Bu çalışmada standart ve düşük düzeyde Ca ve P içeren yumurtacı tavuk yemlerine bor (0, 75 ve 150 ppm)
ilavesinin yumurtada mineral düzeyleri üzerine etkisi incelenmiştir.
Araştırma 46 haftalık yaşta 576 adet beyaz yumurtacı tavuk (Super Nick) ile 20 hafta sürdürülmüştür. Standart ve
düşük düzeyde Ca ve yararlanabilir P içeren kafes tavuk yemlerine üç farklı düzeyde (0, 75, 150 ppm) bor
katılmak suretiyle 6 farklı yem karması hazırlanarak deneme grupları oluşturulmuştur. Yeme ilave edilen bor
miktarı arttıkça yumurta yenebilir kısmındaki bor miktarı da artmıştır. Yeme 150 ppm bor ilavesiyle yumurta
yenebilir kısmında bor ilave edilmeyen gruba kıyasla 2.5 kat daha fazla bor birikimi saptanmıştır. Yem Ca-P
seviyesinin düşürülmesi yumurta kabuğunda biriken bor miktarını artırmış, yumurtanın yenebilir kısmı Ca ve P
miktarını azaltmıştır (P<0.01). Düşük düzeyde Ca-P içeren yeme bor ilavesi yumurta yenebilir kısmındaki Ca ve
Pmiktarını artırmış ve standart düzeyde Ca-Piçeren grupla benzer düzeye getirmiştir. Yem Ca-Pseviyesi ve yeme
bor ilavesi yumurta kabuğu ve yumurtanın yenebilir kısmının kül miktarları ile Mg, Fe, Zn ve Cu miktarlarını
etkilememiştir (P>0.05).
In this study, effects of boron supplementation to layer diet containing different levels of calcium and phosphorus
on mineral levels of egg were investigated. The experiment was lasted for 20 wk period using 576 laying hens of
commercial white strain (Nick chick) at 46 weeks of age. Two dietary calcium and phosphorus levels (standard
and low) and three supplemental boron levels (0, 75 and 150 ppm) were the variables in the present study.
Consequently, 2x3 factorial arrangement was designed. As the supplemental boron dose was elevated, boron
level in edible portion of egg was increased. The supplementation diet with 150 ppm boron induced a 2.5 fold
increase in the boron content of edible egg portion compared with the unsupplemented group. Dietary Ca and P
deficiency significantly increased boron in the egg shell. Decreasing the level of feed Ca-P resulted increase in
boron accumulation in the eggshell and decreased the retention of Ca and P in the edible egg portion. Boron
supplementation to Ca-Pdeficient diets increased Ca and Plevel in the edible egg portion, and comparable to that
of standard Ca-P diets. Ash levels and Mg, Fe, Zn and Cu contents of the egg shell and edible egg parts were not
influenced by diet Ca and Plevel or boron supplementation (P>0.05).