eArşiv@Adu

OBEZİTE NEDENİYLE DİYETİSYENE BAŞVURAN OFİS ÇALIŞANLARINDA VÜCUT AĞIRLIĞINA YÖNELİK PARAMETRELERİN İNCELENMESİ

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Karaman, Ayşe Demet
dc.contributor.author Baydur, Duygu
dc.date.accessioned 2019-02-01T08:53:37Z
dc.date.available 2019-02-01T08:53:37Z
dc.date.issued 2019
dc.date.submitted 2019-01-02
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/3524
dc.description.abstract OBEZİTE NEDENİYLE DİYETİSYENE BAŞVURAN OFİS ÇALIŞANLARINDA VÜCUT AĞIRLIĞINA YÖNELİK PARAMETRELERİN İNCELENMESİ BAYDUR D. Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beslenme ve Diyetetik Yüksek Lisans Tezi, Aydın, 2019 Araştırmada, obezite sebebi ile diyetisyene başvurmuş olan ofis çalışanlarının vücut ağırlıklarıyla ilgili parametreler incelenmiştir. İzmir ilinde Op. Dr. Çağhan Baytekin’in muayenehanesine 01 Eylül-01 Aralık 2017 tarihleri arasında obezite nedeniyle diyet danışmanlığı almak üzere başvuran ve ofis ortamında çalışan, 18 yaş ve üstü 182 kişi araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Yapılan araştırmadan elde edilen verilerin istatistiksel analizi için SPSS 23.00 kullanılmıştır. Çalışma verileri değerlendirilirken öncelikli olarak tanımlayıcı istatistiksel metodlara (ortalama, standart sapma, frekans) yer verilmiştir. Kategorik değişkenlerin karşılaştırılmasında Ki-kare, ikili gurupların karşılaştırılmasında t-test, üç ve daha fazla bağımsız grupların karşılaştırılmasında ise ANOVA ve Post Hoc testlerinden Scheffe Test kullanılmıştır. Elde edilen bulgular %95 güven aralığında, %5 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir. Katılımcıların %65,38’i kadın, %34,62’si erkektir. Yaşın ortalaması, 37,21±7,66’dır. Eğitim durumları ise, %1,65’i ilkokul, %1,65’i ortaokul, %23,63’ü lise ve dengi okullardan, %73,08’i yüksekokuldan mezun olduğu saptanmıştır. Bununla birlikte katılımcıların %73,63’ü evlidir. BKİ’nin ortalaması ise 31,51±1,96’dır. Katılımcıların ofis ortamında çalışılan toplam yıl sayısının ortalaması 10,82±6,70, günlük çalışma saatinin ortalaması 8,43±1,08 ve ofis ortamında günlük oturarak çalışılan sürenin ortalaması 5,48±2,21 saat olarak bulunmuştur. Öğün davranışları açısından yapılan değerlendirmede ofis çalışanlarının %69 ile çoğunluğunun 3 ana öğün ve %68 ile yine çoğunluğunun da 2 ara öğün tükettiği belirlenmiştir. Katılımcıların herhangi bir öğünü atlama oranı %74,73 iken, en çok atlanan öğünün %27,22 ile öğle olduğu belirlenmiştir. Öğün atlama gerekçesi olarak en fazla canı istememe, iş yoğunluğu ve alışkanlıklar gösterilmiştir. Bununla birlikte katılımcıların %86,26 ile çoğunluğu öğün aralarında atıştırmaktadır ve bunların en çok tercih ettiği atıştırmalıklar çikolata, gofret, meyve, simit ve bisküvidir. Sabah ve öğle yemekleri ağırlıklı olarak iş yerinde tüketilirken, akşam yemeğinin çoğunlukla evde tüketildiği belirlenmiştir. Alkol kullanan katılımcıların oranı %51,43 ve sigara kullananların oranı da %40,28 olarak hesaplanmıştır. Katılımcı ofis çalışanlarından doktor tarafından hastalık tanısı koyulanlar toplam grubun %28,57’sini oluşturmaktadır. Bu hastalıklar arasında diyabet, anemi ve kalp-damar hastalıkları en yaygın olanlarıdır. Fiziksel aktivite yapma durumu açısından yapılan değerlendirmelerde sadece %34,17’lik grubun aktivite yaptığı görülmüştür. Bu kişiler çoğunlukla hafta 1-2 aktivite yaparken; genel olarak tercih edilen aktivite süresi 1 saat ve altıdır. Uyku düzenine ilişkin analizlerde de %24,24’lük kesimin uyku problemi olduğu ve bu problemin en çok az uyuma şeklinde ortaya çıktığı belirlenmiştir. BKİ ve alkol kullanma süresi kadınlarda erkeklerden anlamlı bir şekilde yüksektir. Doktor tarafından tanısı konulmuş hastalığa sahip olan katılımcıların BKİ’ leri diğerlerinden anlamlı şekilde yüksek olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Bununla birlikte; eğitim düzeyi, medeni durum, yemek yeme hızı ve uyku problemine sahip olma durumu cinsiyete göre farklılaşmaktadır. Ofis çalışanlarında obezitenin temel nedenlerinin başında oturarak çalışma gelmekte olup; kadınlar erkeklere oranla obezite yönünden daha yüksek risk altındadır. Ofis çalışanlarının obezite riskinden korumak için sedanter yaşantıdan daha hareketli bir yaşantıya geçişi için çalışmalar yapılmalı, obezite değerlendirmelerinde diğer hastalık öyküleri de göz önünde bulundurulmalıdır. tr_TR
dc.description.tableofcontents İÇİNDEKİLER KABUL VE ONAY SAYFASI i TEŞEKKÜR ii İÇİNDEKİLER iii SİMGE ve KISALTMALAR DİZİNİ v TABLOLAR DİZİNİ vi ÖZET viii ABSTRACT x 1. GİRİŞ 1 2. GENEL BİLGİLER 3 2.1. Obezitenin Tanımı 3 2.2. Obezite Tanısı 4 2.2.1. Beden Kitle İndeksi 4 2.2.2. Vücut Ağırlığı ve Boy Uzunluğu 5 2.2.3. Bel Kalça Oranı 6 2.2.4. Deri Kıvrım Kalınlığı 6 2.3. Obeziteyi Etkileyen Etmenler 6 2.3.1. Cinsiyet 7 2.3.2. Yaş 7 2.3.3. Mesleki Durumu 7 2.3.4. Eğitim Düzeyi 7 2.3.5. Sosyoekonomik Düzey 7 2.3.6. Alkol ve Sigara Kullanımı 8 2.3.7. Beslenme Alışkanlıkları 8 2.3.8. Fiziksel Aktivite Yetersizliği ve Kentsel Yaşantı 9 2.3.9. Psikolojik Etmenler 10 2.3.10. Genetik Etmenler 10 2.4. Obezitenin Neden Olduğu Hastalıklar 10 2.4.1. Obezite ve Hipertansiyon 11 2.4.2. Obezite ve Diyabet 12 2.4.3. Obezite ve Kanser 12 2.4.4. Obezite ve Kalp Hastalıkları 12 2.4.5. Obezite ve Mortalité 12 2.5. Obezitenin Prevelansı 13 2.6. Obezitenin Tedavisi 14 2.7. Vücut Bileşimi ve Saptanması 17 2.8. Beslenme Durumu ve Değerlendirilmesi 19 2.9. Fiziksel Aktivite 22 2.9.1. Fiziksel Aktivitenin Tanımı ve Önemi 22 2.9.2. Fiziksel Aktivitenin Vücut Ağırlık Yönetimindeki Yeri 22 2.9.3. Fiziksel Aktivite Düzeyinin Saptanması 23 3.GEREÇ VE YÖNTEM 24 3.1. Araştırmanın Tipi 24 3.2. Araştırmanın Evren ve Örneklemi 24 3.3. Araştırma Verilerinin Toplaması 24 3.4. Araştırmanın Değişkenleri 25 3.5. Verilerin İstatistiksel Olarak Değerlendirilmesi 25 3.6. Araştırmanın Sınırlılıkları 25 3.7. Araştırmanın Etik İlkeleri 25 4. BULGULAR 26 5. TARTIŞMA 42 6. SONUÇ VE ÖNERİLER 50 KAYNAKLAR 53 EKLER 61 ÖZGEÇMİŞ 66 tr_TR
dc.publisher ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/embargoedAccess tr_TR
dc.subject Obezite, ofis çalışanları, beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite tr_TR
dc.title OBEZİTE NEDENİYLE DİYETİSYENE BAŞVURAN OFİS ÇALIŞANLARINDA VÜCUT AĞIRLIĞINA YÖNELİK PARAMETRELERİN İNCELENMESİ tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster