dc.contributor.advisor |
Göksoy, Ergün Ömer |
|
dc.contributor.author |
Savaşan, Sadık |
|
dc.date.accessioned |
2018-01-05T07:25:59Z |
|
dc.date.available |
2018-01-05T07:25:59Z |
|
dc.date.issued |
2018-01-05 |
|
dc.date.submitted |
2017-12-19 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/11607/3250 |
|
dc.description.abstract |
Bu araştırmada, Aydın ilinde üretilen taze peynirlerden izole edilen E.coli suşlarının RAPD-PCR yöntemi ile genotiplendirilerek filogenetik yakınlıklarının ve ekolojik çeşitliliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.
Bu çalışmada, Aydın ili ve çevresinde farklı mandıralarda üretilip, mandıra satış noktalarında, marketlerde ve semt pazarlarında satışa sunulan taze peynirler koliform bakteri sayısı ile E. coli varlığı yönünden incelenmiştir. Farklı satış noktalarından toplam 100 taze peynir numunesi, her bir numuneden 250 gram olacak şekilde steril poşetler içerisinde soğuk zincir altında Adnan Menderes Üniversitesi, Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Mikrobiyoloji Laboratuvarına getirilmiştir. Taze peynir örneklerinin zenginleştirilmiş ve selektif besiyerlerine ekimlerini takiben izole edilen E.coli şüpheli bakterilerin biyokimyasal yöntemlerle identifikasyonu yapılmıştır. İdentifikasyon sonuçları PCR ile doğrulanmıştır. İzole edilen E.coli suşları RAPD-PCR yöntemi ile genotiplendirilmiştir.
Sonuç olarak araştırmamızda 77 adet taze peynir örneğinde ortalama 4,83 log kob/g koliform bakteri saptanmış, koliform bakteri saptanan 77 adet taze peynir örneğinin 22 sinden 44 adet E.coli izolatı elde edilmiştir. Elde edilen 44 adet izolat PCR yöntemi ile de E.coli olarak doğrulanmıştır. Bu izolatların RAPD-PCR ile genotiplendirilmesi sonucu 22 farklı genotip belirlenmiştir. |
tr_TR |
dc.description.tableofcontents |
KABUL ONAY i
TEŞEKKÜR ii
İÇİNDEKİLER iii
SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ v
ŞEKİLLER DİZİNİ vi
RESİMLER DİZİNİ vii
TABLOLAR DİZİNİ viii
ÖZET ix
ABSTRACT x
1. GİRİŞ 1
2. GENEL BİLGİLER 3
2.1. Peynir 3
2.1.1. Peynirin Tarihçesi 3
2.1.2. Peynirin Tanımlanması 3
2.1.3. Dünyada ve Türkiye’de Peynir Üretimi ve Tüketimi 5
2.1.4. Peynirin Sınıflandırılması 8
2.1.5. Peynir Üretimi 10
2.1.5.1. Beyaz Peynir Üretimi 11
2.1.6. Gıdalarda Mikroorganizmalar 15
2.1.7. Peynirlerde Patojen Mikroorganizmalar 19
2.1.8. Süt İşletmelerinde İyi Hijyen Uygulamaları ve HACCP İlkeleri 23
2.1.8.1. Temel Hijyen Kuralları 23
2.1.8.2. Üretim Kuralları 26
3. GEREÇ VE YÖNTEM 29
3.1. Gereç 29
3.1.1. Örnekler 29
3.2. Yöntem 29
3.2.1. E.coli İzolasyon ve İdentifikasyonu 29
3.2.2. E.coli Suşlarının PCR ile İdentifikasyonu 30
3.2.3. İzolatların Genotiplendirilmesi 31
4. BULGULAR 33
4.1. İzolasyon ve İdentifikasyon Bulguları 33
4.2. PCR Bulguları 34
4.3. Genotiplendirme ve Filogenetik Analiz 34
5. TARTIŞMA 38
6. SONUÇ VE ÖNERİLER 49
KAYNAKLAR 50
ÖZGEÇMİŞ 57 |
tr_TR |
dc.language.iso |
tur |
tr_TR |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/closedAccess |
tr_TR |
dc.subject |
Taze Peynir |
tr_TR |
dc.subject |
E.coli |
|
dc.subject |
RAPD-PCR |
|
dc.subject |
Genotiplendirme |
|
dc.title |
Taze peynirlerden izole edilen E.coli suşlarının genotiplendirilmesi |
tr_TR |
dc.type |
doctoralThesis |
tr_TR |
dc.contributor.department |
Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü |
tr_TR |