayrıldı (n=10). Gastik ülser 25 mg/kg indometazin ile indüklendi ve farklı dozlarda (10, 25 ve 50 mg/kg) Hypericum perforatum ekstraktının koruyucu etkinlik düzeyi araştırıldı. Mide dokusu süperoksit dismutaz (SOD), katalaz (CAT), malondialdehid (MDA) ve glutatyon (GSH) seviyesi analiz edildi. Hypericum perforatum 50 mg/kg dozunda SOD ve CAT seviyesinin arttığı, aynı dozda GSH ve MDA seviyesinin azaldığı görüldü. Sonuç olarak, Hypericum perforatum ekstratının oksidan ve antioksidan parametreler üzerine bir etkisi tespit edildi. tr_TR
dc.description.tableofcontents İÇİNDEKİLER KABUL VE ONAY SAYFASI………………………………………………………………..i TEŞEKKÜR…………………………………………………………………………………...ii İÇİNDEKİLER………………………………………………………………………………..iii SİMGELER VE KISALTMALAR………………………………………………………........v ŞEKİLLER DİZİNİ…………………………………………………………………………...vi RESİMLER DİZİNİ …………………………………………………………………………vii TABLOLAR DİZİNİ………………………………………………………………………..viii ÖZET………………………………………………………………………………………….ix ABSTRACT…………………………………………………………………………………...x 1. GİRİŞ……………………………………………………………………………………......1 2. GENEL BİLGİLER…………………………………………………………………………3 2.1. Nonsteroidal Anti İnflamatuvar İlaçlar (NSAİİ)………………………..………………...3 2.1.1. Nonsteroidal Anti İnflamatuvar İlaçların Genel Etki Şekilleri………………………….3 2.1.2. Nonsteroidal Anti İnflamatuvar İlaçların Yan Etkileri………………………………….3 2.1.3. Nonsteroidal Anti İnflamatuvar İlaçların Ülser Modellerinde Kullanımları…………....4 2.2. İndometazinin Yapısı ve Ülser Modellerinde Kullanımı………………………………….5 2.3. Hypericum perforatum…………………………………………………………………….6 2.3.1. Hypericum perforatum’un Biyolojik Aktif Bileşenleri………………………………….7 2.3.1.1. Nafrodiantronlar……………………………………………………………………….7 2.3.1.2. Floroglusinoller………………………………………………………………………..9 2.3.1.3. Flavonoidler …………………………………………………………………………...9 2.3.1.4. Fenilpropanlar ………………………………………………………………………..10 2.3.1.5. Proantosiyanidinler…………………………………………………………………...10 2.3.1.6. Diğer biyolojik bileşenler…………………………………………………………….10 2.4. Hypericum perforatum Bitkisinin Halk Arasındaki Kullanımları………………………...11 2.5. Hypericum perforatum Bitkisinin Tıbbi Etkileri………………………………………….11 2.5.1. Antidepresan Etkileri…………………………………………………………………...11 2.5.2. Antiviral Etkileri………………………………………………………………………..12 2.5.3. Kanser Önleyici Etkileri………………………………………………………………..12 2.5.4. Antibakteriyel Etkileri………………………………………………………………….12 2.5.5. Yara İyileştirici ve Yangı Önleyici Etkileri…………………………………………….13 3. GEREÇ ve YÖNTEM……………………………………………………………………...14 3.1. Gereç……………………………………………………………………………………..14 3.1.1. Cihazlar, Araç ve Gereçler……………………………………………………………..14 3.1.2. Kimyasallar…………………………………………………………………………….14 3.1.3. Hayvan Materyali……………………………………………………………………....15 3.2. Yöntem…………………………………………………………………………………...17 3.2.1. Gastrik Ülser Oluşturulması ve Mide Örneklerinin Alınması………………………….17 3.2.2. Makroskobik ve Mikroskobik Değerlendirme………………………………………….18 3.2.3. Oksidan ve Antioksidan Parametre Analizi…………………………………………….19 3.2.3.1. Dokuların homojenizasyonu…………………………………………………………19 3.2.3.2. Total protein analizi………………………………………………………………….19 3.2.3.3. Malondialdehit (MDA) analizi………………………………………………………19 3.2.3.4. Glutasyon (GSH) analizi…………………………………………………………….20 3.2.3.5. Katalaz (CAT) analizi ……………………………………………………………….20 3.2.3.6. Süperoksit Dismutaz (SOD) analizi………………………………………………….20 3.2.4. İstatistiksel Değerlendirme……………………………………………………………..21 4. BULGULAR……………………………………………………………………………….22 4.1. Makroskobik Bulgular……………………………………………………………………22 4.2. Oksidatif Stres Parametre Analizlerine Ait Bulgular……………………………………..23 5. TARTIŞMA……...………………………………………………………………………...25 6. SONUÇLAR ve ÖNERİLER………………………………………………………………29 KAYNAKLAR………………………………………………………………………………. 30 EKLER………………………………………………………………………………………..39 Ek 1 ADÜ-HADYEK raporu……………..…………………………………………………..39 ÖZGEÇMİŞ…………………………………………………………………………………..40 tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject antioksidan, gastrik ülser, Hypericum perforatum, indometazin, oksidan tr_TR
dc.title RATLARDA İNDOMETAZİN İLE OLUŞTURULAN GASTRİK ÜLSERDE HYPERICUM PERFORATUM EKSTRAKTININ GASTROPROTEKTİF ETKİSİ tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Farmakoloji ve Toksikoloji tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster