eArsiv@Adu

Farklı yöntemlerle elde edilmiş sarımsak (Allium sativum L.)ekstraktlarının antimutagenik etkilerinin araştırılması

Show simple item record

dc.contributor.advisor Çelik, Tülay Aşkın
dc.contributor.author Sermenli, Mehmet Hakan
dc.date.accessioned 2018-10-11T07:25:31Z
dc.date.available 2018-10-11T07:25:31Z
dc.date.issued 2006
dc.date.submitted 2006
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/3487
dc.description.abstract Denemede farklı yöntemlerle elde edilen sarımsak ekstraktların Hidrojen Peroksid’in (H2O2) olusturdugu mutagenik etkiye karsı, antimutagenik etkinligi arastırılmıstır. Bu amaçla 6 farklı sarımsak ekstraktı (taze sarımsak, taze kaynatılmıs, mikrodalga fırında ısıtılmıs, toz halde, kaynatılarak toz halde ve çift santrifüjlü sarımsak ekstraktı), pozitif kontrol olarak Hidrojen Peroksit (H2O2) ve negatif kontrol olarak da bir gece bekletilmis çesme suyu kullanılmıstır. Deney materyali olarak kullanılan bakla (Vicia faba L) tohumları, mutagen uygulamasından sonra sarımsaklardan sulu ekstraksiyon yöntemiyle hazırlanan farklı konsantrasyonlardaki (0,025 ml/ml ve 0,25 ml/ml) farklı sarımsak ekstrakları ile muamele edilmistir. Hidrojen Peroksit (H2O2) muamelesi sonucunda hücre bölünme oranında meydana gelen azalmanın sarımsak ekstraktı uygulamaları ile artıs gösterdigi ve kromozomal hasar sıklıgının, farklı yöntemlerle elde edilen sarımsak ekstraktları uygulamasına baglı olarak degistigi ortaya çıkmıstır. Uygulama grupları içerisinde taze ve toz halde sarımsak ekstraktı uygulamalarının, diger uygulama gruplarına göre nispeten daha etkili oldugu, ısıtma islemi uygulanan gruplarda ise bu etkinin çok belirgin olmadıgı görülmüstür. Uygulanan her iki konsantrasyon karsılastırıldıgında ise bu degisimlerin, konsantrasyona bagımlı olmaktan ziyade uygulama sekli ile iliskili oldugu bulunmustur. tr_TR
dc.description.abstract In this study, the anti-mutagenic activity of the garlic extracts which prepared by different methods was investigated against the mutagenic effects of Hydrogen peroxide (H2O2). For this purpose, six different garlic extract were used. Hydrogen peroxide (H2O2) was used as positive control and one night aged tap water was used as negative control in this study. For this purpose, broad bean (Vicia faba L) seeds which were used as experiment material were treated with different aqueous garlic extracts in different concentrations (0.025ml/ml and 0.25ml/ml) after than mutagen treatment. Garlic extract treatments increased the dividing cell rate (mitotic index), which has been decreased after than Hydrogen peroxide (H2O2) treatment. Chromosomal aberration frequency was changed depending on garlic treatments. Fresh garlic extract and garlic powder extract treatments were more effective than the other garlic extracts. It was found that heated garlic extracts showed slight effects on mitotic index and chromosomal aberrations. When the two treatment concentrations of garlic extracts compared, it was found that these changes were more related with the application method than the treatment concentrations. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Sarımsak tr_TR
dc.subject Vicia faba L tr_TR
dc.subject Hidrojen Peroksit tr_TR
dc.subject antimutagenik etki tr_TR
dc.subject kromozomal hasar tr_TR
dc.subject Garlic tr_TR
dc.subject Vicia faba L tr_TR
dc.subject Hydrogen Peroxide tr_TR
dc.subject antimutagenic effect tr_TR
dc.subject chromosomal aberration tr_TR
dc.title Farklı yöntemlerle elde edilmiş sarımsak (Allium sativum L.)ekstraktlarının antimutagenik etkilerinin araştırılması tr_TR
dc.title.alternative The antimutagenic activity of the garlic which preapared by different methods tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı tr_TR


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account