eArşiv@Adu

Aydın bölgesinde ürüne işlenecek çiğ sütlerde staphylococcus aureus ve enterotoksin varlığının araştırılması

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Parın, Uğur
dc.contributor.author Günday, Halis
dc.date.accessioned 2017-12-19T09:16:39Z
dc.date.available 2017-12-19T09:16:39Z
dc.date.issued 2017-12-19
dc.date.submitted 2017-11-22
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/3246
dc.description.abstract Araştırmamızda, Aydın ilindeki farklı üretim tesislerinde çeşitli noktalardan örneklerinde Staphylococcus aureus izolasyonu ve ürüne işlenecek olan çig süt örneklerinde S. aureus ve enterotoksinlerin varlığı ELISA metodu ile tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla 2017 yılı Mayıs ayında Aydın ilinde bulunan çiğ süt ürünü işleyen tesislerden toplam 28 adet svap numunesi ve 86 adet çiğ süt örneği, S. aureus sayıları ve stafilokokkal enterotoksin (SETA, B, C, D, E Total) varlığı yönünden incelenmiştir. Analizi yapılan çiğ süt örneklerinde S. aureus sayımı TSE 6582 ISO 6888 standardı çerçevesinde gerçekleştirilmiştir. Analizler sonucunda incelenen 86 adet çiğ süt örneğinin tamamının S. aureus sayısı yönünden Türk Gıda Kodeksi, 2009/14 Tebliğ numaralı, Çiğ Süt ve Isıl İşlem Görmüş İçme Sütleri Tebliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ’e uygun olduğu belirlenmiştir. Bu çalışmada stafilokokkal enterotoksin varlığının saptanması amacıyla ELISA yöntemi kullanılmıştır. Test sonucunda 86 adet çiğ süt örneğinin hiçbirinde stafilokokkal enterotoksin varlığı belirlenmemiştir. Sonuç olarak incelenen çiğ sütlerde enterotoksin tespit edilmemiş olmakla birlikte süt işleme tesislerinin çeşitli noktalarından alınan numunelerde S. aureus varlığı saptanmasıyla, halk sağlığının risk altında olduğu gösterilmiştir. Bu sebepten süt işleme tesislerinde üretim hijyeni, temizlik ve dezenfeksiyon protokolleri ve personelin bilgilendirilmesi konularına önem verilmesi gerekmektedir. tr_TR
dc.description.tableofcontents KABUL ONAY i TEŞEKKÜR ii İÇİNDEKİLER iii SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ vii ŞEKİLLER DİZİNİ viii TABLOLAR DİZİNİ ix RESİMLER DİZİNİ x ÖZET xi ABSTRACT xii 1. GİRİŞ 1 2. GENEL BİLGİLER 3 2.1 Tarihçe 3 2.2. Etiyoloji 4 2.3. Morfoloji ve Kimyasal Özellikler 6 2.3.1. Hücre Duvarı 6 2.3.1.1. Kapsül 7 2.3.1.2. Yüzey Proteinleri 7 2.3.1.3. Teikoik Asit 7 2.3.1.4. Peptidoglikan 8 2.3.1.5. Stoplazmik Membran 8 2.3.2. Enzimler 8 2.3.2.1. Katalaz 8 2.3.2.2. Koagulaz 9 2.3.2.3. Lipaz 9 2.3.2.4. Hiyalüronidaz 9 2.3.2.5. Deoksiribonükleaz 9 2.3.2.6. Fibrinolizin 10 2.3.2.7. Nükleaz 10 2.3.2.8. Laktamaz 10 2.3.2.9. Penisilinaz 10 2.3.3. Toksinler 11 2.3.3.1. Hemolizin Toksinler 11 2.3.3.1.1. Alfa-Hemolizin Toksin 12 2.3.3.1.2. Beta-Hemolizin Toksin 12 2.3.3.1.3. Delta Hemolizin Toksin 12 2.3.3.1.4. Gama Hemolizin Toksin 12 2.3.3.2. Lökosidin 12 2.3.3.3. Eksfoliyatif Toksin 13 2.3.3.4. PTSAg Ekzotoksin Familyası 13 2.3.3.4.1. Stafilokokkal Enterotoksiler A-E 13 2.3.3.4.2. Toksik Şok Sendromu Toksini - 1 (TSST-1) 13 2.4. Taksonomi 13 2.5. Epidemiyoloji 16 2.6. Virulans Faktörleri 17 2.6.1. Toksisite 17 2.6.2. Patojenite 18 2.6.3. İnvazivite 19 2.6.4. İnfektivite 20 2.7. İdentifikasyon 22 2.7.1. Genel Stafilokok İdentifikasyon Yöntemleri 22 2.7.1.1. Katalaz Testi 22 2.7.1.2. Koagulaz Testi 22 2.7.1.3. Lam Koagülaz Testi 23 2.7.1.4. Tüp Koagülaz Testi 24 2.7.1.5. Mannitol Fermantasyonu 23 2.7.1.6. Basitirin Direnci 24 2.7.1.7. Novobiosin Direnci 25 2.7.1.8. Glukoz Fermantasyonu 25 2.7.1.9. Dizi ve Amplifikasyon Analizi 25 2.7.1.10. Lateks Aglütinasyonu 26 2.7.1.11. Pasif Hemoaglütinasyon 26 2.7.2. S. aureus İdentifikasyon Yöntemleri 26 2.7.2.1. Deoksiribonükleaz (DNAaz) Testi 26 2.7.2.2. Termonükleaz Testi 27 2.7.2.3. Mannitol Testi 27 2.8. Enterotoksinler 30 2.8.1. Genel Bilgiler 30 2.8.2. Stafilokokkal Enterotoksinler 31 2.8.2.1. Stafilokokkal Enterotoksin A (SEA) 33 2.8.2.2. Stafilokokkal Enterotoksin B (SEB) 34 2.8.2.3. Stafilokokkal Enterotoksin C (SEC) 35 2.8.2.4. Stafilokokkal Enterotoksin D (SED) 36 2.8.2.5. Stafilokokkal Enterotoksin E (SEE) 36 2.8.2.6. Stafilokokkal Enterotoksin G (SEG) 37 2.8.2.7. Stafilokokkal Enterotoksin H (SEH) 37 2.8.2.8. Stafilokokkal Enterotoksin I (SEI) 37 2.8.2.9. Stafilokokkal Enterotoksin J (SEJ) 37 2.8.2.10. Stafilokokkal Enterotoksin K (SEK) 37 2.8.3. Enterotoksin Oluşumuna Etki Eden Etkenler 38 2.8.3.1. Ekstrasellüler Etkenler 38 2.8.3.1.1. Besin Maddeleri 38 2.8.3.2.1. Sıcaklık 38 2.8.3.1.3. pH Değeri 38 2.8.3.1.4. Atmosferik Koşullar 39 2.8.3.1.5. NaCl ve Su Aktivitesi 39 2.8.3.1.6. Diğer Kimyasallar 39 2.8.3.1.7. Rekabetçi Özellik 40 2.8.4. Epidemiyoloji 40 2.8.5. Toksin Teşhis Yöntemleri 40 2.8.5.1. ELISA 41 2.8.5.2. RIA 43 2.8.5.3. PCR 43 2.8.5.3.1. Nested-PCR 43 2.8.5.3.2. Real-Time PCR 44 2.8.5.3.3. Multiplex PCR 44 2.8.5.3.4. Reverse-Transkriptaz PCR 45 2.8.5.3.5. Touch Down PCR 45 2.8.5.3.6. Solid Phase PCR 45 2.8.5.3.7. Asimetrik PCR 46 3. GEREÇ VE YÖNTEM 47 3.1. Gereç 47 3.1.1. Araştırma Materyali 47 3.1.2. Besiyerleri 50 3.1.2.1. Baird Parker Medium (BPM) (Oxoid® CM275) 50 3.1.2.2. Mannitol Salt Agar (Merck® 105404) 50 3.1.2.3. DNase Test Agar (Merck® 110449) 51 3.1.2.4. Ringer Tablet ( Merck® 1.15525.0001) 51 3.1.3. Besiyeri Supplementi 51 3.1.3.1. Egg Yolk –Tellurite Emulsion % 20 (Merck 1.03785.0001) 51 3.1.4. Ayıraçlar 52 3.1.4.1. Hidrojen Peroksit (H2O2) (Merck 1.08597.1000) 52 3.1.4.2. Bactident® Coagulase ( Merck 1.13306.0001) 52 3.1.5. ELISA Test Kiti 52 3.1.5.1. Ridascreen® SET Total (R-Biopharm, Germany, Art. No:R4105) 52 3.1.6. Pozitif Kontrol 52 3.2. Yöntem 53 3.2.1. Çiğ Süt Örneklerinden S. aureus İzolasyonu 53 3.2.1.1. Gram Boyama 53 3.2.1.2. DNAaz Testi 53 3.2.1.3. Katalaz Testi 54 3.2.1.4. Mannitol Fermentasyonu 54 3.2.1.5. Lam Koagulaz Testi 54 3.3. ELISA 54 4. BULGULAR 57 5. TARTIŞMA 62 6. SONUÇ ve ÖNERİLER 66 KAYNAKLAR 67 ÖZGEÇMİŞ 76 tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/embargoedAccess tr_TR
dc.subject Çiğ Süt tr_TR
dc.subject Staphylococcus Aureus tr_TR
dc.subject Stafilokokkal Enterotoksin tr_TR
dc.subject ELISA tr_TR
dc.subject İdentifikasyon tr_TR
dc.title Aydın bölgesinde ürüne işlenecek çiğ sütlerde staphylococcus aureus ve enterotoksin varlığının araştırılması tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Mikrobiyoloji Yüksek Lisans Programı tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster