eArşiv@Adu

Işınlanmış gıdaların elektron spin rezonans (esr) tekniği ile belirlenmesi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Horasan, Nuray
dc.contributor.author Yurtsever, Semih
dc.date.accessioned 2017-10-20T13:10:46Z
dc.date.available 2017-10-20T13:10:46Z
dc.date.issued 2017
dc.date.submitted 2017
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/3158
dc.description.abstract Günümüzde, gıdaların raf ömrünü arttırmak, israfını önlemek, bozulmalarını geciktirmek ve haşerelere karşı savaşmak için, gıdalarda pek çok uygulama yapılır. Bu uygulamalardan birisi de gıda ışınlama yöntemidir. Işınlanmış gıdaların tespiti ve etiketlenmesi, gıdayı alacak olan tüketicileri bilgilendirmek için önemlidir. Işınlanmış gıdaların tespiti için pek çok fiziksel, kimyasal ve biyolojik metot vardır. Işınlanmış gıdaları tespit etmedeki yöntemlerden birisi de Elektron Spin Rezonans (ESR) tekniğidir. Bu teknik ile ışınlanmış gıdalarda, ışınlama sonucu oluşan serbest radikaller tespit edilir. Bu araştırmada, gıdalarda, ışınlamayla oluşmuş selüloz radikallerinin yardımı ile ışınlanmış gıdaların ışınlanmamış olanlardan ayırt edilmesi amaçlanmıştır. Aydın’dan yerel bir marketten alınan arapsaçı, armut, ayva, iğde, kantaron, melisa, muşmula, nane ve papatya araştırma için seçilmiştir. Bu gıdalar 0,5, 1, 3, 5 ve 10 kGy dozunda ışınlandı. Oda sıcaklığında ESR sinyalleri kaydedilip, ışınlanmış gıdaların uydu sinyallerinin tespiti yapılmıştır. Her bir örnek için doz cevap grafiği çizilip, fit edilmiştir. 5 ve 10 kGy dozunda ışınlanan örnekler 120 gün boyunca farklı zaman aralıklarında ölçülerek uydu ve merkezi sinyallerindeki azalma tespit edilmiştir. tr_TR
dc.description.abstract Nowadays so many treatments are applied on food; to increase the shelf-life, prevent food waste, delay food decay and fight against pests. One of these treatments is food irradiation. Detection and labeling of these irradiated food is crucial to be acknowledged the consumers. There are so many physical, chemical and biological methods that detect irradiated food. One of these methods to detect the irradiated food is Electron Spin Resonance (ESR). Trough this technique, free radicals due to irradiation can be detected. In this research, the aim is to distinguish the irradiated food from non-irradiated food with the help of cellulose radicals caused by irradiation. For the reseach; samples of wild fennel, pear, quince, oleaster, centaury root, balm, medlar, mint and daisy were purchased from a local mall in Aydın. The samples were irradiated at 0,5, 1, 3, 5 and 10 kGy. Detection of the irradiated samples were made trough the satellite signals, and the samples irradiated at 5, 10 kGy measured in different time periods for 120 days and deterioration in these signals were detected. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/embargoedAccess tr_TR
dc.subject Electron Spin Resonance (ESR) tr_TR
dc.subject Wild fennel tr_TR
dc.subject Pear tr_TR
dc.subject Quince tr_TR
dc.subject Oleaster tr_TR
dc.subject Centaury root tr_TR
dc.subject Balm tr_TR
dc.subject Medlar tr_TR
dc.subject Mint and daisy tr_TR
dc.subject Elektron Spin Rezonans (ESR) tr_TR
dc.subject Gıda Işınlaması tr_TR
dc.subject Arapsaçı tr_TR
dc.subject Armut tr_TR
dc.subject Ayva tr_TR
dc.subject İğde tr_TR
dc.subject Kantaron tr_TR
dc.subject Melisa tr_TR
dc.subject Muşmula tr_TR
dc.subject Nane tr_TR
dc.subject Papatya tr_TR
dc.title Işınlanmış gıdaların elektron spin rezonans (esr) tekniği ile belirlenmesi tr_TR
dc.title.alternative Determination of irradiated food by electron spin resonance (esr) technique tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Fizik Anabilim Dalı tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster