eArsiv@Adu

Aydın koşullarında kışlık ara ürün olarak yetiştirilecek tek yıllık bazı baklagil ve buğdaygil yem bitkilerinin verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Sürmen, Mustafa
dc.contributor.author Kara, Emre
dc.date.accessioned 2017-04-28T11:18:44Z
dc.date.available 2017-04-28T11:18:44Z
dc.date.issued 2017-12-04
dc.date.submitted 2017-12-04
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/2914
dc.description.abstract Bu araştırma 2014-2015 yıllarında, Aydın ili, Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme arazilerinde, tek yıllık baklagil ve buğdaygil yem bitkileri karışımlarının, kışlık ara ürün olarak değerlendirilme olanaklarını belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada, iki baklagil (Yem Bezelyesi (Pisum sativum subsp. arvense (L.) Asch.), Yaygın Fiğ (Vicia sativa L.)) ve iki buğdaygil (Yulaf (Avena sativa L.), İtalyan Çimi (Lolium multiflorum Lam.)) çeşidi deneme materyali olarak seçilmiştir. Uygulanan karışımlar %100 baklagil, %100 buğdaygil, %75 baklagil + %25 buğdaygil ve %55 baklagil + %45 buğdaygil olarak hazırlanmıştır. Araştırmada farklı iki hasat zamanı uygulanmış, bitki boyu, yeşil ot verimi, kuru madde oranı ve verimi, ADF, ADL, NDF, HPO, HPV, SKM, NYD gibi özellikler incelenmiştir. Çalışma neticesinde; hasat zamanı, kaba yem verim ve kalitesi için istatistiksel olarak önemli çıkmamıştır. En yüksek yeşil ot verimi 4140,4 kg/da ile %100 Yulaf uygulamasında tespit edilirken, en yüksek ham protein oranı %28,08 ile %100 Yaygın Fiğ uygulamasında bulunmuştur. Elde edilen verilere göre, verim ve kalite unsurları dikkate alındığında, aynı ekolojik koşullarda kışlık ara ürün üretimi için en uygun karışımların %75 Yaygın Fiğ + %25 Yulaf veya %75 Yem Bezelyesi + %25 Yulaf karışımları olduğu saptanmıştır. tr_TR
dc.description.abstract This experiment was carried out with annual forage legume-grass mixtures to determine winter catch crop possibilities in Aydın ecological conditions in trial fields of Adnan Menderes University between 2014-2015. Two forage legumes (field pea (Pisum sativum subsp. arvense (L.) Asch.), common vetch (Vicia sativa L.)) and two forage grasses (oat (Avena sativa L.), Italian ryegrass (Lolium multiflorum Lam.)) were selected as crops of experiment material. Mixtures were prepared as %100 forage legume, %100 forage grass, %75 forage legume + %25 forage grass, %55 forage legume + %45 froage grass. Experiment was desinged with 4 replications and mixtures were harvested 2 times. Plant height, green forage yield, dry matter ratio, dry matter yield, ADF, ADL, NDF, CP ratio, CP yield, DDM and RFV were examined in this study. Consequences of the results; forage yield and quality hasn't been effected by harvest time. The highest forage yield (4140,4 kg/da) was obtained from %100 oat application. The highest crude protein ratio (%28,08) was observed in %100 common vetch treatment. As a result of this study, %75 Common vetch + %25 Oat veya %75 Field pea + %25 Oat were suitable mixtures as winter crop mixtures in the same ecological conditions. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Kışlık ara ürün tr_TR
dc.subject ADF tr_TR
dc.subject NDF tr_TR
dc.subject Ham Protein tr_TR
dc.title Aydın koşullarında kışlık ara ürün olarak yetiştirilecek tek yıllık bazı baklagil ve buğdaygil yem bitkilerinin verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi tr_TR
dc.title.alternative Evaluation of yield and quality of some annual grass and legume forage crops and their mixtures growing as winter crop under Aydin ecological conditions tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.authorID TR16684 tr_TR
dc.contributor.department Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı tr_TR


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account