eArşiv@Adu

Aydın ilinde satışa sunulan kanatlı etlerinde Salmonella spp. ve Campylobacter jejuni varlığının araştırılması

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Göksoy, Ergün Ömer
dc.contributor.author Altın, Buket
dc.date.accessioned 2017-09-18T07:00:47Z
dc.date.available 2017-09-18T07:00:47Z
dc.date.issued 2017-09-18
dc.date.submitted 2017-08-25
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/3082
dc.description.abstract Bu çalışmada, Aydın piyasasında satışa sunulan kanatlı etlerinde Salmonella spp. ve Campylobacter jejuni varlığının araştırılması amaçlanmıştır. Market şarküteri, kasap ve pazar koşullarında satışa sunulan örneklerden 40 kanat, 30 göğüs ve 30 but olmak üzere toplam 100 adet kanatlı eti örneği laboratuvar ortamında analiz edilmiştir. Toplanan örneklerde kanatlarda % 15, göğüslerde % 23,3 ve butlarda % 6,7 oranında Salmonella spp. olduğu belirlenmiştir. Toplam 100 kanatlı numunesinde 15 adet (% 15) Salmonella spp. izole edilmiştir. Çalışmada toplanan numunelerden 40 adet kanat numunesinden 1 (% 2,5), 30 göğüs numunesinden 1 (% 3,33) ve 30 but numunesinden 1 (% 3,33) olmak üzere toplam 3 (% 3) adet Campylobacter spp. izole edilmiştir. İzole edilen suşların göğüs ve but numunelerinde Campylobacter jejuni, kanat numunesinde ise Campylobacter coli olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak; kanatlı et örneklerinde Türk Gıda Kodeksi verilerine göre olmaması gereken her iki mikroorganizmaya değişen oranlarda rastlanmıştır. Olası kontaminasyonların engellenmesi amacı ile öncellikle iyi üretim ve iyi hijyen uygulamaları yanı sıra HACCP sistemlerinin uygulanmasının zorunlu olduğu kanısına varılmıştır. tr_TR
dc.description.tableofcontents TEŞEKKÜR İÇİNDEKİLER SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ ŞEKİLLER DİZİNİ RESİMLER DİZİNİ TABLOLAR DİZİNİ ÖZET ABSTRACT 1. GİRİŞ 2. GENEL BİLGİLER 2.1. Kanatlı Eti Tanımı ve Beslenmedeki Önemi 2.2. Kanatlı Eti Üretim ve Tüketim Verileri 2.3. Kanatlı Eti Üretim Prosesi ve Mikrobiyal Kalite 2.3.1. Kanatlı Eti Üretim Prosesi 2.3.2. Mikrobiyal Kalite 2.4. Kanatlı Etinde Bulunan Mikroorganizmalar 2.4.1. Salmonella spp. 2.4.2 Campylobacter jejuni 3. GEREÇ VE YÖNTEM 3.1. Gereç 3.2. Yöntem 4. BULGULAR 4.1. Salmonella spp. 4.2. Campylobacter jejuni 5. TARTIŞMA 6. SONUÇ KAYNAKLAR ÖZGEÇMİŞ tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Salmonella spp. tr_TR
dc.subject Campylobacter jejuni tr_TR
dc.subject Kanatlı Eti tr_TR
dc.title Aydın ilinde satışa sunulan kanatlı etlerinde Salmonella spp. ve Campylobacter jejuni varlığının araştırılması tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department Adnan Menderes Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster