eArşiv@Adu

Bazı ekmeklik buğdaylarda (triticum aestivum l.) ekim sıklığının verim ve verim öğelerine etkisi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Dinç, Sevgi
dc.contributor.author Erekul, Osman
dc.date.accessioned 2016-03-17T13:39:47Z
dc.date.available 2016-03-17T13:39:47Z
dc.date.issued 2010
dc.identifier.citation Dinç, S., Erekul, O. (2010).Bazı ekmeklik buğdaylarda (triticum aestivum l.) ekim sıklığının verim ve verim öğelerine etkisi.Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi,7(2),117-125. tr_TR
dc.identifier.issn 1304-7787
dc.identifier.uri http://web.b.ebscohost.com/ehost/pdfviewer/pdfviewer?vid=2&sid=b8b71a58-dd56-4869-ba1c-437dde1dc123%40sessionmgr198&hid=102
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/2586
dc.description.abstract Bu çalışma 2008–2009 yıllarında Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği deneme tarlalarında, basit faktöriyel tesadüf blokları deneme desenine göre dört tekerrürlü olarak yapılmıştır. Bazı ekmeklik buğday çeşitlerinin (Cumhuriyet–75, Kaşifbey–95, Meta2002, Sagittario) farklı bitki sıklıklarının (200–300–400–500–600 bitki/m2) verim ve verim öğeleri üzerine etkisinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada; bitki boyu, metrekarede başak sayısı, başakta tane sayısı, başakta başakçık sayısı, bin tane ağırlığı ve tane verimi gibi agronomik ve verim özellikleri incelenmiştir. Çeşitler ve farklı bitki sıklığı uygulamalarının denemede incelenen agronomik ve verim öğelerinin birçoğu üzerinde etkisinin önemli olduğu saptanmıştır. Metrekarede başak sayısında çeşit*sıklık interaksiyonu önemli bulunmuş, çeşit*sıklık interaksiyon ortalaması 414.3 (başak/m2) olarak belirlenmiştir. Başakta tane sayısı ve başakta başakçık sayısında çeşitlerin etkisi önemli bulunurken, başakta tane sayısı ve başakta başakçık sayısı 200 tohum/m2 ekim sıklığında en yüksek değere ulaştığı saptanmıştır. Çeşitler arasında en yüksek tane verimi Kaşifbey–95 (360.6 kg/da) çeşidinden elde edilirken, farklı bitki sıklıklarının tane verimi üzerine etkisinin önemli olmadığı ve çalışmada en uygun ekim sıklığının 200 tohum/m2 olduğu sonucuna varılmıştır. tr_TR
dc.description.abstract This study was conducted at the experimental field of Adnan Menderes University Agricultural Faculty Research and Practice Farm as a simple factorial randomized block design in 2008-2009 wheat growing season. The objective of this study was to determine the effects of different seeding rates (200–300–400–500–600 seed/m2) on some bread wheat cultivars (Cumhuriyet-75, Kaþifbey-95, Meta2002 and Sagittario) agronomic, yield and yield components. Agronomic and yield characteristics such as plant height, number of ear per square meter, kernel number per ear, spikelet number per ear, thousand kernel weight and grain yield were investigated. The practice of different cultivars and seeding rates showed a significant effect on many of the agronomic and yield characteristics. Cultivar x seeding rate interaction for the number of ear per square meter was significant and the cultivar x seeding rate interaction mean was 414.3 ear/m2. Number of kernel per ear and spikelet number per ear shows significant impact on the varieties, while the number of kernel per ear and spikelet number per ear reached its highest value at 200 seeds/m2. Among varieties the highest grain yield was obtained by the cultivar Kaþifbey–95 (3606 kg/ha). Different seeding rates indicate no significant effects on the grain yield of wheat. As a result of this study the most suitable sowing rate from 200 seeds/m2 are applicable for the study area. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Ekmeklik Buğday tr_TR
dc.subject Ekim Sıklığı tr_TR
dc.subject Tane Verimi tr_TR
dc.subject Verim Öğeler tr_TR
dc.subject Bread Wheat tr_TR
dc.subject Seeding Rate tr_TR
dc.subject Grain Yield tr_TR
dc.subject Yield Components tr_TR
dc.title Bazı ekmeklik buğdaylarda (triticum aestivum l.) ekim sıklığının verim ve verim öğelerine etkisi tr_TR
dc.title.alternative Effect of seeding rate on yield and yield components of some bread wheat cultivars tr_TR
dc.type article tr_TR
dc.relation.journal Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi tr_TR
dc.contributor.authorID TR115235 tr_TR
dc.contributor.department Adnan Menderes Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümü tr_TR
dc.identifier.volume 7 tr_TR
dc.identifier.issue 2 tr_TR
dc.identifier.startpage 117 tr_TR
dc.identifier.endpage 125 tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster