Zeytinyağı, olgunluğa ulaşmış zeytin meyvelerinden presle ve santrifüjle elde
edilen yemeklik bir yağdır. Zeytinyağının elde edilmesindeki teknolojik gelişmelere
paralel olarak, bu ürünle birlikte ortaya çıkan katı ve sıvı atıkların miktarında da
artışlar olmaktadır. Özellikle sıvı atıklar arıtılması zor olan önemli çevre
kirleticileridirler. Zeytinciliğin yaygın olduğu bölgelerde yoğunlaşan bu kirleticilerin
ortadan kaldırılmasına yönelik olarak değişik yöntemler önerilmektedir.
Bu çalışmada termal yöntemler kullanılarak işletme içerisinde atık suların
koyulaştırılıp, kütlesinin azaltılması esasına dayanan kapalı çevrimli bir sistemin
teknik ve ekonomik olarak yapılabilirliliğinin ortaya konması amaçlanmıştır. Bu
amaçla enerji gereksinimini büyük oranda kendi çıktıları ile sağlayan model bir tesis
geliştirilerek, vakum altında atık suyun koyulaştırılmasına ilişkin teknik kriterler
belirlenmiştir.
Olive-oil is an edible oil which is obtained from ripe olive fruits by press and
centrifugal. Parallel to the developments in olive-oil technology the amount of liquid
and solid wastes have increased. Specially liquid wastes are important environmental
polluters. In the regions where olive-dealers are intensive different methods are
recommended to do away with this environmental polluter.
In this study it is aimed to put forward the technical and economical feasibiliy
of the system which concentrates wastewater and decreases its mass in a closed cycle
with thermal methods in the plant. According to this aim the technical criterions of a
model foundation which concentrates wastewater under vacuum and ensures most of
its energy requirements.