Abstract:
Sığır mastitislerine sebep olan bakteriyel etkenler orijin ve bulaşma yolları yönünden iki gruba ayrılmaktadır. Bunlardan birincisi olan başlıca bulaşıcı etkenler, S. aureus ve Streptococcus sp. ve E. coli gibi türleri kapsamaktadır. Bu etkenler çok yaygın olarak görülerek, özellikle eller ve süt sağma üniteleri ile yayılmaktadır. Araştırmamızda, süt üretimi için oldukça önem taşıyan subklinik mastitis olgularındaki sık rastlanan S. aureus, Streptococcus sp. ve E. coli etkenlerinin izolasyonu antibiyotik duyarlılıklarının belirlenmesi hedeflenmiştir. Çalışmamız için Aydın ilinde bulunan ve subklinik mastitis problemi gösteren 138 adet hayvandan aseptik ve tekniğine uygun olarak süt numunesi alınmıştır. Araştırmamızda ise İncelenen 552 süt örneğinden 102 (% 18.5) adet S. aureus, 21 (%3.8) adet Streptococcus sp., ve 15 (% 2.7) adet E. coli izolasyonu gerçekleştirilmiştir. Genotipik identifikasyonda spesifik primerlerle gerçekleştirilen PCR sonrasında tüm izolatlar moleküler olarak S. aureus, Streptococcus sp. ve E. coli açısından doğrulanmıştır. Elde edilen S. aureus, Streptococcus sp. ve E. coli izolatları amoksisilin-klavulanik asit, oksitetrasiklin, sefoperazon ve sefaleksin-kanamisin antibiyotiklerine duyarlı olarak saptanmıştır.