Bu çalışmada Aydın ilinde üretilen incirlerde farklı yöntemler kullanılarak, aflatoksin
analizi yapılmış ve yöntemlerin birbirlerine göre zaman, duyarlılık, maliyet, hata olasılığı,
analiz aşamasının zorluğu-kolaylığı ve yöntemin incir numunelerine uygulanabilirliği gibi
kıstaslar ele alınarak karşılaştırılmaları yapılmıştır.
Homojenize hale getirilen 38 adet incir pastası, HPLC (Yüksek Basınçlı Sıvı
Kromatografisi) , TLC (İnce Tabaka Kromatografisi) ve Florimetrik Yöntem gibi üç farklı
yöntem kullanılarak analiz edilmiş ve yöntemler birbirleriyle kıyaslanmıştır. Bu yöntemler
birbirleriyle kıyaslanırken, deney aşaması gerçekleştirilemeyen diğer aflatoksin analiz
yöntemlerinden bazıları da (ELISA, RIA, UV lamba kullanımı) teorik olarak ele alınmıştır.
Bu yöntemlerden, spektroflorimetre cihazı kullanılarak yapılan florimetrik yöntem,
toplam aflatoksin derişimini vermesi Afla B1, Afla B2, Afla G1 ve Afla G2 derişimlerini ayrı
ayrı analizleyememesi nedeniyle diğer yöntemlere göre daha az kullanılabilir olarak
nitelendirilmiştir.
TLC yönteminin HPLC yöntemine göre daha ucuz, fakat daha zahmetli olduğu
belirlenmiştir. Ancak HPLC yönteminin ekipman yönünden oldukça pahalı olması sebebiyle,
TLC yönteminin dedeksiyon aşamasında florodensitometre gibi bir cihaz kullanıldığında, en
az HPLC kadar kesin sonuçlar vereceği, ayrıca türevlendirme için ayrı bir gerece gerek
duymaması, IAC ve C-18 gibi kolonların kullanılmaması sonucunda maliyet açısından
HPLC'ye göre daha düşük olduğu için, daha çok tercih edilebileceği düşünülmektedir.
Çalışmada, sonuçlar tablolar ve grafikler halinde verilmiş, ayrıca numunelerde en az
rastlanılan aflatoksinin Afla G2, en çok rastlanılanın da Afla B1 olduğu belirlenmiş, rastgele
seçilen 38 numuneden sadece 2 tanesinin aflatoksin içermediği belirlenmiştir.
In this study, aflatoxin analysis were made by various methods on figs produced in
Aydın Region. These methods were compared according to their experimental time,
sensitivity, cost, error rate, difficulties of analysis level and their applicability on fig samples.
Homogenized 38 fig pastes were analysed by three different methods as HPLC (High
Pressure Liquid Chromatography), TLC (Thin Layer Chromatography) and Fluorimetric
Analysis. These methods were compared to each other. Also, some of the methods used to
analyse aflatoxin such as ELISA, RIA and UV light usage were approached theoretically.
Fluorimetric method uses spectrofluorimeter device, gives total Aflatoxin
concentration (can not analyse Afla B1, Afla B2, Afla G1 ve Afla G2 concentrations
individually). As a result of this; usage of fluorimetric method is not common in aflatoxin
detection according to other methods.
TLC method is appointed that less expensive and but more laborious than HPLC
method. In TLC method, there is no need any extra device for derivatisation step and also it is
not necessary to use expensive columns such as IAC and C-18 used in HPLC. More accurate
results are obtained by using fluoridensitometer in detection step of TLC method. In
conclusion, it is considered that TLC method with fluoridensitometer is preferred instead of
HPLC method for aflatoxin analysis
In this study, results were given in tables and figures. Besides, aflatoxin of Afla G2
was seen least and aflatoxin of Afla B1 was seen most in samples. Also, in random choice of
38 samples, only 2 of the samples did not contain aflatoxin.