eArşiv@Adu

Sarılop incir çeşidinde bazı uygulamaların meyve kalitesi üzerine etkileri

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Ertan, Engin
dc.contributor.advisor Ertan, Engin
dc.contributor.author Yaşartürk, Zeynep Esin
dc.date.accessioned 2017-07-13T08:35:52Z
dc.date.available 2017-07-13T08:35:52Z
dc.date.issued 2016
dc.date.submitted 2016
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/3002
dc.description.abstract Ülkemiz için stratejik bir öneme sahip olan kuru incir yetiştiriciliğinde verim ve kalite kayıplarına neden olabilen sorunlara çözüm olması düşüncesiyle; güneş yanıklığına karşı kaolin partikül film teknolojisi, meyve çatlamasına karşı osmotik koruyuculardan olan glisin betain uygulaması ile toprak verimliliğine katkı sağlamak üzere örtü bitkisi kullanımının kalite üzerine etkilerinin belirlenmesi amacıyla bu çalışma planlanmıştır. Araştırma, 25 yaşlı "Sarılop" çeşidi incir bahçesinde 2014 ve 2015 yılı üretim sezonunda yürütülmüştür. Farklı uygulamaların Sarılop incir çeşidi meyvelerinde kalite üzerine etkilerini belirlemek amacıyla; kontrol uygulaması yanı sıra güneş yanıklığına karşı %5 ve %10 dozlarında kaolin ve meyve çatlamasına karşı %0.3 ve %0.6 dozlarında glisin betain uygulamaları, farklı sıklıklarda olacak şekilde yapılmış, ayrıca toprak verimliliğini arttırmak için incir ağaçları altına örtü bitkisi ekimi yapılmıştır. Uygulamaların meyve kalitesi üzerine etkisini belirlemek amacıyla; incirde her hasat döneminde meyveler sağlam, hurda, çatlak ve güneş yanıklı olmak üzere kalite sınıflarına ayrılmış ve alınan kuru incir meyve örneklerinde pH, suda çözünebilir kuru madde miktarı (%), titre edilebilir asit miktarı (%) ve meyve kabuk rengi değerleri saptanmıştır. Denemeden elde edilen sonuçlar genel olarak değerlendirildiğinde, uygulamaların meyve kalite sınıfları üzerine etkisi istatistiksel olarak önemsiz bulunmakla birlikte, kontrole göre özellikle kaolin ve glisin betain uygulamalarının daha kaliteli meyveler oluşumuna katkı sağladığı belirlenmiştir. Ayrıca, kaolin, glisin betain ve örtü bitkisi uygulamalarının pH, titre edilebilir asit miktarı (%) ve meyve dış kabuk rengi üzerinde istatiksel olarak önemli etkilerde bulunduğu ve özellikle glisin betainin kalite açısından daha etkili olduğu ortaya konmuştur. tr_TR
dc.description.abstract In contemplation of solving those problems which lead to productivity and quality losses during dried figs production having a strategical importance for our country; this study has been conducted with the aim of identifying the effects on quality of applying kaolin particle film technology against sunburn and glycine betaine which is one of the osmoprotectants against fruit cracking, and of the use of cover crop so as to contribute to soil productivity. The research had been conducted during the growing of 2014 and 2015 seasons in 25 old Sarılop fig orchards. With the purpose of determining the effects of different applications on the quality of Sarılop figs; in addition to control application, the applications of glycine betaine at doses 0.3% and 0.6% against fruit cracking and of kaolin at doses 5% and 10% against sunburn carried out at different frequencies and moreover, cover crops had been sown under the fig trees in order to increase the soil productivity. With the purpose of determining the effects of these applications on the fruit quality; the figs are divided into quality classes as good quality, industrial, cracked and sunburnt and, in the samples of dried figs the values for pH, water-soluble solids (%), titrable acidity (%) and the colour of the outer skin of the figs were determined. When evaluating in general the results obtained from the trial, it's defined that especially the applications of kaolin and glycine betaine contributes to improving the quality of fig fruit according to the control whereas the effects of such applications on the quality of fruit classes were not found statistically significant. Besides, it's proved that the applications of kaolin, glycine betaine and cover crop have statistically significant effects on pH, titrable acidity (%) and the colour of the outer skin of the figs and that especially glycine betaine is more effective for the quality. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject İncir tr_TR
dc.subject Kaolin tr_TR
dc.subject Glisin betain tr_TR
dc.subject Örtü Bitkisi tr_TR
dc.title Sarılop incir çeşidinde bazı uygulamaların meyve kalitesi üzerine etkileri tr_TR
dc.title.alternative Effects of some applications on fruit quality of sarilop fig variety tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster