eArşiv@Adu

İkinci ürün silajlık mısırın (Zea Mays L.) sulama zamanının planlanması ve su-verim-kalite ilişkilerinin belirlenmesi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Arıtürk, Mehmet Emin
dc.contributor.author Erdem, Yeşim
dc.date.accessioned 2016-03-17T13:26:00Z
dc.date.available 2016-03-17T13:26:00Z
dc.date.issued 2011
dc.identifier.citation Arıtürk, E. M., Erdem, Y. (2011). İkinci ürün silajlık mısırın (Zea Mays L.) sulama zamanının planlanması ve su-verim-kalite ilişkilerinin belirlenmesi. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 8(1), 73-82. tr_TR
dc.identifier.issn 1304-7787
dc.identifier.uri http://web.a.ebscohost.com/ehost/pdfviewer/pdfviewer?vid=9&sid=7ea05bb4-0972-4db8-b414-a64971e1b65f%40sessionmgr4001&hid=4207
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/2571
dc.description.abstract Tekirdağ koşullarında 2006 yılında II. ürün mısır bitkisinin ( L.) farklı sulama metotları altında, yeterli ve kısıtlısulama uygulamalarına karşılık sulama programlarının oluşturulması amacıyla yürütülen bu çalışmada, toplam büyüme mevsimi boyunca su ihtiyacının %0, %50 ve %100' ünün karşılandığı durumlarda verim ve verim öğeleri, su-verim ilişkileri belirlenmeye çalışılmıştır.Araştırma sonucunda, mevsimlik bitki su tüketimi değerleri karık sulama yönteminde 388 - 506 mm, damla sulama yönteminde 293 - 429 mm arasında değişmiştir. En yüksek yeşil ot verimi, karık ve damla sulama yöntemi için sırasıyla 98.96 t ha ve 92.91 t ha ile büyüme mevsimi boyunca sulama suyu ihtiyacının tam olarak karşılandığı deneme konusundan elde edilmiştir. Ayrıca, araştırmada uzaktan algılama tekniklerinden biri olan infrared termometre tekniği kullanılarak, sayısal yaklaşım ile hesaplanan bitki su stresi indeksi (CWSI) ile verim arasında sulama zamanı planlamasına baz oluşturacak ilişkiler belirlenmiştir. tr_TR
dc.description.abstract The main objectives of this study which was conducted under Tekirdağ conditions and different irrigation methods in 2006 were to obtain irrigation scheduling of second crop maize (Zea mays L.) under adequate soil water supply during to whole growing season and under limited soil water supply at the different combinations. In this research, yield and yield components and yield response factors were determined under the conditions which 0%, 50% and 100% of water requirement was supplied during the whole growing season.As a result, the seasonal crop evapotranspiration for the furrow and drip irrigation methods changed as 388 - 506 mm and 293 - 429 mm, respectively. The highest green crop yield was obtained for the furrow and drip irrigation methods as 98.96 t ha and 92.91 t ha , respectively, from the plots which irrigation water was adequately applied during total growing season. Generally, the effects of irrigation methods on yield and yield parameters were not statistically significant, while the effects of irrigation levels on yield and yield parameters were statistically significant. Also, the objective of this study is to determine the relationship between CWSI which was calculated by using the empirical approach and yield to be based on irrigation scheduling of maize using infrared thermometer which is one of the remote sensing techniques. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Su Üretim Parametreleri tr_TR
dc.subject Bitki Su Tüketimi tr_TR
dc.subject Water-Production Parameters tr_TR
dc.subject Evapotranspiration tr_TR
dc.subject Crop Water Stress Index (CWSI) tr_TR
dc.subject Yaprak Alan İndeksi (LAI) tr_TR
dc.subject Leaf Area Index (LAI) tr_TR
dc.subject Bitki Su Stres İndeksi (CWSI) tr_TR
dc.title İkinci ürün silajlık mısırın (Zea Mays L.) sulama zamanının planlanması ve su-verim-kalite ilişkilerinin belirlenmesi tr_TR
dc.title.alternative Determination of irrigation scheduling and water yield quality releationship of second crop maize (Zea Mays L.) tr_TR
dc.type article tr_TR
dc.relation.journal Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi tr_TR
dc.contributor.department Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü tr_TR
dc.identifier.volume 8 tr_TR
dc.identifier.issue 1 tr_TR
dc.identifier.startpage 73 tr_TR
dc.identifier.endpage 82 tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster