eArşiv@Adu

Manavgat ilçesi süt sığırcılık işletmelerinin genel profili üzerine bir araştırma

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Bardakçıoğlu, Hüsnü Erbay
dc.contributor.author Demirtaş, Mehmet
dc.date.accessioned 2018-10-11T07:09:34Z
dc.date.available 2018-10-11T07:09:34Z
dc.date.issued 2006
dc.date.submitted 2006
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/3429
dc.description.abstract Bu araştırma ile Antalya ili, Manavgat ilçesindeki bazı süt sığırcılık işletmelerindeki barınakların bazı özellikleri, işletme sahiplerinin mevcut durumları, işletmelerde yeniliklerin benimsenmesine etkili olan sosyo-ekonomik faktörlerin incelenmeleri amaçlanmıştır. Araştırmada Antalya ili, Manavgat ilçesindeki 62 adet işletme incelenmiştir. Çalışma sonunda ahırların genel özellikleri ile ilgili olarak; barınakların tümünün kapalı tip barınaklar oldukları, 62 barınaktan 27'sinde (%43,55) duvar malzemesi olarak delikli tuğla, 35'inde (%56,45) diğer (briket, kerpiç vb) yapı malzemesi kullanıldığı tespit edilmiştir. Barınakların %30,65'nin giriş yönünün güneydoğu olduğu saptanmıştır. İncelenen işletmelerin büyük çoğunluğun (%87,10) sağımın elle yapıldığı belirlenmiştir. Ahırlarda çatı malzemesi olarak beton ve eternit %79,03 oranında kullanılmaktadır. Zemin durumu incelendiğinde %79,03'nün yeterli kurulukta olduğu tespit edilmiştir. Araştırmada aynı zamanda Manavgat ilçesindeki süt sığırcılık işletmelerinde yeniliklerin benimsenmesinde etkili olan sosyo- ekonomik faktörler incelenmiştir. Otomatik suluk, sağım makinesi, işletme ölçeği, yem sağlama şekli, işletme verimliliği, işletmecinin yaşı, eğitim durumu, aile tipi, empati yeteneği, kitle iletişim araçlarından yararlanması, mesleki deneyimi, yaşam standardı gibi faktörlerin etkisinin saptanması amaçlanmıştır. Söz konusu yenilikleri düşük oranda benimseyenlerin %96,20'sinin küçük işletmeler olduğu, orta ölçekli işletmelerde ise düşük düzeyde benimseyenlerin oranı sadece %3,80 olarak tespit edilmiştir. İşletmelerin aile tipi olarak büyük bir kısmının (%67,74) çekirdek aile olduğu gözlenmiştir. İşletme sahiplerinin empati yetenekleri göz önüne alındığında %50,00'sinin empati yeteneğine sahip olmadığı belirlenmiştir. Kitle iletişim araçlarından mesleki yayını sadece %6,45'inin kullandığı tespit edilmiştir. Ailelerin çoğunluğunun (%91,94) yaşam standardının orta düzeyde olduğu gözlenmiştir. Mesleki deneyim açısından işletme sahipleri (%93,55) deneyimli bulunmuş olup %93,55'nin ilkokul mezunu olduğu tespit edilmiştir. İşletmecilerin %74,19 oranındaki bir çoğunluğunun orta yaşta olduğu belirlenmiştir. İşletmelerin %95,16'sının orta düzeyde verime sahip bulunmaktadır. İşletmecilerin %50'si yem tedariklerini hazır alırken %50'si karma olarak karşılamaktadır. İşletmeler hayvan sayısı yönünden incelendiğinde %62,90'ı küçük işletme (1-10 hayvan), %37,10'da orta ölçekli işletme (11-40 hayvan) olarak tespit edilmiştir. Manavgat ilçesinde incelenen işletmelerin barınak yapılarıyla ilgili olarak barınakların birçok özellik bakımından yetersiz ve hatalı durum gösterdikleri, yeniliklerin zor benimsendiği ve bu konuda bilgilendirilmeleri gerektiği sonucuna varılmıştır. tr_TR
dc.description.abstract Research on the General Profile of Dairy Enterprises in Manavgat District This study was carried out to determine some characteristics of the housing systems used in dairy enterprises in Manavgat and also socio-economic factors effecting farmers adoption level of innovations. The material of the study was 62 dairy enterprises in Manavgat. Due to the results of study on general characteristics of the housing systems, it was determined that all of them are closed types, in 27 of the housing systems brick was used as wall material. The housing systems entrance was determined as southeast at % 30.65 of housing system. On a large scale of the housing systems (%87.10) it was determined that milking are still with hands. Use of concrete and asbestos cement in housing systems for roof material was %79.03. In this study also socio-economics factor effecting adoption of innovations in dairy enterprises in Manavgat was determined. In this study the effects of automatic water dispensers, milking machines, scales of enterprises, education level, family type, empathy, communication facilities, work experience and living standards were investigated. It was determined that these innovations were adopted %96.2 by small scale enterprises, medium scale enterprises were adopt innovations only %3.8. The family type of enterprises on a large scale (%67.74) was determined as small family. %50 of the farmer?s has the empathy ability. It was determined that only %6.45 of the farmers used professional publications as communication facility. Most of the family (%91.95) was found to have medium scale living standards. %93.55 of farmers was found to be experienced and it was determined that about %93.55 of the farmers was only graduated at primary school. %74.19 of the farmers investigated in this study were found to be middle-aged and %95.16 of the dairies were found to be medium scale productive. It was revealed that %62.90 of the enterprise was found as small scale (1-10 animal), %37.10 of the enterprises was found as medium scale (11-40 animal). About housing systems investigated in Manavgat it was concluded that barns were insufficient and have lots of mistakes. It was also concluded that farmers have low level adoption rate and should be informed about housing systems of dairy cattle. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Adnan Menderes Üniversitesi / Sağlık Bilimleri Enstitüsü tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Süt sığırı tr_TR
dc.subject barınak sistemleri tr_TR
dc.subject sosyo-ekonomik faktörler tr_TR
dc.subject işletme tr_TR
dc.subject Dairy cattle tr_TR
dc.subject housing systems tr_TR
dc.subject socio-economic factors tr_TR
dc.subject enterprise tr_TR
dc.title Manavgat ilçesi süt sığırcılık işletmelerinin genel profili üzerine bir araştırma tr_TR
dc.title.alternative A research on the general profile of dairy enterprises in Manavgat district tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster