eArşiv@Adu

Çiğ inek sütlerinde Staphylococcus aureus etkeninin izolasyonu, identifikasyonu ve antibiyotik duyarlılığının belirlenmesi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Boyacıoğlu, Murat
dc.contributor.author Duyuk, Melih
dc.date.accessioned 2018-09-17T11:37:44Z
dc.date.available 2018-09-17T11:37:44Z
dc.date.issued 2018-09-17
dc.date.submitted 2018-08-03
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/3402
dc.description.abstract Hayvansal protein ihtiyacının karşılanmasında temel gıda maddelerinden biri olan süt, insanların sağlıklı beslenmesinde vazgeçilmez bir öneme sahiptir. Süt zengin bir besin kaynağı olmasının yanında çeşitli mikroorganizmaların kolayca bulaşabileceği ve hızla üreyip çoğalabileceği çok uygun bir ortamdır. Sütü kontamine eden en önemli mikroorganizmalardan birisi de Staphylococcus aureus (S. aureus)'tur. Yapılan çalışmalarda stafilokokların antibiyotiklere duyarlı olduğu bildirilmiştir. Bu çalışmada bazı antibiyotiklerin S. aureus'a mikrodilüsyon yöntemi ile duyarlılığı araştırıldı. Çalışma kapsamında Muğla'nın Milas ilçesinden alınan 100 adet çiğ süt örneklerinden etken izolasyonu ve identifikasyonu yapıldı. Sefoksitin, metisilin, tetrasiklin, tilosin, florfenikol, neomisin, siprofloksasin, linkomisin ve polimiksin B olmak üzere 9 antibiyotik duyarlılık testi için kullanıldı. Antibiyotiklerin En Küçük Etkin Yoğunlukları (EKEY) mikrodilüsyon yöntemi kullanılarak belirlendi. İzole edilen suşların sefoksitin, metisilin, linkomisin ve tilosine %100, florfenikole % 95.7, neomisine % 89.3, polimiksin B ye % 87.2, siprofloksasine % 55.3, tetrasikline % 46.8 dirençli olduğu belirlendi. Bu sonuçlar mastitis sağaltımı ve korunmasında antibiyotik seçiminin duyarlılık testlerine göre yapılmasını göstermesi açısından önem taşımaktadır. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Çiğ süt, Staphylococcus aureus, Antibiyotik duyarlılığı tr_TR
dc.title Çiğ inek sütlerinde Staphylococcus aureus etkeninin izolasyonu, identifikasyonu ve antibiyotik duyarlılığının belirlenmesi tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.authorID 10211567 tr_TR
dc.contributor.department Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Veteriner Fakültesi. tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster