eArşiv@Adu

Aydın yöresi kuru incirlerinde aflatoksin tayini ve yöntemlerin karşılaştırılması

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Demir, Mustafa
dc.contributor.author Özpola, Ali
dc.date.accessioned 2018-10-11T07:24:19Z
dc.date.available 2018-10-11T07:24:19Z
dc.date.issued 2006
dc.date.submitted 2006
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/3482
dc.description.abstract Bu çalışmada Aydın ilinde üretilen incirlerde farklı yöntemler kullanılarak, aflatoksin analizi yapılmış ve yöntemlerin birbirlerine göre zaman, duyarlılık, maliyet, hata olasılığı, analiz aşamasının zorluğu-kolaylığı ve yöntemin incir numunelerine uygulanabilirliği gibi kıstaslar ele alınarak karşılaştırılmaları yapılmıştır. Homojenize hale getirilen 38 adet incir pastası, HPLC (Yüksek Basınçlı Sıvı Kromatografisi) , TLC (İnce Tabaka Kromatografisi) ve Florimetrik Yöntem gibi üç farklı yöntem kullanılarak analiz edilmiş ve yöntemler birbirleriyle kıyaslanmıştır. Bu yöntemler birbirleriyle kıyaslanırken, deney aşaması gerçekleştirilemeyen diğer aflatoksin analiz yöntemlerinden bazıları da (ELISA, RIA, UV lamba kullanımı) teorik olarak ele alınmıştır. Bu yöntemlerden, spektroflorimetre cihazı kullanılarak yapılan florimetrik yöntem, toplam aflatoksin derişimini vermesi Afla B1, Afla B2, Afla G1 ve Afla G2 derişimlerini ayrı ayrı analizleyememesi nedeniyle diğer yöntemlere göre daha az kullanılabilir olarak nitelendirilmiştir. TLC yönteminin HPLC yöntemine göre daha ucuz, fakat daha zahmetli olduğu belirlenmiştir. Ancak HPLC yönteminin ekipman yönünden oldukça pahalı olması sebebiyle, TLC yönteminin dedeksiyon aşamasında florodensitometre gibi bir cihaz kullanıldığında, en az HPLC kadar kesin sonuçlar vereceği, ayrıca türevlendirme için ayrı bir gerece gerek duymaması, IAC ve C-18 gibi kolonların kullanılmaması sonucunda maliyet açısından HPLC'ye göre daha düşük olduğu için, daha çok tercih edilebileceği düşünülmektedir. Çalışmada, sonuçlar tablolar ve grafikler halinde verilmiş, ayrıca numunelerde en az rastlanılan aflatoksinin Afla G2, en çok rastlanılanın da Afla B1 olduğu belirlenmiş, rastgele seçilen 38 numuneden sadece 2 tanesinin aflatoksin içermediği belirlenmiştir. tr_TR
dc.description.abstract In this study, aflatoxin analysis were made by various methods on figs produced in Aydın Region. These methods were compared according to their experimental time, sensitivity, cost, error rate, difficulties of analysis level and their applicability on fig samples. Homogenized 38 fig pastes were analysed by three different methods as HPLC (High Pressure Liquid Chromatography), TLC (Thin Layer Chromatography) and Fluorimetric Analysis. These methods were compared to each other. Also, some of the methods used to analyse aflatoxin such as ELISA, RIA and UV light usage were approached theoretically. Fluorimetric method uses spectrofluorimeter device, gives total Aflatoxin concentration (can not analyse Afla B1, Afla B2, Afla G1 ve Afla G2 concentrations individually). As a result of this; usage of fluorimetric method is not common in aflatoxin detection according to other methods. TLC method is appointed that less expensive and but more laborious than HPLC method. In TLC method, there is no need any extra device for derivatisation step and also it is not necessary to use expensive columns such as IAC and C-18 used in HPLC. More accurate results are obtained by using fluoridensitometer in detection step of TLC method. In conclusion, it is considered that TLC method with fluoridensitometer is preferred instead of HPLC method for aflatoxin analysis In this study, results were given in tables and figures. Besides, aflatoxin of Afla G2 was seen least and aflatoxin of Afla B1 was seen most in samples. Also, in random choice of 38 samples, only 2 of the samples did not contain aflatoxin. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Aflatoksinler tr_TR
dc.subject İnce Tabaka Kromatografisi tr_TR
dc.subject HPLC tr_TR
dc.subject Kromatografi tr_TR
dc.subject Flüorimetrik Yöntem tr_TR
dc.subject Aflatoxins tr_TR
dc.subject Thin Layer Chromatogaphy tr_TR
dc.subject HPLC tr_TR
dc.subject Fluorimetric Determination tr_TR
dc.subject Liquid Chromatogaphy tr_TR
dc.title Aydın yöresi kuru incirlerinde aflatoksin tayini ve yöntemlerin karşılaştırılması tr_TR
dc.title.alternative Determination of aflatoxins in dried figs produced in Aydın region and comparison of aflatoxin determination methods tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster