eArşiv@Adu

Aydın ilinde üretimi yapılan bazı arı ürünlerindeki ağır metal düzeylerinin karşılaştırılması

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor ÜNÜBOL AYPAK, SERAP
dc.contributor.author BAKIRCI, SEMA
dc.date.accessioned 2019-04-03T06:05:39Z
dc.date.available 2019-04-03T06:05:39Z
dc.date.issued 2019-04-03
dc.date.submitted 2018-12-21
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/3540
dc.description.abstract Bu çalışmada, Aydın ilinin farklı bölgelerindeki kovanlardan bal, polen, propolis ve petek örnekleri alınarak, lityum, berilyum, bor, krom, mangan, demir, kobalt, nikel, bakır, çinko, rubidyum, tellür, baryum, kurşun, uranyum, bizmut ve kadmiyum analizleri ICP-MS kullanılarak yapılmıştır. İncelenen arı ürünlerinden hangisinin daha fazla ağır metal biriktirdiğinin araştırılması amaçlanmıştır. Elde edilen sonuçlar literatür verileriyle karşılaştırılmış ve Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) belirtmiş olduğu tolere edilebilir sınırlar göz önüne alınarak değerlendirilmiştir. Analiz sonuçlarımıza göre; incelenen bal örneklerinde ortalama kurşun (637,47 µg/kg) değeri; polen örneklerindeki ortalama demir (158516,82 µg/kg), bakır (7104,73 µg/kg), çinko (29482,04 µg/kg), kurşun (899,22 µg/kg) ve kadmiyum (34,04 µg/kg) değerleri; propolis örneklerinde ortalama demir (769218,58 µg/kg), çinko (58047,26 µg/kg) ve kurşun (2942,73 µg/kg) değerleri; petek örneklerinde ise ortalama demir (36735,11 µg/kg) ve çinko (8474,64 µg/kg) değerleri WHO'nun belirlediği tolere edilebilir sınır değerlerin üstünde bulunmuştur. Elementlerin ortalama değerlerine bakıldığında; lityum, berilyum, krom, demir, kobalt, nikel, çinko, tellür, baryum, kurşun, uranyum elementleri açısından arı ürünleri içinde en fazla birikime propolis örneklerinde; bor, mangan, bakır ve rubidyum elementleri açısından en fazla birikime polen örneklerinde rastlanmıştır. Bütün bulgular genel olarak değerlendirildiğinde ağır metallerin en fazla propoliste biriktiği ve araştırmada yer alan arı ürünlerinden bal ve peteğin ağır metal birikimi açısından propolis ve polene göre daha güvenle tüketilebilecek gıdalar olduğu, polen ve propolisin ise daha dikkatli tüketilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. tr_TR
dc.description.tableofcontents İÇİNDEKİLER KABUL ONAY i TEŞEKKÜR ii İÇİNDEKİLER iii SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ v ŞEKİLLER DİZİNİ xi RESİMLER DİZİNİ xiii TABLOLAR DİZİNİ xiv ÖZET xv ABSTRACT xvi 1. GİRİŞ 1 2. GENEL BİLGİLER 3 2.1. Arı Ürünleri 3 2.1.1. Bal 3 2.1.2. Polen 6 2.1.3. Propolis 7 2.1.4. Petek 9 2.1.5. Arı Sütü 10 2.1.6. Arı Zehiri 11 2.2. Ağır Metaller 12 2.2.1. Ağır Metallerin Canlılar Üzerine Etkileri 15 2.3. Çalışılan Ağır Metaller Hakkında Genel Bilgiler 18 2.3.1. Lityum 18 2.3.2. Berilyum 19 2.3.3. Bor 20 2.3.4. Krom 22 2.3.5. Mangan 23 2.3.6. Demir 25 2.3.7. Kobalt 26 2.3.8. Nikel 28 2.3.9. Bakır 29 2.3.10. Çinko 31 2.3.11. Rubidyum 34 2.3.12. Tellür 35 2.3.13. Baryum 36 2.3.14. Kurşun 37 2.3.15. Uranyum 41 2.3.16. Bizmut 41 2.3.17. Kadmiyum 43 3. GEREÇ VE YÖNTEM 45 3.1. Materyal Toplanması ve Örneklerin Hazırlanması 45 3.2. Yöntem 46 3.2.1. Mikrodalga Yöntemi İle Örnek Çözünürleştirme 46 3.2.2. İndüktif Eşleşmiş Plazma Kütle Spektroskopisi (ICP-MS) 48 3.2.3. Örneklerin Çözünürleştirilmesi 52 3.2.4. Stok Çözeltiler, Standart Çözeltiler ve Kalibrasyon Eğrilerin Hazırlanması 52 3.2.5. İstatiksel Analiz 62 4. BULGULAR 63 5. TARTIŞMA 77 6. SONUÇ VE ÖNERİLER 89 KAYNAKLAR 90 ÖZGEÇMİŞ 108 tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Ağır metal, bal, polen, propolis, petek tr_TR
dc.title Aydın ilinde üretimi yapılan bazı arı ürünlerindeki ağır metal düzeylerinin karşılaştırılması tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department Adnan Menderes Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Biyokimya (Veteriner) Anabilim dalı tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster