eArşiv@Adu

Farklı dozde azotlu, gübre (0, 4, 8, 12, 16 kg/da saf azot) uygulamalarının biralık arpanın (Kaya ve Şerife Hanım) verim, kalite ve agronomik özellikler üzerine etkisi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Konak, Cahit
dc.contributor.author Yavaş, İlkay
dc.date.accessioned 2018-10-11T07:23:14Z
dc.date.available 2018-10-11T07:23:14Z
dc.date.issued 2005
dc.date.submitted 2005
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/3474
dc.description.abstract Arpa Türkiye de yaygın olarak yetiştirilen, bir tahıl bitkisidir. Nemli koşullarda çok iyi gelişmektedir ve fazla sıcaklık ve soğuktan hoşlanmamaktadır. Ayrıca, organik madde içeriği yüksek, milli ve nötr topraklarda daha iyi yetişmektedir Bu çalışmanın amacı, iki biralık arpa çeşidinin agronomik, verim ve kalite özellikleri üzerinde azot dozunun etkisini incelemektir. Bu sebeple, beş farklı azot dozu kullanılmıştır. Bunlar 0, 4, 8, 12 ve 16 kg/da’dır. Azotlu gübrelemenin yarısı ekim ile birlikte, diğeri kardeşlenme döneminde uygulanmıştır. Denemede yer alan, çeşitler Şerife Hanım ve Kaya’dır. Bu deneme, 2003-2004 döneminde Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme alanlarında, tesadüf blokları deneme deseninde üç tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Sonuç olarak, Kaya ve Şerife Hanım için, yüksek verim ve kaliteyi sağlayan en iyi azot dozları 4 ya da 8 kg/da’dır. Üretimin ekonomik olmasını sağlamak amacıyla, gübre fiyatları da düşünüldüğünde, yüksek verim ve kaliteli ürün için 4 kg/da saf azot miktarının yeterli olabileceği sonucuna varılmıştır. tr_TR
dc.description.abstract Barley is a cereal crop has been grown widespreadly in Turkey. It can grow well at humid conditions. It does not like hot or cold. The best barley soils are higher organic matter content, loamy and notr soils. The purpose of this study was to determine the effect of nitrogen on agronomic characters, yield and yield compenents, quality charecters at two malting barleys. Five nitrogen levels which were 0, 4, 8, 12 and 16 kg/da were used and the nitrogen fertilizers were applied at two times. The first half of the nitrogen was applied before planting, the other half at tillering stage. The genotypes used in the experiment were late Şerife Hanım and Kaya. This experiment was conducted in the experiment fields of the Field Crops Department of Faculty of Agriculture at Adnan Menderes University in 2003-2004 growing period. A field experiment was conducted as a randomized complete block design with three replications. In conclusion, the best nitrogen doze to obtain higher yield and better quality for Kaya and Şerife Hanım was 4 or 8 kg/da. It was cocluded that 4 kg/da nitrogen dose was good enough for acceptable yield and quality tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Arpa tr_TR
dc.subject verim tr_TR
dc.subject azotlu gübreleme tr_TR
dc.subject kalite tr_TR
dc.subject maltlık arpa tr_TR
dc.subject Barley tr_TR
dc.subject yield tr_TR
dc.subject nitrogen fertilization tr_TR
dc.subject quality tr_TR
dc.subject malting barley tr_TR
dc.title Farklı dozde azotlu, gübre (0, 4, 8, 12, 16 kg/da saf azot) uygulamalarının biralık arpanın (Kaya ve Şerife Hanım) verim, kalite ve agronomik özellikler üzerine etkisi tr_TR
dc.title.alternative Influence of different nitrogen aplications (0, 4, 8, 12, 16 kg/da nitrogen) on yield, quality and agronomic characters of malting barley (Kaya ve Şerife Hanım) tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster