Tarımsal üretimde yaygın bakış açısı olan verim odaklı üretimin yerini, kaliteyi de içine alan bir üretimanlayışına bırakması, gübrelemede de konvansiyonel tekniklerin terk edilerek verimin yanı sıra kaliteyi arttırıcıuygulamaları zorunlu kılmaktadır.Bu derlemenin amacı, tüketicilerin fonksiyonel gıdalara yönelik hızla artan farkındalık ve kabullerine paralelolarak gün geçtikçe artan taleplerine, üreticilerin cevap verecek nitelikte üretim yapabilecek gübrelemeuygulamaları için yeni bir bakış açısı oluşturmaktır.İnsanlığın var oluşundan bu yana beslenme ve tarımsal üretim devam eden bir süreçtir. Türkiye gibi tarımsalüretim potansiyeli yüksek, gelecekteki gıda gereksinimini karşılamaya aday bir ülkenin; son yıllarda geliştirilenürün kalitesi odaklı gübreleme teknikleri ile, çevre insan ve bitki sağlığını koruyarak verimliliğisürdürebileceği, topraktan sofraya kadar sağlıklı, güvenilir ürünleri üretebilmesi mümkün olacaktır.Hayvansal organizmanın dışarıdan alması zorunlu ancak bitkilerin doğal olarak sentez ya da akümüle ettiği,sağlık üzerine olumlu katkıları bilimsel olarak kanıtlanmış fonksiyonel bileşenlerinin gübreleme ile arttırılması;sağlıklı bir tarım, sağlıklı beslenme ve sağlıklı bireylerden oluşan bir topluma ulaşmayı mümkün kılacaktır.
The common viewpoint in agricultural production, that production is focused on yield, must be abandoned for an
understanding of production which includes quality, and conventional techniques of fertilizer application must be
left behind while applying measures to improve quality.
The purpose of this compilation is to form a new viewpoint to answer producers' questions on the application of
fertilizer at a time when rapidly increasing awareness and acceptance of functional foods are creating everincreasing
demand.
Nutrition from agricultural production is a process that has been continuing for millennia. It is possible for a
country like Turkey, which has a high potential for agricultural production and can meet its needs for food in the
future, to keep up its yield while preserving both people and plants in the environment, and to produce crops
which are perfectly healthy and dependable, by means of recently developed techniques of fertilizer application
which focus on crop quality.
It will be possible to have healthy agriculture, healthy nutrition and a society of healthy individuals by increasing
functional compounds which have been scientifically proven to have a positive effect on health and which plants
either synthesize naturally or accumulate, but which must be collected from outside the body of an animal
organism, by the use of fertilizers.