eArşiv@Adu

Farklı oranlarda kaba ve karma yem içeren rasyonların sıcak stresi altındaki koyunlarda azot dengesi ve ham besin maddelerinin sindirimi üzerine etkileri

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Sarı, Mustafa
dc.contributor.author Akçay, Hulusi
dc.date.accessioned 2018-10-11T07:17:03Z
dc.date.available 2018-10-11T07:17:03Z
dc.date.issued 2006
dc.date.submitted 2006
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/3448
dc.description.abstract Farkl oranlarda kaba ve karma yem (80/20, 65/35, 50/50 ve 35/65) içeren izonitrojenik rasyonlar n, s cakl k stresi alt ndaki koyunlarda ham besin maddelerinin sindirilebilirli2i, azot dengesi ve baz rumen parametreleri üzerine etkileri bu çal 5mada incelenmi5tir. Ara5t rma, 4 ba5 erkek Karya toklu ile Latin kare deneme deseninde ve yaz n en s cak döneminde (17 Haziran-31 A2ustos) yürütülmü5tür. Rasyonlarda karma yem oran artt kça kuru madde (p<0.01), organik madde (p<0.01), ham protein (p<0.05) ve NDF (p<0.05) sindirilebilirlik de2erleri ile rumende propiyonik asit oran n n artt 2 (p<0.01), buna kar5 l k ADF sindirilebilirlik de2erleri (p<0.01) ile asetik asit (p<0.01) ve pH de2erlerinin (p<0.01) azald 2 belirlenmi5tir. Rumendeki bütirik asit ve NH3-N düzeyleri ise rasyon farkl l klar ndan etkilenmemi5tir. Rasyondaki karma yem miktar n n artmas yla, elde edilen azot birikim de2erleri artm 5t r (p<0.01). tr_TR
dc.description.abstract In this study, the effects of isonitrogenic rations containing different levels of roughage to concentrate (80/20, 65/35, 50/50 ve 35/65) on the crude nutrient digestibility, nitrogen balance and some rumen parameters of sheep under heat stres were investigated. The study was conducted in Latin-square experimental design the hottest period of the with four Karya wethers. With the ascending ratios of concentrate; digestibility of dry matter (p<0.01), organic matter (p<0.01), crude protein (p<0.05), NDF (p<0.05) and, rumen propionic acid level (p<0.01) were increased, on the contrary ADF digestibility values (p<0.01), acetic acid levels (p<0.01) and pH (p<0.01) were reduced. Meanwhile, butyric acid and NH3-N levels were not effected by different levels of rations. As the roughage in rations increases, nitrogen retention values were also increased (p<0.01) tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Koyun tr_TR
dc.subject sindirilebilirlik tr_TR
dc.subject azot dengesi tr_TR
dc.subject uçucu ya2 asitleri tr_TR
dc.subject pH tr_TR
dc.subject Sheep tr_TR
dc.subject digestibility tr_TR
dc.subject nitrogen balance tr_TR
dc.subject volatile fatty acids tr_TR
dc.title Farklı oranlarda kaba ve karma yem içeren rasyonların sıcak stresi altındaki koyunlarda azot dengesi ve ham besin maddelerinin sindirimi üzerine etkileri tr_TR
dc.title.alternative The effects of rations containing different levels of roughage to concentrate on nitrogen balance and crude nutrient digestibility by sheep under heat stress tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster