Streptokok türleri, insan ve hayvanlarda deride ve mukozal yüzeylerde bulunabilen
mikroorganizmalardır ve birçok hayvanda olduğu gibi, balıklarda da hastalık oluşturarak
ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Bu nedenle streptokokkal infeksiyonlar, özellikle iç su
kültür balıklarında büyük bir öneme sahiptir. Bu araştırmada, Ege Bölgesi kültür
balıklarındaki Streptokokkal infeksiyonların belirlenmesi amaçlanmıştır.
Bu araştırmada, Ege Bölgesi'nde bulunan çeşitli balık çiftliklerinden canlı olarak
sağlıklı ve hasta olmak üzere rutin teşhis laboratuvarına getirilen 150 kültür balığından toplam
101 adet mikroorganizma izole edildi. Bu bakterilerin 10 adeti (% 9.90) Gram Negatif kok ve
basil, 91 adeti (% 90.10) ise Gram Pozitif kok-kokoid olarak belirlendi.
Gram Pozitif kok-kokoid tarzı 91 adet mikroorganizmadan 4 adeti Staphylococcus
spp. olarak belirlenirken, 32 adet Lactococcus lactis, 3 adet Enterococcus avium, 16 adet
Enterococcus feacalis, 1 adet Listeria spp., 10 adet Aerococcus viridans, 5 adet Aerococcus
urinae, 7 adet Streptococcus pyogenes ve 13 adet Streptococcus agalactiae identifiye edildi.
S. agalactia, sağlıklı balıkların % 10.42'sinden izole edilirken, %7.84 oranında hasta
balıklarda izole edilmiştir. S. pyogenes ise, sağlıklı balıkların % 6.25'inden izole edilirken,
hasta balıkların % 3.92'sinden izole edilmiştir.
Streptococcus spp., can be present on skin and mucosal surfaces of animal and human.
Like most of the animals also these microorganisms can create diseases on fish and so they
can cause economical looses. Therefore, Streptococcal infections are very important
especially for cultured freshwater fısh. The aim of this study was, to define Streptococcal
infections at culture fish in Aegian Region.
In this research, 150 live culture fishes were taken from various fish farms on Aegeon
Region and they classified as healthy or diseased. After analiysing these 150 culture fishes at
routine identification laboratories, 101 microorganism isolated. 10 (%9,90) of these bacteria
were identified as Gram-Negative cocci and bacilli, 91 (%90,10) of them were identified as
Gram-Positive cocci-coccoid.
After identification of these 91 Gram positive cocci-coccoid microorganisms, the most
prevelant strains were Lactococcus lactis (32), Enterococcus avium (3), Enterococcus feacalis
(16), Listeria spp. (1), Aerococcus viridans (10), Aerococcus urinae (5), Streptococcus
pyogenes (7) and Streptococcus agalactiae (13).
S. agalactia, isolated from 10.42 % of healthy fish as well as they isolated from 7.84
% of diseased fish. Also S. pyogenes isolated from 6.25 % of healthy fish and 3.92 % of
diseased fish.