eArşiv@Adu

Ege bölgesi kültür balıklarında streptokok infeksiyonlarının incelenmesi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Savaşan, Serap
dc.contributor.author Gürpınar, Saadet
dc.date.accessioned 2018-10-11T07:15:36Z
dc.date.available 2018-10-11T07:15:36Z
dc.date.issued 2007
dc.date.submitted 2007
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/3434
dc.description.abstract Streptokok türleri, insan ve hayvanlarda deride ve mukozal yüzeylerde bulunabilen mikroorganizmalardır ve birçok hayvanda olduğu gibi, balıklarda da hastalık oluşturarak ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Bu nedenle streptokokkal infeksiyonlar, özellikle iç su kültür balıklarında büyük bir öneme sahiptir. Bu araştırmada, Ege Bölgesi kültür balıklarındaki Streptokokkal infeksiyonların belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu araştırmada, Ege Bölgesi'nde bulunan çeşitli balık çiftliklerinden canlı olarak sağlıklı ve hasta olmak üzere rutin teşhis laboratuvarına getirilen 150 kültür balığından toplam 101 adet mikroorganizma izole edildi. Bu bakterilerin 10 adeti (% 9.90) Gram Negatif kok ve basil, 91 adeti (% 90.10) ise Gram Pozitif kok-kokoid olarak belirlendi. Gram Pozitif kok-kokoid tarzı 91 adet mikroorganizmadan 4 adeti Staphylococcus spp. olarak belirlenirken, 32 adet Lactococcus lactis, 3 adet Enterococcus avium, 16 adet Enterococcus feacalis, 1 adet Listeria spp., 10 adet Aerococcus viridans, 5 adet Aerococcus urinae, 7 adet Streptococcus pyogenes ve 13 adet Streptococcus agalactiae identifiye edildi. S. agalactia, sağlıklı balıkların % 10.42'sinden izole edilirken, %7.84 oranında hasta balıklarda izole edilmiştir. S. pyogenes ise, sağlıklı balıkların % 6.25'inden izole edilirken, hasta balıkların % 3.92'sinden izole edilmiştir. tr_TR
dc.description.abstract Streptococcus spp., can be present on skin and mucosal surfaces of animal and human. Like most of the animals also these microorganisms can create diseases on fish and so they can cause economical looses. Therefore, Streptococcal infections are very important especially for cultured freshwater fısh. The aim of this study was, to define Streptococcal infections at culture fish in Aegian Region. In this research, 150 live culture fishes were taken from various fish farms on Aegeon Region and they classified as healthy or diseased. After analiysing these 150 culture fishes at routine identification laboratories, 101 microorganism isolated. 10 (%9,90) of these bacteria were identified as Gram-Negative cocci and bacilli, 91 (%90,10) of them were identified as Gram-Positive cocci-coccoid. After identification of these 91 Gram positive cocci-coccoid microorganisms, the most prevelant strains were Lactococcus lactis (32), Enterococcus avium (3), Enterococcus feacalis (16), Listeria spp. (1), Aerococcus viridans (10), Aerococcus urinae (5), Streptococcus pyogenes (7) and Streptococcus agalactiae (13). S. agalactia, isolated from 10.42 % of healthy fish as well as they isolated from 7.84 % of diseased fish. Also S. pyogenes isolated from 6.25 % of healthy fish and 3.92 % of diseased fish. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Balık Hastalıkları tr_TR
dc.subject Streptococcus spp tr_TR
dc.subject İzolasyon tr_TR
dc.subject İdentifikasyon tr_TR
dc.subject Fish Disease tr_TR
dc.subject Streptococcus spp tr_TR
dc.subject Isolation tr_TR
dc.subject Identification tr_TR
dc.title Ege bölgesi kültür balıklarında streptokok infeksiyonlarının incelenmesi tr_TR
dc.title.alternative Study of streptococcus infections in cultured fishes Aegean region. tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Mikrobiyoloji Anabilim Dalı tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster