eArsiv@Adu

Geobacillus toebii HBB-218 tarafından üretilen bakteriyosinin bozulmayı engellemek amacıyla konserve gıdalara uygulanması

Show simple item record

dc.contributor.advisor Başbülbül, Gamze
dc.contributor.author Alkış, Ayşe
dc.date.accessioned 2017-10-20T13:24:53Z
dc.date.available 2017-10-20T13:24:53Z
dc.date.issued 2016
dc.date.submitted 2016
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/3163
dc.description.abstract Bakteriyosinler, bakteriler tarafından üretilen ve üreticiye yakın akraba türlerin gelişmesinde engelleyici bir etki gösteren protein yapılı bileşiklerdir. Günümüzde pek çok bakteriyosin tanımlanmış ve etki ettiği türler araştırılmıştır. Bu bakteriyosinler içerisinde bulunan nisin ve pediosin ise ticari olarak üretilip gıdalarda biyokoruma amaçlı kullanılmaktadır. Bu çalışmada Geobacillus toebii HBB-218 suşundan elde edilen bakteriyosinin (toebisin) çeşitli konserve gıdalarda Geobacillus stearothermophilus DSMZ-22 ve Bacillus coagulans DSMZ-1'in gelişimine karşı etkisi çalışılmıştır. İndikatör bakterilerin vejetatif hücreleri ve endosporları üzerine Geobacillus toebii HBB-218 suşundan elde edilen bakteriyosin nisin ve laktik asit ilaveleriyle birlikte farklı kombinasyonları da denenmiştir. G. stearothermophilus DSMZ-22 ve B. coagulans DSMZ-1'in vejetatif hücreleriyle yapılan deney düzeneklerinde liyofilize bakteriyosinin üreme sayısında düşüşe neden olduğu görülmüştür. 24 saat sonunda ise canlı bakteri hücresine rastlanmamıştır. Aynı işlem, söz konusu bakterilerin endosporları ile de denenmiştir. Endospor ile kurulan deney düzeneklerinde ise sayım sonuçlarına bakıldığında üremenin 2-7 ya da 7-15 günler arasında sonlandığı görülmüştür. tr_TR
dc.description.abstract Bacteriocins are protein compounds produced by bacteria and have an inhibitory effect on the development of closely related species. Nowadays many bacteriocins have been identified and studied. Among these bacteriocins Nisin and pediocin are commercially produced and used in foods as preservatives. In this study, bacteriocin produced by Geobacillus toebii HBB-218 strain (toebicin) was used against the development of Geobacillus stearothermophilus DSMZ-22 and Bacillus coagulans DSMZ-1 in canned foods. With lactic acid and nisin combinations, bacteriocin obtained from Geobacillus toebii HBB-218 strain was tested on the vegetative cells and endospores of indicator bacteria. In the experimental setup with lyophilised bacteriocin and vegetative cells of G. stearothermophilus DSMZ-22 and B. coagulans DSMZ-1 there was a derease in growth of bacteria. At the end of 24 hours, no viable cell count was observed. The same procedure was also tested with endospores of the mentioned bacteria. In the experimental setups established with endospore, when the count results were examined it was seen that within 2-7 or 7-15 days growth was terminated. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Bakteriyosin tr_TR
dc.subject Konserve Gıda tr_TR
dc.subject Geobacillus toebii tr_TR
dc.subject Geobacillus stearothermophilus tr_TR
dc.subject Bacillus coagulans tr_TR
dc.subject Bacteriocin tr_TR
dc.subject Canned Food tr_TR
dc.subject Geobacillus toebii tr_TR
dc.subject Geobacillus stearothermophilus tr_TR
dc.subject Bacillus coagulans tr_TR
dc.title Geobacillus toebii HBB-218 tarafından üretilen bakteriyosinin bozulmayı engellemek amacıyla konserve gıdalara uygulanması tr_TR
dc.title.alternative Application of the bacteriocin from geobacillus toebii HBB-218to inhibit spoilage in canned foods tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Biyoloji Anabilim Dalı tr_TR


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account