Özet:
Padina pavonica kahverengi algler familyasının bir üyesi olup, fitoksantinin baskınlığından
ötürü rengi koyu olduğundan kahverengi alg ailesine dahil edilmiştir. İçerdiği vitamin,
mineral, amino asit ve lipitler açısından birçok canlı için besin kaynağı olmaktadır. Diğer
canlılar için habitat sağlaması biyoçeşitlilik için ayrıca önem sağlamaktadır. Gıda başta olmak
üzere, kozmetik, yem sanayi ve ilaç sanayisinde kullanılanılan Padina pavonica, yapılan
antimikrobiyal etkinlik çalışmalarında hem antibakteriyel hemde antifungal etkisinin olduğu
bildirilmiştir.
Son yıllarda immün sistemini baskılayan ilaçların, antibiyotiklerin ve antifungallerin düzensiz
kullanımı sonucu mantar enfeksiyonlarında artış görülmektedir. Giderek artan direnç
problemi ve sınırlı antifungaller sebebiyle yeni antifungal araştırmalarını hızlandırmaktadır.
İnsanlarda patojen olan Candida albicans, Aspergillus fumigatus ve Trichophyton rubrum’ un
antifungal duyarlılık testleri yapılarak Amfoterisin B ve Flukanozol’e olan duyarlılığını, elde
etmiş olduğumuz 10 farklı özütle in-vitro antimikotik etkileri karşılaştırarak güncel direnç
problemlerine alternatif bir çözüm üretmektir.
Kullanılan çözücülerden en etkili olan di-etil eter, kurutma yöntemlerinden etkilenmemiş olup
Padina pavonica’dan elde edilen özütlerinin hem Aspergillus fumigatus’a hemde Candida
albicans’a antifungal etkinliği bulunmuştur. Diğer bir çözücü olan hekzanın liyofilizasyon
yöntemi ile kurutulan Padina pavonica’dan elde edilen özütünün Trichophyton rubrum’a
etkili olan tek özüt olmuştur. Ayrıca hekzanın oda ısısında kurutma yöntemi ile elde edilen
Padina pavonica özütünün Candida albicans’a karşı etkinliği saptanmıştır. Kullanılan diğer
çözücülerin aseton ve etanolün oda ısısında kurutma yöntemi ile elde edilen Padina pavonica
özütünün Candida albicans’a karşı etkinliği bulunmuştur.
Bu çalışmada sonuç olarak Padina pavonica’nın antifungal etkinliği saptanmış olup alternatif
bir antifungal olabileceği düşünülmektedir.