Resveratrol, medicine and pharmacy literature in recent years has increasingly gained importance as a secondary
plant product. As first, resvaratrols in vines genotypes (V. Vinifera L.), were described in epidermis membranes of
berry and leaves of grapes contaminated Botrytis cinerea (gray mold). In this article, informations were given
about resveratrol. Besides, It was focused on the factors which is effective upon the formation of resveratrol and
the benefits of human health of resveratrol together with its situation in wines.
Resveratrol, tıp ve eczacılık literatüründe son yıllarda giderek önem kazanmış ikincil bir bitki ürünü olarak
bilinmektedir. Asmalarda ilk olarak, V. vinifera L. genotiplerinde Botrytis cinerea (kurşuni küf) ile bulaştırılmış
bazı üzüm çeşitlerine ait yaprak epidermislerinde ve üzüm zarında tanımlanmıştır.
Bu makalede resveratrol hakkında bilgiler verilmiştir. Bundan başka, asmalarda oluşumları üzerine etkili olan
faktörler ile insan sağlığına olan faydaları ve şaraplardaki durumları üzerinde durulmuştur.