eArşiv@Adu

Pamukta (gossypium hirsutum l.) hasadın kalite üzerine etkisi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Kaynak, Mustafa Ali
dc.contributor.author Terzi, Hüseyin
dc.date.accessioned 2018-06-27T10:09:42Z
dc.date.available 2018-06-27T10:09:42Z
dc.date.issued 2018
dc.date.submitted 2018
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/3302
dc.description.abstract Bu çalışma pamukta makinalı ve elle hasadın kalite üzerine etkilerini belirlemek amacıyla, Aydın ili, Efeler, Koçarlı, İncirliova, Söke, Germencik ve Nazilli ilçelerinde 2016 üretim yılında yapılmıştır. Çalışmada Gloria pamuk çeşidi materyal olarak kullanılmıştır. Deneme tesadüf parselleri deneme desenine göre iki faktörlü olarak yürütülmüştür. Çalışmada, çırçır randımanı, lif uzunluğu, lif inceliği lif kopma dayanıklılığı, lif uzunluğu uyumu indeksi, lif olgunluğu, kısa lif içeriği, lif parlaklığı, lif sarılık derecesi, lifteki çepel sayısı ve lif rengi özellikleri incelenmiştir. Çalışmada, lokasyonlar (ilçeler) arasında çırçır randımanı, lif inceliği, lif uzunluğu, lif kopma dayanıklılığı ve elyaf yansıma değeri özellikleri yönünden, önemli oranda, hasat yöntemleri arasında ise çırçır randımanı, lif inceliği, lif olgunluğu, lif kopma dayanıklılığı, elyaf yansıma değeri, elyaf sarılık değeri ve lifteki çepel sayısı özellikleri yönünden önemli oranda farklılık olduğu, lokasyon x hasat yöntemi interaksiyonunun ise, çırçır randımanı, lif inceliği, lif olgunluğu, lif uzunluğu, lif uzunluğu uyumu indeksi, lif kopma dayanıklılığı, özelliklerinde önemli olduğu saptanmıştır. Ayrıca tüm lokasyonlarda makine ile toplanan pamukların lif rengi 1-2 derece daha düşük çıkmıştır. Çalışmada, çırçır randımanı, lif olgunluğu, lif kopma dayanıklılığı, elyaf yansıma değeri, lif çepel sayısı ve lif rengi özellikleri yönünden elle hasadın, lif inceliği ve elyaf sarılık değeri özellikleri yönünden ise makinalı hasadın daha uygun olduğu saptanmıştır. tr_TR
dc.description.abstract The study was carried out to determine effect of harvest methods on fiber quality in cotton grown in the Efeler, Kocarlı, Incirliova, Soke, Germencik and Nazilli districts of Aydın province, Turkey. The experiment was arranged as randomized complete plots design with two factors.In this study Gloria was used as research material. In the research, ginning percentage, fiber fineness, fiber length, fiber strength, uniformity index of fiber length, color reflectance, maturity degree of fiber, short fiber content, fiber brightness, yellowness rate of fiber, trash count in fiber and fiber color were studied. The effect of locations on ginning percentage, fiber fineness, fiber strength, fiber length and fiber brightness were found to be significant. The ginning percentage, fiber fineness, maturity degree of fiber, fiber strength, color reflectance, yellowness rate of fiber and trash count in fiber were influenced significantly by harvest methods. A significant location x harvest methods interaction were determined for ginning percentage, fiber fineness, maturity degree of fiber, fiber length, uniformity index of fiber length and fiber strength measurements. Besides, the lowest fiber color was found in the harvest machine at all locations. The result showed that hand harvest was more oppropirate than machine harvest method especially for ginning percentage, maturity degree of fiber, fiber strength, fiber brightness, trash count in fiber and fiber color.On the other hand, machine harvestime was found to be appropirot interms of yellowness rate of fiber and fiber fineness. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Pamuk tr_TR
dc.subject Hasat tr_TR
dc.subject Kalite tr_TR
dc.subject Cotton tr_TR
dc.subject Harvest tr_TR
dc.subject Quality tr_TR
dc.title Pamukta (gossypium hirsutum l.) hasadın kalite üzerine etkisi tr_TR
dc.title.alternative The effect of harvest on quality in cotton (gossypium hirsutum l.) tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster