dc.contributor.advisor |
ERBAŞ, GÖKSEL |
|
dc.contributor.author |
TÜRKSEVEN, BANU |
|
dc.date.accessioned |
2018-05-14T13:50:16Z |
|
dc.date.available |
2018-05-14T13:50:16Z |
|
dc.date.issued |
2018-05-14 |
|
dc.date.submitted |
2018-04-06 |
|
dc.identifier.uri |
10189756 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/11607/3292 |
|
dc.description.abstract |
Bu araştırma ile İzmir ilinde bulunan bazı liselerdeki tuvaletlerin kapı kolu, musluk başları, klozet kapağı, sifon başlığı ve zemindeki enterik bakterilerin varlığının saptanması ve alınabilecek önlemlerin tartışılması amaçlanmıştır. Çalışmamızda İzmir ilindeki 4 adet lisede bulunan ve aktif kullanımda olan tuvaletlerden alınan sürüntü örnekleri kullanılmıştır. Her bir tuvaletin ana giriş ve içeride bulunan kapı kolları, musluk başlıkları, klozet kapakları, sifon başlıkları ve zeminlerinden okulların açık olduğu 2016 yılı Şubat-Nisan ayları arasında sürüntü numuneleri alınarak, Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Rutin Teşhis Laboratuvarında Enterik bakterilerin varlığı incelenmiştir. Alınan 147 örneğin 83’ünde (%56.5) Gram negatif bakteri kontaminasyonu bulunmuştur. Toplam Gram negatif üremelerin %55.4’ünde E. coli üremesi saptanmıştır. Bunun yanında %12’şer P. vulgaris ve P. fluorescens, %7.3 A. hydrophila, %4.8 K. oxytoca, %3.7 E. cloaca, %2.4’er oranlarında ise K. pneumonia ve E. aerogenes varlığı tespit edilmiştir.
Bu çalışmada izole edilen Gram negatif basillerin çoğu, dışkı bulaşmasını düşündüren enterik kökenli mikroorganizmalardı. Çalışma sonuçları incelendiğinde bu tarz toplu kullanılan tuvaletlerin herzaman enfeksiyonla temas riski altında olduğu düşünülmekte ve bu tip yerlerin çok doğru planlanmış dezenfektan ve temizlik maddeleri ile uygun prosedürler çerçevesinde temizliği sağlanmalıdır. |
tr_TR |
dc.description.sponsorship |
ADÜ BAP VTF-17012 NOLU PROJE DESTEĞİ |
tr_TR |
dc.description.tableofcontents |
İÇİNDEKİLER
KABUL VE ONAY SAYFASI........................................................................................... i
TEŞEKKÜR......................................................................................................................... ii
İÇİNDEKİLER.................................................................................................................... iii
SİMGELER KISALTMALAR............................................................................................ iv
ŞEKİLLER DİZİNİ.............................................................................................................. v
TABLOLAR DİZİNİ........................................................................................................... vi
ÖZET.................................................................................................................................... vii
ABSTRACT......................................................................................................................... vii
1. GİRİŞ.................................................................................................................... 1
2. GENEL BİLGİLER……………………………………………………………. 3
2.1. Esherichia türleri (E. coli).................................................................................... 4
2.2. Klebsiella türleri................................................................................................... 6
2.3. Proteus türleri....................................................................................................... 7
2.4. Serratia türleri....................................................................................................... 8
2.5. Citrobacter türleri................................................................................................. 10
2.6. Enterobacter türleri............................................................................................... 11
2.7. Aeromonas türleri................................................................................................. 13
3. GEREÇ VE YÖNTEM......................................................................................... 16
3.1. Gereç..................................................................................................................... 16
3.1.1. Örnekler................................................................................................................ 16
3.1.2. Kullanılan Besiyerleri........................................................................................... 17
3.1.3. Ayıraçlar............................................................................................................... 20
3.1.4. Hızlı Tanı Test Kiti............................................................................................... 21
3.1.5. Boyalar................................................................................................................. 21
3.2. Yöntem................................................................................................................. 21
3.2.1. Mikrobiyolojik Muayene...................................................................................... 21
3.2.1.1. Örneklerden Gram negatif bakterilerin İzolasyonu.............................................. 21
3.2.1.2. İzole Edilen Şuşların İdentifikasyonu.................................................................. 22
4. BULGULAR........................................................................................................ 26
5. TARTIŞMA.......................................................................................................... 31
6. SONUÇ................................................................................................................. 34
KAYNAKLAR.................................................................................................................... 35
ÖZGEÇMİŞ......................................................................................................................... 41 |
tr_TR |
dc.language.iso |
tur |
tr_TR |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
tr_TR |
dc.subject |
Bakteriyel Kontaminasyon, E. coli, Koliform bakteri, okul tuvaleti |
tr_TR |
dc.title |
OKUL TUVALETLERİNDEKİ ENTERİK BAKTERİYEL KONTAMİNASYONUN ARAŞTIRILMASI |
tr_TR |
dc.title.alternative |
INVESTIGATION OF ENTERIC BACTERIAL CONTAMINATIONS OF SCHOOL RESTROOMS |
tr_TR |
dc.type |
masterThesis |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
10189756 |
tr_TR |
dc.contributor.department |
ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MİKROBİYOLOJİ ABD |
tr_TR |