eArşiv@Adu

Karabuğday bitkisinin kuru otu yada silajının besin değeri ile süt keçilerinde süt verimine etkilerinin belirlenmesi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Keleş, Gürhan
dc.contributor.author Er, Murat
dc.date.accessioned 2018-02-19T13:07:15Z
dc.date.available 2018-02-19T13:07:15Z
dc.date.issued 2018-02-19
dc.date.submitted 2018-01-29
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/3280
dc.description.abstract Bu çalışmada karabuğday otunun farklı şekillerde muhafazasının otun besin değeri, silaj kalitesi ve Saanen ırkı süt keçilerinde süt verimi (SV) üzerine etkileri araştırılmıştır. Karabuğday hamur olum döneminde silaj makinası ile hasat edilerek doğrudan silolanmış, %35 kuru madde (KM) içeriğine kadar tarlada soldurularak silolanmış ya da kurutulmuştur. Karabuğdaylar besin değeri belirlenerek süt keçisi denemesinde kullanılmıştır. Keçi denemesi her grupta 6 baş olmak üzere 24 baş süt keçisi ile 35 gün süre ile yürütülmüştür. Soldurma ile silajların laktik asit içerikleri artmış, amonyak-N içerikleri ve enterobakteri sayıları düşmüş, KM kazanımları %14.2 daha yüksek olmuştur (P<0.05). Kuru ot silajlardan daha düşük (P<0.05) lignin, buna karşın daha fazla (P<0.05) tüm sindirilebilir besinler ve toplam fenolik (TF) içermiştir. Direk silolanmış silajların fermantasyon kalitesi ve besin madde içeriği düşük olsa da karabuğday otunun farklı formları süt keçilerinin KM tüketimi ve SV’ni etkilememiştir (P>0.05). Sütün TF içeriği karabuğday otunun farklı formları ile besleme ile kuru ot grubunda belirgin olmak üzere artmıştır (P<0.05). Sonuç olarak karabuğday kuru otu ve soldurularak yapılan silajının süt keçileri için besin değeri yüksek bir kaba yem olduğu ve sütün TF içeriğini artırdığı değerlendirilmiştir. tr_TR
dc.description.sponsorship Adnan Menderes Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri / ZRF16023 tr_TR
dc.description.tableofcontents tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/embargoedAccess tr_TR
dc.subject Besin değeri tr_TR
dc.subject Karabuğday
dc.subject Keçi
dc.subject Kuru ot
dc.subject Silaj
dc.subject Süt verimi
dc.title Karabuğday bitkisinin kuru otu yada silajının besin değeri ile süt keçilerinde süt verimine etkilerinin belirlenmesi tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department Adnan Menderes Üniversites,i Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster