eArşiv@Adu

SELAM OTU (Levisticum officinale) FONKSİYONEL BESİNİNİN Caenorhabditis elegans TERMOTOLERANSI ÜZERİNE ETKİLERİNİN İNCELENMESİ

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Öğüt, Serdal
dc.contributor.advisor
dc.contributor.author Boztepe, Ece
dc.date.accessioned 2019-06-20T07:29:05Z
dc.date.available 2019-06-20T07:29:05Z
dc.date.issued 2018-12-20
dc.date.submitted 2018-11-27
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/3509
dc.description.abstract SELAM OTU (LEVISTICUM OFFICINALE) FONKSİYONEL BESİNİNİN CAENORHABDITIS ELEGANS TERMOTOLERANSI ÜZERİNE ETKİLERİNİN İNCELENMESİ BOZTEPE E. Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beslenme ve Diyetetik Yüksek Lisans Tezi, Aydın, 2018. Hastalıkların önlenmesi ve tedavi süreçlerinde besinlerin kullanılması, besinlerin sağlığı korumadaki etkisini daha iyi anlamamızı sağlamıştır. Antioksidan etki gösteren besinlerin insan sağlığı üzerine olumlu etkisi yapılan çalışmalarca gösterilmiştir. Bu çalışmada da antioksidan kapasitesi yüksek, aromatik bir bitki olan selam otu (Levisticum officinale) kullanılmıştır. Sıcak stresine karşı direnç (termotolerans) sağlayan antioksidan bileşikler, yaşlanmayı geciktirmekte bunun sonucu olarak da canlının yaşam süresinin artmasını sağlamaktadır. Caenorhabditis elegans’ın insan genleriyle büyük oranda benzerliği, genetik yapısının iyi bilinmesi ve yaşam süresinin kısa olması gibi özellikleri sayesinde yaşlanma çalışmalarında sıklıkla kullanılmaktadır. Deney, selam otu (Levisticum officinale) bitki ekstresinin farklı konsantrasyonları ( 20, 100 ve 200 μg/ml) ve kontrol grubu ile 35̊ C’de gerçekleştirilmiştir. Sonuçlar değerlendirildiğinde 100 μg/ml konsantrasyonda hazırlanan selam otu ekstreleri Caenorhabditis elegans termotoleransını arttırırken 20 μg/ml ve 200 μg/ml konsantrasyonlardaki ekstreler kontrol grubu ile benzer sonuç vermiştir. Levisticum officinale ekstresi kullanılarak yapılacak daha sonraki çalışmalar için, elde edilen bu veriler önem arz edebilir.
dc.description.tableofcontents SELAM OTU (LEVISTICUM OFFICINALE) FONKSİYONEL BESİNİNİN CAENORHABDITIS ELEGANS TERMOTOLERANSI ÜZERİNE ETKİLERİNİN İNCELENMESİ BOZTEPE E. Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beslenme ve Diyetetik Yüksek Lisans Tezi, Aydın, 2018. Hastalıkların önlenmesi ve tedavi süreçlerinde besinlerin kullanılması, besinlerin sağlığı korumadaki etkisini daha iyi anlamamızı sağlamıştır. Antioksidan etki gösteren besinlerin insan sağlığı üzerine olumlu etkisi yapılan çalışmalarca gösterilmiştir. Bu çalışmada da antioksidan kapasitesi yüksek, aromatik bir bitki olan selam otu (Levisticum officinale) kullanılmıştır. Sıcak stresine karşı direnç (termotolerans) sağlayan antioksidan bileşikler, yaşlanmayı geciktirmekte bunun sonucu olarak da canlının yaşam süresinin artmasını sağlamaktadır. Caenorhabditis elegans’ın insan genleriyle büyük oranda benzerliği, genetik yapısının iyi bilinmesi ve yaşam süresinin kısa olması gibi özellikleri sayesinde yaşlanma çalışmalarında sıklıkla kullanılmaktadır. Deney, selam otu (Levisticum officinale) bitki ekstresinin farklı konsantrasyonları ( 20, 100 ve 200 μg/ml) ve kontrol grubu ile 35̊ C’de gerçekleştirilmiştir. Sonuçlar değerlendirildiğinde 100 μg/ml konsantrasyonda hazırlanan selam otu ekstreleri Caenorhabditis elegans termotoleransını arttırırken 20 μg/ml ve 200 μg/ml konsantrasyonlardaki ekstreler kontrol grubu ile benzer sonuç vermiştir. Levisticum officinale ekstresi kullanılarak yapılacak daha sonraki çalışmalar için, elde edilen bu veriler önem arz edebilir. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ tr_TR
dc.subject Caenorhabditis elegans, termotolerans, Levisticum officinale, yaşlanma tr_TR
dc.title SELAM OTU (Levisticum officinale) FONKSİYONEL BESİNİNİN Caenorhabditis elegans TERMOTOLERANSI ÜZERİNE ETKİLERİNİN İNCELENMESİ tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster