eArşiv@Adu

Ekmeklik buğday yeni ıslah hatlarında bazı agronomik ve kalite özellikleri

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Turgun, İsmail
dc.contributor.author Şengün, Bilge
dc.date.accessioned 2018-10-11T07:20:37Z
dc.date.available 2018-10-11T07:20:37Z
dc.date.issued 2006
dc.date.submitted 2006
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/3451
dc.description.abstract The aim of this study was to investigate yield components and bread-making quality of some advanced bread wheat lines of Aegean region standart cultivars to determine the best genotypes. The study were conducted in the 2004-2005 growing season at Adnan Menderes University, Experimental Field of Agricultural Faculty. The experimental design was randomized complete block design with three replication. The plots consisted of six rows 5 m long with 20 cm between adjacent plots. The plant height, heading days, flowering days, ear length, ear width, flag leaf area, flag leaf angle, flag leaf area, ear density, number of spikelet per ear, numbers of kernel per ear, single ear weight, thousand kernel weight, test weight, protein content, sedimentation value, falling number and gluten were measured in this research. When genotypes were evalvated for yield and quality characteristics the 2, 3. and 8. genotypes show suıtable characteristics and late maturity In conclusion, when 3. and 8. genotypes were compered with standart cultivars, genotypes may be suitable for yield and quality characteristics. On the other hand 2, 3. and 8. genotypes should be used for wheat breeding studies in the future tr_TR
dc.description.abstract Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme arazisinde, Aydın ili koşullarında bazı ileri ekmeklik buğday hatları ve bölge standart çeşitlerinin verim ve kalite yönünden karşılaştırılması üstün özellikli genotiplerin belirlenmesi amacıyla yapılmış olan bu çalışma, 3 tekerrürlü olarak sıra arası 20 cm, uzunluğu 5 m olan 6 sıralı parsellere ekilmiştir. Araştırmada, bitki boyu, başaklanma süresi, çiçeklenme süresi, başak boyu, başak eni, bayrak yaprak kın uzunluğu, bayrak yaprak açısı, bayrak yaprak alanı, metre karede başak sayısı, başakta başakçık sayısı, başakta tane sayısı, tek başak verimi, bin tane ağırlığı, hektolitre ağırlığı, protein oranı, sedimantasyon değeri, düşme sayısı, gluten gibi bazı verim ve kalite özellikleri incelenmiştir. İncelenen genotipler verim ve kalite özellikleri bakımından birlikte değerlendirildiğinde; 2, 3 ve 8 no’lu genotiplerin olumlu değerler taşıdığı belirlenmiştir. Sonuç olarak, 2, 3 ve 8 no’lu genotipler, standart çeşitler ile karşılaştırıldığında bu genotiplerin verim ve kalite yönünden uygun değerler taşıyabileceği söylenebilir. Ayrıca 2, 3 ve 8 no’lu hatların daha sonraki çalışmalarda kullanılması gerektiği belirlenmişti tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.title Ekmeklik buğday yeni ıslah hatlarında bazı agronomik ve kalite özellikleri tr_TR
dc.title.alternative Some agronomy and quality traits of new breeding lines on the bread wheat tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster