eArşiv@Adu

Su birikmesinin bitki ve toprak üzerine etkisi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Yavaş, İlkay
dc.contributor.author Ünay, Aydın
dc.contributor.author Şimşek, Serap
dc.date.accessioned 2016-03-17T13:34:49Z
dc.date.available 2016-03-17T13:34:49Z
dc.date.issued 2011
dc.identifier.citation Yavaş, İ., Ünay, A., Şimşek, S. (2011). Su birikmesinin bitki ve toprak üzerine etkisi. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 8(2), 57-61. tr_TR
dc.identifier.isbn 1304-7787
dc.identifier.uri http://web.a.ebscohost.com/ehost/pdfviewer/pdfviewer?vid=24&sid=7ea05bb4-0972-4db8-b414-a64971e1b65f%40sessionmgr4001&hid=4207
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/2580
dc.description.abstract Su birikmesi, özellikle sulanan tarım alanlarında ve yüksek yağışa sahip bölgelerde bitki gelişimini ve verimini olumsuz yönde etkileyen bir problemdir. Bu aşamada, bitki ve topraktaki biyolojik ve kimyasal olaylar da değişmektedir. Su birikmesi sonucu meydana gelen zararların temel nedeni olarak besin ve su alımını etkileyen oksijen eksikliği gösterilmiştir. Bitkiler hücre bölünmesi, büyüme, besin maddesi alımı ve taşınması için oksijene ihtiyaç duymaktadırlar. Oksijen eksikliği metabolizmanın oksijenli koşullardan oksijensiz koşullara geçmesine neden olmaktadır. Genellikle su ile doymuş topraklarda oksijen seviyesi 48-96 saat içinde bitkiye zarar verecek seviyeye ulaşmaktadır. Azalan oksijen seviyesinde gelişen dokular hayatta kalabilmek için yüksek oranda toksik ürünler üretmektedirler. Çimlenen tohumlar ve çıkış yapan fideler yüksek metabolizma seviyelerinden dolayısu birikmesine oldukça duyarlıdırlar. Birçok serin iklim tahılı, baklagiller ve özellikle mısır gibi bitkiler gelişim noktaları toprak yüzeyine yakın olduğu 5-6 yapraklı dönemden önce, su birikimine daha duyarlı olma eğilimindedirler. Kışlık buğday dışında birçok tahıl ve mısır toprak sıcaklığı belirli bir sıcaklığı aştığında suya doymuş topraklarda 48 saatten fazla kalırsa ölebilmektedir. Bitkiler su birikmesi koşullarına arankima oluşumu, çözünebilir şekerlerin miktarındaki artış, daha fazla glikolitik döngü, fermantasyon enzimlerindeki artış ve antioksidan savunma mekanizması ile adapte olmuşlardır. tr_TR
dc.description.abstract Waterlogging is a problem, which negatively affects plant growth and yield especially in irrigated area and high rainfed regions. In this stage, biological and chemical processes in plant and soil also have been changed. The main cause of damage under waterlogging is oxygen deprivation, which affect nutrient and water uptake. Plants need oxygen for cell division, growth and the uptake and transport of nutrients. Lack of oxygen shift the energy metabolism from aerobic conditions to anaerobic conditions. Generally, the oxygen level in a saturated soil reaches the point that is harmful to plant growth after about 48-96 hours. In an effort to survive, tissues growing under reduced oxygen levels use alternate metabolic pathways that produce by-products, some of which are toxic at elevated levels. Germinating seeds and emerging seedlings are very sensitive to waterlogging as their level of metabolism is high. Crops like winter cereals, legumes and especially maize tend to be more sensitive to waterlogging when their growing point is still below the surface of the soil (before the 5-6 leaf stage). With the exception of winter wheat, many of the cereals and maize can be killed if soils are saturated beyond 48 hours when soil temperatures exceed some degrees. Plants adapted to waterlogged conditions, have mechanisms to cope with this stress such as aerenchyma formation, increased availability of soluble sugars, greater activity of glycolytic pathway and fermentation enzymes and involvement of antioxidant defence mechanism to cope with the post hypoxia/anoxia oxidative stress. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Su Birikmesi tr_TR
dc.subject Bitki Fizyolojisi tr_TR
dc.subject Toprak Kimyasal İçeriği tr_TR
dc.subject Adaptasyon tr_TR
dc.subject Waterlogging tr_TR
dc.subject Plant Physiology tr_TR
dc.subject Soil Chemical Content tr_TR
dc.subject Adaptation tr_TR
dc.title Su birikmesinin bitki ve toprak üzerine etkisi tr_TR
dc.title.alternative The effects of waterlogging on plant and soil tr_TR
dc.type article tr_TR
dc.relation.journal Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi tr_TR
dc.contributor.authorID TR19079 tr_TR
dc.contributor.authorID TR148365 tr_TR
dc.contributor.authorID TR16611 tr_TR
dc.contributor.department Adnan Menderes Üniversitesi, Koçarlı Meslek Yüksekokulu tr_TR
dc.identifier.volume 8 tr_TR
dc.identifier.issue 2 tr_TR
dc.identifier.startpage 57 tr_TR
dc.identifier.endpage 61 tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster