eArşiv@Adu

‘Yamalak sarısı’ zeytin (olea europaea l.) fidanlarında su stresi ve osmoprotektan uygulamasının fizyolojik ve morfolojik değişimler üzerine etkisinin belirlenmesi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor ERTAN, Engin
dc.contributor.author Hale, AKYÜZ
dc.date.accessioned 2017-09-07T08:46:29Z
dc.date.available 2017-09-07T08:46:29Z
dc.date.issued 2017
dc.date.submitted 2017-07-04
dc.identifier.citation Akyüz, H. 2017.‘Yamalak sarısı’ zeytin (olea europaea l.) fidanlarında su stresi ve osmoprotektan uygulamasının fizyolojik ve morfolojik değişimler üzerine etkisinin belirlenmesi . Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Aydın tr_TR
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/3070
dc.description.abstract Bu çalışma, su stresi altındaki Yamalak Sarısı çeşidi zeytin fidanlarında meydana gelen fizyolojik ve morfolojik değişimleri ortaya koymak ve osmoprotektan uygulamasının etkilerini belirlemek amacıyla 2015 ve 2016 yıllarında yürütülmüştür. 4×2 m aralık ve mesafe ile deneme alanına yerleştirilen Yamalak Sarısı zeytin fidanlarınına, gelişme dönemi boyunca 5 farklı düzeyde sulama suyu ve osmoprotektan uygulanmıştır. Fidanlara uygulanan sulama suyu miktarı U1= 4 günde bir eksilen nemin su tutma kapasitesine getirilmesi, U2= 4 günde bir U1’e uygulanan sulama suyunun %75’inin verilmesi, U3= 4 günde bir U1’e uygulanan sulama suyunun %50’inin verilmesi, U4= 4 günde U1’e uygulanan sulama suyunun %25’inin verilmesi U5= susuz olacak şekilde düzenlenmiştir. Su stresi uygulamalarına ek olarak, fidanlara osmoprotektan olarak 2015 yılında 4 kez, 2016 yılında 5 kez olacak şekilde % 0.5 dozunda glisin betain (GB) uygulaması yapılmıştır. Ayrıca, su düzeyi ve GB uygulamalarının zeytin fidanlarında fizyolojik etkisini belirlemek amacıyla; GB uygulamaları öncesi ve sonrası olacak şekilde 2015 yılında 7 dönem, 2016 yılında ise 6 dönem olacak şekilde, yaprak oransal su içeriği (YOSİ, %), elektrolit sızıntısı (EC, %), klorofil yoğunluğu (KY) ve yaprak yüzey sıcaklığı (oC) değerleri saptanmıştır. Morfolojik değişimleri saptamak için ise zeytin fidanlarında yaprak sayısı (adet) ve alanı (cm2), ortalama sürgün boyu (cm), gövde çapı (mm) değerleri ölçülmüştür. Denemede uygulanan sulama suyu miktarlarının, denemenin yürütüldüğü her iki yılda da, GB uygulanan koşullarda GB uygulanmayanlara göre daha düşük miktarlarda gerçekleştiği belirlenmiştir. Çalışmada genel olarak % 25 su kısıtı ile birlikte GB uygulanmış olan zeytin fidanlarının en iyi gelişim performansını sergilediği, morfolojik değişimler ile de ortaya konmuştur. Su stresi ve osmoprotektan uygulamalarının fizyolojik etkileri ise, dönemlere göre farklılık göstermiş olup, bu anlamda; su stresi ve GB uygulamalarının, YOSİ, EC ve KY üzerine olumlu etkilerinin olduğu saptanmıştır. tr_TR
dc.description.abstract This study was carried out in 2015-2016 in order to reveal the physiological and morphological changes of the “Yamalak Sarısı” varieties of nursery trees under water stress and to determine the effects of osmoprotectant application. “Yamalak Sarısı” varieties of nursery trees were planted with the distance of 4x2 m. Five different irrigation levels were applied to the trees as follows: U5=rainfed, U1= Field capacity (deficient water amount was given every 4 days), U2= 75% of the U1 level, U3= 50% of the U1 level, U4= 25% of the U1 level. In addition to water stress, glycine betaine (GB) was applied to the “Yamalak Sarısı” varieties of nursery trees for four times in 2015 and five times in 2016 on a 0.5% dose as an osmoprotectant. In order to determine the physiological effect of different water levels and GB applications onto the “Yamalak Sarısı” varieties of nursery, the values of leaf relative water content (RWC, %), electrolyte leakage (EC, %), chlorophyll density (CD) and leaf surface temperature (˚C) were defined during 7 periods in 2015 and 6 periods in 2016, before and after the GB applications. In order to determine the morphological changes, leaf number and leaf area (cm2) were measured. In order to determine the morphological changes in olive nursery trees, leaf number (number) and leaf area (cm2), average shoot sizes (cm), stem diameter (mm) were measured. The amount of irrigation water applied in the study were found to be lower under the conditions where GB was applied than the ones where GB was not applied in each year when tis trial was conducted. As to morphological changes it was found that olive nursery trees with a 25% water deficit level and GB application had the best growth performance. The physiological effects of water stress and osmoprotectant applications were different according to periods, and in this sense, it was determined that water stress and GB applications had positive effects on RWC, EC and CD application. tr_TR
dc.description.tableofcontents KABUL ONAY SAYFASI iii BİLİMSEL ETİK BİLDİRİM SAYFASI v ÖZET vii ABSTRACT ix ÖNSÖZ xi KISALTMALAR DİZİNİ xvii ŞEKİLLER DİZİNİ xix ÇİZELGELER DİZİNİ xxi 1. GİRİŞ 1 2. KAYNAK ÖZETLERİ 6 2.1. Glisin Betain ile İlgili Yapılan Çalışmalar 6 2.2. Kuraklık ve Su Stresi ile İlgili Yapılan Çalışmalar 10 3. MATERYAL VE YÖNTEM 15 3.1. Materyal 15 3.1.1. Araştırma Alanı ve İklim Özellikleri 15 3.1.2 Araştırmada Kullanılan Zeytin Çeşidi ve Osmoprotektan 17 3.2. Yöntem 18 3.2.1. Zeytin Fidanlarının Dikimi 18 3.2.2.Tarla Kapasitesinin Ölçülmesi 19 3.2.3. Osmoprotektan ve Sulama Uygulamaları 20 3.2.4. Bakım İşlemleri 23 3.2.5. Zeytin Fidanlarında Yapılan Fizyolojik Analizler 24 3.2.5.1. Yaprak oransal su içeriği (YOSİ) (%) 25 3.2.5.2. Elektrolit sızıntısı (%) 27 3.2.5.3. Klorofil yoğunluğu 30 3.2.5.4. Yaprak yüzey sıcaklığı (˚C) 31 3.2.6. Zeytin Fidanlarında Yapılan Morfolojik Ölçümler 32 3.2.6.1. Sürgün uzunluğu (cm) 33 3.2.6.2. Fidan uzunluğu (cm) 33 3.2.6.3. Sürgün yaprak sayısı (adet) 33 3.2.6.4. Fidan gövde çapı (mm) 33 3.2.6.5. Yaprak alanı (cm2) 33 3.2.7. Verilerin Değerlendirilmesi 34 4.BULGULAR 33 4.1. Zeytin Fidanlarında Fizyolojik Analizler ile İlgili Bulgular 35 4.1.1. Yaprak Oransal Su İçeriği (%) 35 4.1.1.1. 2015 ve 2016 yılı birinci dönem 35 4.1.1.2. 2015 ve 2016 yılı ikinci dönem 36 4.1.1.3. 2015 ve 2016 yılı üçüncü dönem 38 4.1.1.4. 2015 ve 2016 yılı dördüncü dönem 39 4.1.1.5. 2015 ve 2016 yılı beşinci dönem 41 4.1.1.6. 2015 ve 2016 yılı altıncı dönem 42 4.1.1.7. 2015 yılı yedinci dönem 44 4.1.2. Elektrolit Sızıntısı (%) 47 4.1.2.1. 2015 ve 2016 yılı birinci dönem 47 4.1.2.2. 2015 ve 2016 yılı ikinci dönem 48 4.1.2.3. 2015 ve 2016 yılı üçüncü dönem 50 4.1.2.4. 2015 ve 2016 yılı dördüncü dönem 51 4.1.2.5. 2015 ve 2016 yılı beşinci dönem 53 4.1.2.6. 2015 ve 2016 yılı altıncı dönem 54 4.1.2.7. 2015 yılı yedinci dönem 55 4.1.3. Klorofil Yoğunluğu 59 4.1.3.1. 2015 ve 2016 yılı birinci dönem 59 4.1.3.2. 2015 ve 2016 yılı ikinci dönem 60 4.1.3.3. 2015 ve 2016 yılı üçüncü dönem 62 4.1.3.4. 2015 ve 2016 yılı dördüncü dönem 63 4.1.3.5. 2015 ve 2016 yılı beşinci dönem 64 4.1.3.6. 2015 ve 2016 yılı altıncı dönem 66 4.1.3.7. 2015 yılı yedinci dönem 67 4.1.4. Yaprak Yüzey Sıcaklığı (˚C) 70 4.1.4.1. 2015 ve 2016 yılı birinci dönem 70 4.1.4.2. 2015 ve 2016 yılı ikinci dönem 72 4.1.4.3. 2015 ve 2016 yılı üçüncü dönem 74 4.1.4.4. 2015 ve 2016 yılı dördüncü dönem 75 4.1.4.5. 2015 ve 2016 yılı beşinci dönem 77 4.1.4.6. 2015 ve 2016 yılı altıncı dönem 78 4.1.4.7. 2015 yılı yedinci dönem 80 4.2. Zeytin Fidanlarında Morfolojik Analizler ve Bulgular 83 4.2.1. Sürgün Uzunluğu (cm) 83 4.2.2. Fidan Uzunluğu (cm) 84 4.2.3. Sürgün Yaprak Sayısı (adet) 86 4.2.4. Fidan Gövde Çapı (mm) 88 4.2.5. Yaprak Alanı (cm2) 90 4.3. Uygulanan Sulama Suyu Miktarı İle İlgili Bulgular 91 5.TARTIŞMA VE SONUÇ 93 KAYNAKLAR 103 ÖZGEÇMİŞ 109 tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Zeytin tr_TR
dc.subject Su Stresi tr_TR
dc.subject Yaprak Oransal Su İçeriği tr_TR
dc.subject Klorofil tr_TR
dc.subject Glisin Betain tr_TR
dc.subject Olive tr_TR
dc.subject Water Stress tr_TR
dc.subject Leaf Relative Water Content tr_TR
dc.subject Chlorophyll tr_TR
dc.subject Glycine Betaine tr_TR
dc.title ‘Yamalak sarısı’ zeytin (olea europaea l.) fidanlarında su stresi ve osmoprotektan uygulamasının fizyolojik ve morfolojik değişimler üzerine etkisinin belirlenmesi tr_TR
dc.title.alternative Effects of water stress and osmoprotectant applıcatıons on the physıologıcal and morphologıcal propertıes of the ‘yamalak sarısı’ olıve (olea europaea l.) tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.authorID 10159946 tr_TR
dc.contributor.department Adnan Menderes Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster