eArşiv@Adu

Topraksız kültür ortamında yapılan hıyar yetiştiriciliğinde farklı azot dozlarının verim ve bazı kalite unsurları üzerine etkisi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Aydın, Mehmet
dc.contributor.author Kaptan, Mustafa Ali
dc.date.accessioned 2018-10-11T07:22:10Z
dc.date.available 2018-10-11T07:22:10Z
dc.date.issued 2006
dc.date.submitted 2006
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/3465
dc.description.abstract Bu ara tırma, kum ve perlit ortamlarında yapılan hıyar (Cucumis sativus L.) yeti tiricili inde, artan miktarlardaki azot (120, 160, 200, 240 mg N l-1) dozlarının bitki geli mesi, besin elementi alımı ve bazı kalite unsurları üzerine etkisinin belirlenmesi amacıyla yapılmı tır. Genel olarak yeti tirme ortamlarının hıyar geli imi ve gözlemi yapılan parametreler açısından etkisi önemsiz bulunmu tur. Azot dozları ise bitki geli imini önemli ölçüde etkilemi tir. Yapılan regresyon analizleri sonuçlarına göre optimum N dozu, bitkilerin morfolojik özellikleri için 160-231 mg N l-1, meyve kalitesi için yakla ık 160 mg N l-1 olarak bulunmu tur. Azot dozuna paralel olarak ortamdan kaldırılan bitki besin elementlerinden N, P ve Ca miktarları artı gösterirken K ve Mg miktarları ise 200 mg N l-1 dozundan sonra dü ü göstermi tir. Azot kullanım etkinli i de erleri % 11-22 arasında de i mi tir. N dozu arttıkça N kullanım etkinli i dü mü tür. tr_TR
dc.description.abstract This research was carried out to determine the effects of increasing level nitrogen (120, 160, 200, 240 mg N l-1) doses on plant growth, nutrient uptake and some quality properties on cucumber (Cucumis sativus L.) cultivation in sand and perlite solid substrate cultures. Effect of growth media on cucumber growth and measured components was not significantly important. On the other hand, plant growth was significantly affected by N doses. According to regresion analysis, optimum N dose was determined as 160-231 mg N l-1 for plant morphological characters and 160 mg N l-1 for yield and fruit quality. The amount of N, P and Ca uptake by per plant increased continiously with N dose while K and Mg uptake was declined after 200 mg N l-1 doses. N use efficiency values ranged 11 - 22 %. When N doses increased, N use efficiency decreased. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Azot tr_TR
dc.subject Hıyar tr_TR
dc.subject Kum tr_TR
dc.subject Perlit tr_TR
dc.subject Topraksız tarım tr_TR
dc.subject Nitrogen tr_TR
dc.subject Cucumber tr_TR
dc.subject Sand tr_TR
dc.subject Perlite tr_TR
dc.subject Soilless culture tr_TR
dc.title Topraksız kültür ortamında yapılan hıyar yetiştiriciliğinde farklı azot dozlarının verim ve bazı kalite unsurları üzerine etkisi tr_TR
dc.title.alternative Effects of different nitrogen doses on yield and some quality properties of cucumber cultivation in soilless culture tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster