Bu araştırma ile Antalya ili, Manavgat ilçesindeki bazı süt sığırcılık
işletmelerindeki barınakların bazı özellikleri, işletme sahiplerinin mevcut durumları,
işletmelerde yeniliklerin benimsenmesine etkili olan sosyo-ekonomik faktörlerin
incelenmeleri amaçlanmıştır.
Araştırmada Antalya ili, Manavgat ilçesindeki 62 adet işletme incelenmiştir.
Çalışma sonunda ahırların genel özellikleri ile ilgili olarak; barınakların tümünün
kapalı tip barınaklar oldukları, 62 barınaktan 27'sinde (%43,55) duvar malzemesi
olarak delikli tuğla, 35'inde (%56,45) diğer (briket, kerpiç vb) yapı malzemesi
kullanıldığı tespit edilmiştir. Barınakların %30,65'nin giriş yönünün güneydoğu
olduğu saptanmıştır. İncelenen işletmelerin büyük çoğunluğun (%87,10) sağımın elle
yapıldığı belirlenmiştir. Ahırlarda çatı malzemesi olarak beton ve eternit %79,03
oranında kullanılmaktadır. Zemin durumu incelendiğinde %79,03'nün yeterli
kurulukta olduğu tespit edilmiştir. Araştırmada aynı zamanda Manavgat ilçesindeki
süt sığırcılık işletmelerinde yeniliklerin benimsenmesinde etkili olan sosyo-
ekonomik faktörler incelenmiştir. Otomatik suluk, sağım makinesi, işletme ölçeği,
yem sağlama şekli, işletme verimliliği, işletmecinin yaşı, eğitim durumu, aile tipi,
empati yeteneği, kitle iletişim araçlarından yararlanması, mesleki deneyimi, yaşam
standardı gibi faktörlerin etkisinin saptanması amaçlanmıştır. Söz konusu yenilikleri
düşük oranda benimseyenlerin %96,20'sinin küçük işletmeler olduğu, orta ölçekli
işletmelerde ise düşük düzeyde benimseyenlerin oranı sadece %3,80 olarak tespit
edilmiştir. İşletmelerin aile tipi olarak büyük bir kısmının (%67,74) çekirdek aile
olduğu gözlenmiştir. İşletme sahiplerinin empati yetenekleri göz önüne alındığında
%50,00'sinin empati yeteneğine sahip olmadığı belirlenmiştir. Kitle iletişim
araçlarından mesleki yayını sadece %6,45'inin kullandığı tespit edilmiştir. Ailelerin
çoğunluğunun (%91,94) yaşam standardının orta düzeyde olduğu gözlenmiştir.
Mesleki deneyim açısından işletme sahipleri (%93,55) deneyimli bulunmuş olup
%93,55'nin ilkokul mezunu olduğu tespit edilmiştir. İşletmecilerin %74,19
oranındaki bir çoğunluğunun orta yaşta olduğu belirlenmiştir. İşletmelerin
%95,16'sının orta düzeyde verime sahip bulunmaktadır. İşletmecilerin %50'si yem
tedariklerini hazır alırken %50'si karma olarak karşılamaktadır. İşletmeler hayvan
sayısı yönünden incelendiğinde %62,90'ı küçük işletme (1-10 hayvan), %37,10'da
orta ölçekli işletme (11-40 hayvan) olarak tespit edilmiştir.
Manavgat ilçesinde incelenen işletmelerin barınak yapılarıyla ilgili olarak
barınakların birçok özellik bakımından yetersiz ve hatalı durum gösterdikleri,
yeniliklerin zor benimsendiği ve bu konuda bilgilendirilmeleri gerektiği sonucuna
varılmıştır.
Research on the General Profile of Dairy Enterprises in Manavgat District
This study was carried out to determine some characteristics of the housing
systems used in dairy enterprises in Manavgat and also socio-economic factors
effecting farmers adoption level of innovations.
The material of the study was 62 dairy enterprises in Manavgat. Due to the
results of study on general characteristics of the housing systems, it was determined
that all of them are closed types, in 27 of the housing systems brick was used as wall
material. The housing systems entrance was determined as southeast at % 30.65 of
housing system. On a large scale of the housing systems (%87.10) it was determined
that milking are still with hands. Use of concrete and asbestos cement in housing
systems for roof material was %79.03. In this study also socio-economics factor
effecting adoption of innovations in dairy enterprises in Manavgat was determined.
In this study the effects of automatic water dispensers, milking machines, scales of
enterprises, education level, family type, empathy, communication facilities, work
experience and living standards were investigated. It was determined that these
innovations were adopted %96.2 by small scale enterprises, medium scale enterprises
were adopt innovations only %3.8. The family type of enterprises on a large scale
(%67.74) was determined as small family. %50 of the farmer?s has the empathy
ability. It was determined that only %6.45 of the farmers used professional
publications as communication facility. Most of the family (%91.95) was found to
have medium scale living standards. %93.55 of farmers was found to be experienced
and it was determined that about %93.55 of the farmers was only graduated at
primary school. %74.19 of the farmers investigated in this study were found to be
middle-aged and %95.16 of the dairies were found to be medium scale productive. It
was revealed that %62.90 of the enterprise was found as small scale (1-10 animal),
%37.10 of the enterprises was found as medium scale (11-40 animal). About housing
systems investigated in Manavgat it was concluded that barns were insufficient and
have lots of mistakes. It was also concluded that farmers have low level adoption rate
and should be informed about housing systems of dairy cattle.