eArşiv@Adu

OKUL TUVALETLERİNDEKİ ENTERİK BAKTERİYEL KONTAMİNASYONUN ARAŞTIRILMASI

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor ERBAŞ, GÖKSEL
dc.contributor.author TÜRKSEVEN, BANU
dc.date.accessioned 2018-05-14T13:50:16Z
dc.date.available 2018-05-14T13:50:16Z
dc.date.issued 2018-05-14
dc.date.submitted 2018-04-06
dc.identifier.uri 10189756
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/3292
dc.description.abstract Bu araştırma ile İzmir ilinde bulunan bazı liselerdeki tuvaletlerin kapı kolu, musluk başları, klozet kapağı, sifon başlığı ve zemindeki enterik bakterilerin varlığının saptanması ve alınabilecek önlemlerin tartışılması amaçlanmıştır. Çalışmamızda İzmir ilindeki 4 adet lisede bulunan ve aktif kullanımda olan tuvaletlerden alınan sürüntü örnekleri kullanılmıştır. Her bir tuvaletin ana giriş ve içeride bulunan kapı kolları, musluk başlıkları, klozet kapakları, sifon başlıkları ve zeminlerinden okulların açık olduğu 2016 yılı Şubat-Nisan ayları arasında sürüntü numuneleri alınarak, Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Rutin Teşhis Laboratuvarında Enterik bakterilerin varlığı incelenmiştir. Alınan 147 örneğin 83’ünde (%56.5) Gram negatif bakteri kontaminasyonu bulunmuştur. Toplam Gram negatif üremelerin %55.4’ünde E. coli üremesi saptanmıştır. Bunun yanında %12’şer P. vulgaris ve P. fluorescens, %7.3 A. hydrophila, %4.8 K. oxytoca, %3.7 E. cloaca, %2.4’er oranlarında ise K. pneumonia ve E. aerogenes varlığı tespit edilmiştir. Bu çalışmada izole edilen Gram negatif basillerin çoğu, dışkı bulaşmasını düşündüren enterik kökenli mikroorganizmalardı. Çalışma sonuçları incelendiğinde bu tarz toplu kullanılan tuvaletlerin herzaman enfeksiyonla temas riski altında olduğu düşünülmekte ve bu tip yerlerin çok doğru planlanmış dezenfektan ve temizlik maddeleri ile uygun prosedürler çerçevesinde temizliği sağlanmalıdır. tr_TR
dc.description.sponsorship ADÜ BAP VTF-17012 NOLU PROJE DESTEĞİ tr_TR
dc.description.tableofcontents İÇİNDEKİLER KABUL VE ONAY SAYFASI........................................................................................... i TEŞEKKÜR......................................................................................................................... ii İÇİNDEKİLER.................................................................................................................... iii SİMGELER KISALTMALAR............................................................................................ iv ŞEKİLLER DİZİNİ.............................................................................................................. v TABLOLAR DİZİNİ........................................................................................................... vi ÖZET.................................................................................................................................... vii ABSTRACT......................................................................................................................... vii 1. GİRİŞ.................................................................................................................... 1 2. GENEL BİLGİLER……………………………………………………………. 3 2.1. Esherichia türleri (E. coli).................................................................................... 4 2.2. Klebsiella türleri................................................................................................... 6 2.3. Proteus türleri....................................................................................................... 7 2.4. Serratia türleri....................................................................................................... 8 2.5. Citrobacter türleri................................................................................................. 10 2.6. Enterobacter türleri............................................................................................... 11 2.7. Aeromonas türleri................................................................................................. 13 3. GEREÇ VE YÖNTEM......................................................................................... 16 3.1. Gereç..................................................................................................................... 16 3.1.1. Örnekler................................................................................................................ 16 3.1.2. Kullanılan Besiyerleri........................................................................................... 17 3.1.3. Ayıraçlar............................................................................................................... 20 3.1.4. Hızlı Tanı Test Kiti............................................................................................... 21 3.1.5. Boyalar................................................................................................................. 21 3.2. Yöntem................................................................................................................. 21 3.2.1. Mikrobiyolojik Muayene...................................................................................... 21 3.2.1.1. Örneklerden Gram negatif bakterilerin İzolasyonu.............................................. 21 3.2.1.2. İzole Edilen Şuşların İdentifikasyonu.................................................................. 22 4. BULGULAR........................................................................................................ 26 5. TARTIŞMA.......................................................................................................... 31 6. SONUÇ................................................................................................................. 34 KAYNAKLAR.................................................................................................................... 35 ÖZGEÇMİŞ......................................................................................................................... 41 tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Bakteriyel Kontaminasyon, E. coli, Koliform bakteri, okul tuvaleti tr_TR
dc.title OKUL TUVALETLERİNDEKİ ENTERİK BAKTERİYEL KONTAMİNASYONUN ARAŞTIRILMASI tr_TR
dc.title.alternative INVESTIGATION OF ENTERIC BACTERIAL CONTAMINATIONS OF SCHOOL RESTROOMS tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.authorID 10189756 tr_TR
dc.contributor.department ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MİKROBİYOLOJİ ABD tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster