Özet:
Yapılan tez çalışması Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve
Uygulama Çiftliğinde 2014 yılı buğdayekim sezonunda tesadüf blokları bölünmüş
parseller deneme desenine uygun olarak yürütülmüştür. Organik (O, 1, 2, 3, 4
ton/da) ve mineral gübre. (0, 7, 14, 21 kgN/da) dozlarının ekmeklik buğday
bitkisinde bitki boyu, m2'de başak sayısı, başakta tane sayısı, bin tane ağırlığı, tane
verimi ve tane kalite özelliklerinden ham protein, lif, yağ, kül ve nişasta oranlarına
etkileri belirlenmiştir. Ayrıca sağlık açısından önemli katkıları bulunan tanede
toplam fenol içeriği ve toplam antioksidan aktivite özellikleri de incelenmiştir.
Elde edilen sonuçlar incelendiğinde; bitki boyu 63.2-1 ı 0.1 cm, m2'de başak sayısı
405-665 adet, başakta tane sayısı 39.3-50.0 adet, verİm 196.7-819.7 kg/da, ham
protein %11.43-15.80, ham lif %2.41-2.91, ham kül %1.45-1.55, ham nişasta
%57.07-60.03, toplam fenol içeriği 176.2-3 ı 2. ı ug GAE/g ve toplam antioksidan
aktivite % 11.34-32.39 değerleri arasında değişmiştir. Azot dozlarından 21 kg/da,
çiftlik gübre dozlarından 2 ton/data kadar yapılan gübreleme uygulamaları buğday
bitkisinin verim ve kalite özelliklerine etkisi olumlu bulunmuştur.
Sonuç olarak ekmeklik buğday bitkisinde mineral azotlu gübrelemenin yanında
çiftlik gübrelemenin yapılması hem verim hem de tane kalitesi açısından faydalı
bulunmuştur.