eArşiv@Adu

Otel yiyecek içecek bölümlerinde güçlendirmenin işgören performansına ve işten ayrılma niyetine etkisi: Afyonkarahisar’daki beş yıldızlı otel işletmelerinde bir uygulama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Özdoğan, Osman Nuri
dc.contributor.author Özer, Erdal
dc.date.accessioned 2018-07-02T13:35:21Z
dc.date.available 2018-07-02T13:35:21Z
dc.date.issued 2018
dc.date.submitted 2018
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/3343
dc.description.abstract Günümüzde, işletmelerin rekabet gücü elde etmek amacıyla sahip oldukları tüm kaynakları etkin bir şekilde kullanmaları gerekmektedir. Bu kaynaklar içerisinde özellikle insan kaynakları, emek yoğun otel işletmeleri açısından daha da önem kazanmaktadır. Çünkü otel işletmelerinde çalışanların performansı; hizmet kalitesi ve müşteri memnuniyetinin belirleyicisidir. Bu nedenle, otel yönetimlerinin, işgörenlerin bilgi, beceri ve performanslarını artıracak yönetim yaklaşımlarından yararlanmaları gerekmektedir. Bu doğrultuda, temelinde çalışanlara işleri ile ilgili yetki ve sorumluluk verilerek, bireysel ve örgütsel performansın artırılmasının amaçlandığı personel güçlendirme yaklaşımı, otel işletmeleri açısından önemli avantajlar sağlayacak bir yönetim yaklaşımı olarak görülmektedir. Yapılan bu çalışmada, otellerin yiyecek içecek bölümlerinde uygulanan güçlendirme faaliyetleri ile iş performansı ve işten ayrılma niyeti arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Çalışmanın evreni, Afyonkarahisar ve Sandıklı ilçesinde faaliyet gösteren Turizm Ġşletme Belgeli 5 yıldızlı otel işletmelerinin yiyecek içecek bölümü işgörenleri ve yöneticilerinden oluşmaktadır. Veri toplama tekniği olarak anket yöntemi kullanılmış; uygulama bölgedeki on adet beş yıldızlı otelde 513 işgören ve 27 yönetici üzerinde gerçekleştirilmiştir. Verilerin analizinde betimsel istatistiklerin yanı sıra; t testi, varyans analizi, korelasyon ve regresyon analizleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda çalışanların güçlendirme, iş performansı ve işten ayrılma niyetlerine ilişkin algılarının orta düzey ve üzerinde olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte korelasyon ve regresyon analizleri sonucunda ölçekler/değişkenler arasında anlamlı ilişkiler saptanmıştır. tr_TR
dc.description.abstract At the present time, businesses need to use their resources effectively in order to achieve competitive power. Among these resources, especially the human resources gain more importance in terms of labor-intensive hotel enterprises. Because the performance of the employees in the hotel enterprises; determines the quality of service and customer satisfaction. For this reason, hotel managements have to make use of management approaches that will enhance the knowledge, skills, performance of the employees. In this direction, the empowerment approach, which basicly aims to increase the individual and organizational performance by giving authority and responsibilities to employees on the basis of their work, is seen as a management approach that provides significant advantages for hotel enterprises. In this study, the relationship between the applied personnel empowerment activities of the food and beverage department of the hotel enterprises and job performance and intention to leave are examined. The research population consist of the employees and managers of the food and beverage division (service and kitchen) of the Ministry of Tourism Operation Licensed five-star hotel enterprises in Afyonkarahisar province and Sandıklı district. As a data collection technique, survey method was used; 513 empoyees and 27 managers in ten five star hotels in Afyonkarahisar and Sandıklı districts were participated in the survey. In the analysis of the data obtained through the questionnaire, t test, variance analysis, correlation and regression analyzes were applied as well as descriptive statistics. As a result of the research, it was determined that employees' perceptions of empowerment, job performance and intention to leave work are moderate and above. However, as a result of correlation and regression analyzes, significant correlations were found between scales/variables. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Hotel tr_TR
dc.subject Food and beverage department tr_TR
dc.subject Personnel empowerment tr_TR
dc.subject Intention to leave tr_TR
dc.subject Jop performance tr_TR
dc.subject Personel güçlendirme tr_TR
dc.subject İş performansı tr_TR
dc.subject Otel tr_TR
dc.subject İşten ayrılma niyeti tr_TR
dc.subject Yiyecek ve içecek bölümü tr_TR
dc.title Otel yiyecek içecek bölümlerinde güçlendirmenin işgören performansına ve işten ayrılma niyetine etkisi: Afyonkarahisar’daki beş yıldızlı otel işletmelerinde bir uygulama tr_TR
dc.title.alternative The effects of empowerment on employee performance and intention to leave in hotel’s food and beverage departments tr_TR
dc.type doctoralThesis tr_TR
dc.contributor.department Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster