eArşiv@Adu

Coefficient of friction of potato (Solanum tuberosum L.) tubers in different surfaces

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Öztekin, Yeşim Benal
dc.contributor.author Yeşiloğlu, Elçin
dc.contributor.author Vursavuş, Kubilay Kazım
dc.contributor.author Saçılık, Kamil
dc.date.accessioned 2016-03-17T13:33:44Z
dc.date.available 2016-03-17T13:33:44Z
dc.date.issued 2011
dc.identifier.citation Öztekin, B. Y., Yeşiloğlu, E., Vursavuş, K. K., Saçılık, K. (2011). Coefficient of friction of potato (Solanum tuberosum L.) tubers in different surfaces. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 8(2), 35-40. tr_TR
dc.identifier.issn 1304-7787
dc.identifier.uri http://web.a.ebscohost.com/ehost/pdfviewer/pdfviewer?vid=20&sid=7ea05bb4-0972-4db8-b414-a64971e1b65f%40sessionmgr4001&hid=4207
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/2577
dc.description.abstract The static and dynamic coefficients of friction were determined for four industrial potato varieties produced in commercially in Turkey (Agria, Marabel, Marfona and Sante) against five different surfaces (galvanized sheet, court fabric, stainless steel, rubber and iron sheet). The peak static and average dynamic coefficient of friction parameters were considered as the dependent variables, and variety and frictional surfaces as the independent variable. The temperature recorded in the laboratory during the experiments was 21 ± 3 C and moisture content of potato tubers was % 72.93-84.59 Experiment results were evaluated statistically. The static coefficients of friction values ranged from 0.478-0.820 for court fabric, from 0.326-0.507 for iron sheet, 0.143-0.469 for galvanized sheet, 0.220-0.397 for rubber, 0.210-0.470 for stainless steel. The dynamic coefficients of friction values ranged from 0.370-0.607 for court fabric, 0.354-0.480 for iron sheet, 0.182-0.420 for galvanized sheet, 0.210-0.409 for rubber, 0.186-0.397 for stainless steel. The analysis of variance showed that varieties and test surfaces on the static and dynamic coefficient of friction is significant (P<0.01). Among the structural surfaces, court fabric has the highest value of the average static and dynamic coefficient of friction and galvanized sheet has the lowest one. tr_TR
dc.description.abstract Türkiye'de ticari olarak üretimi yapılan dört patates çeşidinin (Agria, Marabel, Marfona ve Sante) beş farklı yüzey üzerinde (galvanize sac, kort bezi, paslanmaz çelik, lastik ve sac) statik ve dinamik sürtünme katsayıları belirlenmiştir. Çalışmada statik ve dinamik sürütnme katsayıları bağımlı değişken, çeşit ve sürtünme yüzeyleri ise bağımsız değişken olarak alınmıştır. Test süresince laboratuar sıcaklığı yaklaşık 21 ± 3 C olarak ölçülmüş, patates yumrularının nem düzeylerinin ise yaş baza göre % 72.93-84.59 aralığında olduğu tespit edilmiştir. Deney sonuçları istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Statik sürtünme katsayısı değerleri kort bezi için 0.478- 0.820, sac yüzey için 0.326-0.507, galvanize sac için 0.143-0.469, lastik yüzey için 0.220-0.397, paslanmaz çelik için ise 0.210-0.470 aralığında değişim göstermiştir. Dinamik sürtünme katsayısı değerleri ise kort bezi için 0.370-0.607, sac yüzey için 0.354-0.480, galvanize sac için 0.182-0.420, lastik yüzey için 0.210-0.409, paslanmaz çelik için 0.186-0.397 aralığında değişim göstermiştir. Yapılan varyans analizi sonuçlarına göre çeşit ve sürtünme yüzeyi bağımsız değişkenlerinin statik ve dinamik sürtünme katsayıları üzerinde istatistiksel olarak önemli etkileri olduğu görülmüştür (P<0.01). Sürtünme yüzeyleri içinde kort bezi en yüksek, galvanize sac ise en düşük statik ve dinamik sürtünme katsayısı değerlerini veren yüzeyler olmuştur. tr_TR
dc.language.iso eng tr_TR
dc.publisher Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Potato ( Solanum tuberosum L.) tr_TR
dc.subject Coefficient of Friction tr_TR
dc.subject Abrasion Surface tr_TR
dc.subject Sürtünme Katsayısı tr_TR
dc.subject SürtünmeYüzeyi tr_TR
dc.subject Patates (Solanum tuberosum L. ) tr_TR
dc.title Coefficient of friction of potato (Solanum tuberosum L.) tubers in different surfaces tr_TR
dc.title.alternative Patates (Solanum tuberosum L.) yumrularının farklı yüzeylerdeki sürtünme katsayıları tr_TR
dc.type article tr_TR
dc.relation.journal Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi tr_TR
dc.contributor.authorID TR16922 tr_TR
dc.contributor.authorID TR23057 tr_TR
dc.contributor.authorID TR26711 tr_TR
dc.contributor.authorID TR4214 tr_TR
dc.contributor.department Ondokuz Mayıs University, Faculty of Agriculture, Department of Agricultural Machinery tr_TR
dc.identifier.volume 8 tr_TR
dc.identifier.issue 2 tr_TR
dc.identifier.startpage 35 tr_TR
dc.identifier.endpage 40 tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster